måndag 24 oktober 2011

Arenabubblan

SVT sport har de senaste dagarna börjat granska den svenska "Arenabubblan" där var och varannan kommun idag bygger nya hockey, bandy, fotboll, handboll, korgbollarenor... till stans/byns stolthet. Ja nästan varje stad har ju en stans stolthet i alla fall i någon sport och då behöver man ju en ny arena. Att det byggs så mycket arenor idag beror förstås på att det dels funnits gott om pengar (att låna) och att de olika specialidrottsförbunden successivt ökat arenakraven för att just "professionalisera" sin idrott eller kanske "öka den internationella konkurrentkraften" eller varför inte helt enkelt göra den ena idrotten mer populär framför den andra sporten i syfte att locka mer sponsorer och större publikum.

Läser man svensk fotbollsförbundets Arenakrav 2014 (dvs det som byggs idag) så måste man som bollklubb idag exempelvis har minst  5 duschar i varje omklädningsrum, sjukvårdsrum, presskonferenslokal, 2 rum (plus toalett) a sammanlagt 20kvm för dopingkontroller, 1200 lux belysning med reservkraftaggregat för att klara strömavbrott, 3000 numrerade stolar (regnskyddat), sjukstuga för publik, lednings och kontrollrum för polisen(!), 950(!!) VIP stolar (dessa 950 stycken måste känna sig väldigt V I P,..), 150 kvm arbetsrum till TV-journalister, 50 platser på pressläktare, 3 separata kommentatersbås för TV med tre platser i varje, en nödutrymningsväg för domaren.......

Ja detta är minimikrav för att ens få spela i Allsvenskan, bäva månde Åshöjdens BK, eller rättare sagt deras kommun för fotbollsklubben betalar givetvis inte själv. För har stan en bra fotbollsklubb, så ska stan betala och klubben fokusera på att betala den där miljonen eller två till klubbens stolthet.(snittmånadslönen i Allsvenskan bland fotbollsspelare ligger dock omkring 70 000kr i månaden)

Och granskningen som SVT gör är såklart helt rätt i för det är i mitt tycke ett rejält slöseri med pengar som idag pågår i de svenska arenabyggena och någon form av utpressning mellan förbund, klubbar och kommuner.

Den största juvelen i kronan i Arenasverige är såklart den nya vackra Nationalarenan i Solna som kan ta emot upp till 65000 besökare. Platsen där svenska landslaget kommer spela sina bollkamper blandat med diverse konserter kan jag tänka mig. Vacker är den i alla fall och vem som lånat ut pengar till projektet är ju inte direkt svårt att lista ut heller...


På något sätt så liknar den ärade nationalarenan 1980-talet arenabygge nummer 1, dvs Globen i Stockholm. Världens största sfäriska byggnad. Globen står kvar där än idag och här liras det puck och sjungs musikaler och i de omkringliggande butikerna säljs det kläder och smågodis.  Men det är minsann inte samma ägare idag som när Globen byggdes för mitt under den svenska fastighetskrisen så fick globens ägare lov att lämna in nycklarna till banken. Det snusförnuftiga investeringsbolaget Lundbergs fick den gång se en av sina investeringar pantrealiseras av kreditgivaren Stadshypotek (som sedemera köptes upp av Handelsbanken.

Stadshypotek fick lov att skriva ned värdet och lånen och drev globen vidare och efter att Handelsbanken köpt upp stadshypotek så delades sedan fastighets AB Balder (nej inte dagens balder (som var ett IT-bolag) utan "gamla Balder") ut från Handelsbanken innehållande en klump med fastigheter som Stadshypotek hade fått lov att överta, sedan styckades detta bolag sönder och samman på börsen.  Idag ägs väl Globen Arena av Chocie, kan det stämma?

Det skulle nog inte förvåna mig om Nationalarenan om några år går samma öde till mötes som Globen och de som då får stå för fiolerna är främst Solna Stad, Svenska fotbollsförbundet och familjen Paulsson genom bolagen Peab och Fabege som idag äger projektet.  

Som skattebetalare kan jag tycka att det är fullkomligt vansinne att kommunala pengar en masse allokeras till att bygga VIP-platser och nödutgångar för fotbollsdomare när man tänker på annan verksamhet som torde prioriteras högre.

8 kommentarer:

 1. Blåbärskungenoktober 24, 2011

  Ojoj, ett inlägg som hittar alla mina svaga punkter förtjänar att berömmas!

  Det bör sägas att i den stora Åshöjdensagan är både ekonomin eller planfrågan högst väsentliga delar. Om jag inte helt missminner mig ställer bygdens (snåle och) starke man upp med mark för plan och läktare. Resonemanget bakom var att fotbollslaget skulle ordna pr för hans fritidsstugor (vilket mer än väl skedde). Fantastisk mänsklig historia om Sverige, särskilt serieversionen. Rekommenderas.

  Sedan verkar det vara viktigt att ha ett stadens stolthet att skryta med, lite av nutidens snoppförlängare. Jag tycker nog man kan betrakta den selektiva generositeten kring Glada Hudik-teatern och Pär Johansson i samma ljus. Uppenbarligen svårt att stoppa miljonerna i dessa sammanhang.

  Det här ju inte heller den första Swedbank Arena. Fenix outdoor tog över namnrättigheterna för den första i Övik och jag har för mig att de lokala sparbankerna var ganska lättade. Om man får önska bloggämne vore det jätteroligt om du kastade ett getöga på Modos årsredovisning.

  Till sist en anekdot, det svenska fotbollsförbundet är inte det första att kasta sig in i arenaspektakel. Det irländska fotbollsförbundet hälftenäger nya och fräscha Aviva Stadium. Stort pådrag för ett land som inte riktigt bryr sig om fotboll, men det ska även spelas rugby och såklart anordnas andra "evenemang". Uefacup-finalen spelades där i våras och ett tag fanns risken att politiskt supersprängheta Rangers skulle ta sig dit. De åkte ur och istället möttes två lag från den ekonomiska stormakten Portugal där. Inte riktigt optimalt i PIIGStider...

  SvaraRadera
 2. Alltså, jag kan nånstans tycka att det är okej med en med offentliga medel finansierad arena i Stockholm och Göteborg, det är äåndå städer av sådan storlek att det KAN gå att driva dem över tid utan ständiga tillskott av skattepengar. Däremot är det väl inte mindre än TRE arenor på gång i Stockholm och då är min gräns med råge passerad...

  För övrigt heter väl stadion i Malmö även den Swedbank appropå skribenten ovan. Och den där stadion i Dublin, är den inte dessutom till för Gaelisk fotboll?

  En stor del av problemet som jag ser det är att alldeles för många potentater inom idrotten i Sverige, precis som många fans för övrigt, inte riktigt inser Sveriges belägenhet i världen. Vi är inte Storbrittanien eller Tyskland, vi har inte mer än 50 miljoner invånare. Ska vi ha nästan 40 lag i de översta två serierna i fotboll så kommer lag från mindre orter spela på den nivån. Då får man också inse att även om man ställer krav på arenorna så blir vi inte en konkurent till EPL oavsett hur mycket de vill vara det. Kombinera det med mer eller mindre kompetenta och/eller korrupta kommunalpolitiker och tjänstemän som gillar att bygga monument över sig själva med skattebetalarnas pengar så får man rätt fort ett problem.
  /J

  SvaraRadera
 3. Vi har ett fint exempel i min hemort, Åtvidaberg, där laget ÅFF nu åter kommit upp i Allsvenskan. Som ett brev på posten kommer då kraven på att arenan måste byggas om.

  Som extra krydda i denna soppa har Åtvidabergs kommun först gett bort arenan till klubben, sedan gått in som delägare i ett lokalt Areanbolag och lär få ställa upp med lånegarantier för kommande ombyggnation. Under samma period har man också gjort sig av med alla kommmunala fastighetsbolag, fjärrvärme, gymnasieskola mm ägs alltså av andra aktörer, men fotbollsarenan, det är skillnad det!

  SvaraRadera
 4. Blåbärskungenoktober 25, 2011

  @J Du har rätt, wikipediasöker man på swedbank arena finns det fem olika alternativ att välja vidare på. När nationalarenan skulle namnges blev det beslutat att det skulle vara den enda Swedbank Arena. I Malmö står därför Swedbank Stadion nuförtiden.

  Man spelar även Rugby på Aviva Stadium. Det är rugbyförbundet som äger den andra halvan, eller ja, de har ett joint venture tillsammans där de leasar arnean i 60(!) år. Ändock högst tveksamt om det finns någon ekonomisk grund för bygget.

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Jag tror faktiskt att Globen ägs av Stockholms kommun men att driften sköts av AEG. Samma bolag som gick in som ägare i Hammarby Fotboll.

  Glöm inte heller att i Solna har arenabygget lett till mutåtal och att högsta tjänsteman i kommunen och kommunalrådordförande fått avgå.

  http://www.idrottensaffarer.se/blogg/dan-persson/2011/10/i-solna-sitter-man-med-svarte-petter

  SvaraRadera
 6. När det gäller affär & kontorslokaler i globen så ägs dessa av Nordic PM.

  http://www.nordicpm.se/

  Själva arenan vet jag inte.

  SvaraRadera
 7. Nej, de ägs inte av Nordic PM. De förvaltar bara. Kommersiella lokalerna ägs av Carlyle.

  SvaraRadera
 8. Arenor verkar helt enkelt tillhöra välfärdens kärna nuförtiden...

  SvaraRadera

MediaCreeper