lördag 7 september 2013

Solcellsproduktion augusti 2013

Dags för den månatliga avstämning avseende solceller då jag lovat redovisas under 2013.  Under augusti så har det varit klassiskt augustiväder. Lite varmare, lite regnigare och dagar som blir allt kortare och sedan mot slutet av månaden ganska trevligt väder. En hel del dagar under månaden har det varit god produktion från solceller medan det också varit ett antal dagar med väldigt låg produktion och en försmak på hösten.

Som jag tidigare skrivit så är min anläggning av det lite mindre slaget (2,7kW) och det är placerad i ganska östlig riktning då jag saknar sluttande tak helt mot söder. Lutningen är lite lägre än optimalt vilket sammantaget gör att min anläggning producerar en del under andra mer optimalt placerade anläggningar. Huset värms upp på fjärrvärme så elen som förbrukas i huset är enbart hushållsel i en normal svensk 60-tals villa med tvättmaskin, fjärrvärmepump,  extra frysbox och allt.


Solcellselsproduktion under augusti:
316 kWh
Varav såld el på elnätet:
228 kWh
Varav Matchad el:
88 kWh

I ekonomiska termer räknar jag  schablonmässigt med 1,60kr per kWh i besparing på matchad el (dvs där jag förbrukar egen producerad el) och 1,1kr per kWh på såld el . Siffrorna inkluderar både rörliga elnätkostnader, elpriskostnader, ett fast försäljningspris på 1kr/kW och nätnyttaersättning med dagens ungefärliga priser. Intäkten räknas exklusive avskrivningen på anläggningen som är beroende på det pris man betalat för den.

Ekonomisk kalkyl:
Såld el: 228*1,1=251kr
Matchad el: 88*1,6=141kr
Total besparing: 392 kr under juli månad

 En summering hittills under 2013 är att det producerats 2030 kWh i anläggningen fram till sista augusti. Mitt årsbehov på hushållsel brukar ligga omkring 2700-2800 kWh så det finns vissa förhoppningar om att nå upp till denna nivå fram till årsskiftet.

4 kommentarer:

 1. Solcellsproduktion i all ära men vi skulle gärna ta del av ditt stora kunnande om Svenska företag och ekonomi också ibland.

  Helt kan du väll inte tappat intresset för värderingen av våra Svenska bolag.
  Mvh kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, mycket synd!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. http://www.di.se/artiklar/2013/9/11/massa-cash-att-hamta-for-villaagare-med-egen-elkalla/

  Här är en länk till ett budgetförslag du kan vara intresserad av då energi'produktionen' kan visa sig vara en god investering.

  Mvh Aktieboom

  SvaraRadera

MediaCreeper