måndag 14 februari 2011

Kinnevikbolagen frikostighet har en koppling till Jan Stenbecks snedsteg?

Bolagen inom kinneviksfären har varit synnerligen frikostiga med kontanta utdelningar under fjolåret och definitivt i år med Tele2 engångs jätteutdelning. Även kärnan i sfären, investmentbolaget Kinnevik kommer i år (och även nästa år) ge frikostiga utdelningar. Skulle inte förvåna mig om Kinnevik i år föreslår en utdelning på sisär 7kr per aktie eller liknande och nästa år blir den maa tele2 jätteutdelning rejäla dosörer även då.

Nu övergår vi från det faktainspirerande till mer konspirationsteoretiska. Varför i hela friden slussar man så mycket kontanter till sina ägare? Och vad ska huvudägarna göra med dem? Jag tror inte det är en slump faktiskt.

I själva verket har det ju varit en hel del turbulens i ägarleden blad Stenbeck-"barnen". Stiftelser har avvecklats och slagits samman. Nya ägarbolag och konstiga avtal har slutits. När det nu dessutom kommer en massa kontanter så känns det som något är i görningen. Troligtvis så är det nog så att barnen inte riktigt har samma planer för hur man vill använda sina pengar. Några vill ha kvar ägandet och någon vill hoppa av. För en sådan transaktion krävs det pengar alt att aktier säljs (precis som när Fredrik Lundberg inte drog jämt med sin syster och börsnoterade Lundbergföretagen för att få loss pengar att lösa ut systern med).

Mest logiskt i fallet Stenbeck är nog att den "oäkta" sonen till Jan Stenbeck som tillkom under något hotellbesök som nu inte känner samma passion för att vara delägare i kinneviksfären som sina halvsyskon.

För övrigt vill jag påminna alla om att alltid ta med er nödproviant när ni reser med tåg. Man vet aldrig när tåget smäller med en älg och får stå till i timtal....
Published with Blogger-droid v1.6.7

2 kommentarer:

  1. Suverän blogg men kommentaren runt den "hemliga" sonen fann jag en smula osmaklig. F.ö, Jag var under övertygelsen om att syskonet tidigare hade lösts ut från bland annat den ägartrust som då fanns.

    //Patrick

    SvaraRadera
  2. Jag har å andra sidan en annan idé om hur det förhåller sig mellan Kinnevik och Tele2s extra utdelningar. Även om det kanske är för oss aktieägare och för vårt bästa. Om man kikar på Kinneviks utdelningspolicy så står det att de (endast) delar ut ordinarie utdelningar. Till vilken kategori tillhörde den 21 kronorna - en extra utdelning. Kinnevik tillför alltså det egna bolaget medel från Tele2 och investerar, utan att aktieägarna kan säga kritisera Kinnevik för det. Smart säger jag och helt okej om medlen används till bra investeringar!

    SvaraRadera

MediaCreeper