måndag 18 mars 2013

Få sämre pension hos Avanza och Nordnet?

För någon vecka sedan meddelades resultatet av upphandlingen av ITP-pensionsförvaltare för de närmaste åren. En upphandling som genomförts av Collectum och som berör miljontals svenskar. (privatanställda tjänstemän med kollektivavtal)

Resultatet från upphandlingen är synnerligen intressesant.Som bekant (?) består de valbara alternativen i en premieavsatt tjänstepension av antingen en fondförsäkring eller traditionell pensionsförsäkring. I detta inlägg kommer jag uteslutande koncentrera mig på utfallet av fondförsäkringsupphandlingen. 

Upphandlingen av fondförsäkringar genomfördes vad jag kan tolka med en stark prisprägel. De valbara bolagen blev denna gång:
 • SEB
 • Danica (Danske bank)
 • AMF
 • Swedbank
 • SPP
Upphandlingen vände sig till samtliga "pensionsbolag" på marknaden och en del kanske höjer lite på ögonbrynen att ingen av nätmäklarna Avanza eller Nordnet lyckades knipa en av platserna på denna luckrativa lista med 1,5 miljon potentiella kunder(!). De senaste åren har ju Avanza och Nordent varit mycket aggressiva i sin marknadsföring på just pensionsområdet. Avanza har använt begrepp som att man kan "dubbla sin pension" om man väljer deras pensionsförsäkringar och konkurrenten Nordnet har talat om hur mycket billigare man är än "gammelbanken" dit vinnande bolag som SEB och Swedbank kan kategoriseras. Jag återkommer till varför Avanza och Nordnet inte stod som vinnare i denna upphandling.

Collectum har publicerat lite statistik kring pensionsupphandlingen som är mycket läsvärt kring de vinnande valbara fondförsäkringarna.  Det första man slås av är den närmast dramatiska konstnadssänkning som bolagen har gått med på i upphandlingen. Den genomsnittliga fondavgiften i de valbara försäkringarna har på några år halverats! Dessutom är idag i stort sett alla försäkringsavgifter helt bort

Bland de 5 valbara bolagen är (efter rabatter) den genomsnittliga fondavgiften 0,39%. Med en spridning mellan bolagen på 0,24-0,57%. Bolag såsom Swedbank och SEB har således i upphandlingen sett till att just ITP-valen får saftiga fondrabatter.

Men lågkostnadsbolagen Avanza och Nordnet är inte dom billigast? ..inte alls idag!
Vi kan exempelvis  jämföra med Avanza och deras erbjudande till kollektivavtalsområdet SAF-LO (privatanställda arbetare) där är den genomsnittliga fondavgiften 0,6% (ja detta är inkluderat gratisfonden Avanza Zero) för de statsansällda och deras avtal PA-03 där Avanza också är valbart så är den genomsnittliga fondavgiften 0,68%, Avanza PA-03 är hela 76% dyrare än genomsnittet i ITP upphandlingen! Det var det med lågpris...

Glädjande är att spararna kan se fram mot en högre pension. Collectum har i sina ekonomiska kalkyler räknat fram att de nya lägre rabatterade fondavgifterna ger en ca. 8-9% högre tjänstepension än utan fondrabatter. Kanske låter lite men för en idag 30åring med en lön på 40 000kr innebär detta ca. 300 000kr mer i pensionskapital den dagen man går i pension. I alla fall i dagens penning värde inte småpotatis.

På lång sikt kan man konstatera några saker kring fondförsäkringar i tjänstepensioner. De bolag som vunnit är enkom bolag som själva förvaltar egna fonder och det är nog här pudelns kärna ligger i vilka bolag som vunnit upphandlingen. Nätmäklarna Avanza och Nordnet är som bekant säljare av andra bankers fonder och får sina intäkter genom kickbacks (rabatter som inte syns för dig som sparare) får problem att konkurrera när storbanker och gammelbanker väljer att själva rabattera sina fonder till en nivå där man som fondförmedlare får problem med lönsamheten (ja även Avanzas anställda ska ha lön även om dom har fonden utan avgifter).

För några år sedan sågs pensionsmarknaden som den stora tillväxtmöjligheten för nätmäklarna. Men ska dom nå till att ens vinna upphandlingar så måste dom sänka sin kostnadsnivå alternativt genom att starta fler egna lågprisfonder.

9 kommentarer:

 1. Ser onekligen ut som att Avanza och Nordnet har svårt att hänga med.

  Har fått min sambo att välja Avanza, och med fonden Zero så har hon fått en riktigt billig pensionslösning. Blir det då inte lite missvisande att räkna med genomsnittsavgiften i fonderna? Nja, de flesta lär knappast välja fonder utan ligga kvar på de "default-" eller "entrefonder" som Avanza har, och då är de inte så billiga.

  Man kan också konstatera att branschen måste varit ENORMT lönsam innan prispressen kom genom upphandlingarna.

  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag föreslår du och din sambo tittar på hemsidan rikatillsammans.se
   Jag har flyttat medel och själv skapat en portfölj utifrån Jan Bolmeson som delar med sig av sina råd gratis. Föreslår att ni läser hans inställning till och erfarenheter av investeringar. Stämmer det överens med era behov så skapa en av de tre föreslagna portföljer på Avanza. Lycka till!

   Radera
 2. Jag vet inte hur det är med Avanza, men Nordnet erbjuder även en variant där man även kan ha en aktiedepå och strunta i fonderna (även om man givetvis kan välja fonder också). De tjänar då pengar på courtaget.

  Risk eller möjlighet beroende på vem man frågar. Själv uppskattar jag möjligheten att välja.

  /c

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Jag är kanske för dåligt insatt men när jag såg över alternativ för min tjänstepension för något år sedan så var det snarare fasta och rörliga avgifter från bankerna som kostar varje år snarare än fondavgifterna. Där har ju Nordnet och Avanza i alla fall 0 kr.
  /Marcus

  SvaraRadera
 4. sist jag gjorde en analys för egen del så var det fasta och rörliga årliga avgifter hos storbankerna som var helt oacceptabla vs nätmäklarna och helt galet var att dessa årliga adminavgifter blev större ju mer kapital man hade. Kanske är det ändrat nu, men efter min koll var slutsatsen att systemet var rent skamligt. Dessutom då ingen möjlighet att flytta pga begränsad flytträtt(håller på att ändras nu men långt kvar till total flytträtt..)

  SvaraRadera
 5. Hej Christoffer,
  Väl skriven analys.

  Lägg gärna upp den under Analyser på diforum.se Många där lär uppskatta.

  // En BS legend.

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Instämmer med Legenden. Verkar bli Sveriges nya börsportal. Skapad för användarna. Bra möjlighet för dig att synas med din blogg.

  SvaraRadera
 7. Vad Stockman missat är kvaliteten på fonderna. Avgiften är trots allt inte allt om fonderna i sig underpresterar index. Upphandlarna har en absurt tilltro till rabatt istället för absolut pris eller för riskjusterad avkastning. Denna upphandling resulterade i högre avgift för de kvalitetsfonder jag ville ha snarare än lägre så hur detta kan vara en vinst förstår inte jag...

  SvaraRadera
 8. Klart som korsad att tex Avanza.se med sitt enorma utbud inte kan förhandla ner avgifterna hos samtliga bolag och fonder mm...
  Blir ju ett enormt arbete som blir orimligt med tanke på att dom försöker hålla utgifterna på så låg nivå som möjligt...
  De avgifter ni räknar på blir såklart helt fel när man tex har mer än hälften av kapitalet placerat i en avgiftsfri fond...

  SvaraRadera

MediaCreeper