tisdag 4 juni 2013

PrefrensaktieboomenJust nu pågår en mindre boom på stockholmsbörsen med emitterandet av prefrensaktier. För att vara Sverige en förhållandevis ny sak för aktieägare att sätta sig in i. Senast i raden är Fastpartner (nyss avslutat emission) och Ratos (pågående)

Först något om sparformen
Prefrensaktie kan ses som någon form av mellanting mellan aktie och obligation. Det är aktier som har en förutbestämd utdelning som är ”prefererad” dvs den måste betalas ut före man ger utdelningar till vanliga aktieägare men själva ägandet är att likställa med aktieägande och kapitalet som bolaget får in genom att emittera prefrensaktier blir i balansräkningen upptaget som eget kapital fast det blir en form av räntebärande skuld. Då utdelningen är förutbestämd så kommer inte en preferensaktieägare få ta del av ett stigande överskott av vinster i bolaget genom höjda utdelningar utan den blir den förutbestämda utdelningen man får ut. Å andra sidan så får man ett visst skydd på nedsidan om vinsterna i bolaget sjunker. Preferensaktien ger dock inte alls samma säkerhet som obligationen (och utlånande banker) som alltid står före i kön om det blir en konkurs.

I många fall så brukar preferensaktierna också ges viss attraktivitet genom att man delar upp utdelningen exempelvis kvartalsvis så att de ger innehavaren löpande ”ränteintäkter”/utdelningar.

Det var vad en preferensaktie var för något. Då blir frågan. Varför är dessa så populära att emittera just nu? För att det ska finnas popularitet så måste det finnas intresse från både köpare och emitterade företag.

Ur köparens perspektiv (t.ex. småspararen) så råder det idag en brist på något säkrare tillgångar med något mer räntan än den minimala ränta som en bank ger vid inlåning. I dagens låga ränteläge så kräver vi inte så värst många procent i avkastning innan det börjar vattnas i munnen på oss. Ex 5% i avkastning är ju ung. dubbla räntan mot vad kostnaden för ett bostadslån är idag.

Den andra parten är ju det emitterande företaget. Varför ger dessa ut preferensaktier? Kontra lån så är ju räntan något högre idag. Å andra sidan så räknas ju preferensaktier som eget kapital vilket i alla fall bokföringsmässigt

Man kan tänka sig några situationer.
 1. Den farliga situationen. Dvs ett bolag som faktiskt inte får låna på banken och har en riskfylld företagsaffär. Dessa företag ger ut prefrensaktier och företagsobligationer då detta är enda sättet att ta upp lån.
 2. Det andra man kan tänka sig är att ett företag ser detta som ett attraktivt alternativ till ordinarie krediter. Dels är löplängden ofta ”oändlig” på prefrensaktier och med dagens ränteläge är det billigt att ta upp så långa lån till 5-6%. I ett annat ränteläge kan detta visa sig vara en bra affär jämfört med att stå i skuld till banken i alla fall för en del av lånen.
 3. Man kan också tänka sig att bolag emitterar prefrensaktier främst av bokföringskäl. Ex. Fastighetsbolag som vill uppvisa god soliditet men ändå ha en god utväxling mellan fastigheternas direktavkastning och räntan på bolagets skulder.

Personligen så tycker jag än så länge att det är positivt med det ökande intresset för prefrensaktier även om det med tiden om boomen fortsätter säkerligen kommer bli allt mer avarter

9 kommentarer:

 1. Om affärsvärlden för något år sedan skämtade om att teatergrillen var nästa på tur att ge ut en obligation under obligationshausen så kan man undra vad man ska säga om Oscar Properties preferensaktie med 11% ränta...

  SvaraRadera
 2. Jag skulle gärna se en kommentar kring Oscar Properties preferensaktie!

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Med Alliance Oil och Eniro tycker jag redan att vi har fått in en del avarter på marknaden.

  Dessutom får jag en känsla av att preferensaktiers popularitet till stor del bygger på att marknaden för statsobligationer har kapsejsat med artificiellt låga räntor. För att få upp avkastningen i lågriskfonder blir därför preferensaktier ett populärt alternativ.

  Personligen är jag dock rätt skeptisk eftersom även måttlig inflation urholkar värdet på preferensaktierna rätt rejält. Så för småsparare skulle jag säga att högavkastande bolag såsom Telia eller Fortum känns som ett bättre alternativ.

  SvaraRadera
 5. jag vill gärna också höra om ngn har input på Oscar Properties och den a 11%iga ränta dessa ger. Ngn som har tittat på dem?

  SvaraRadera
 6. Kan man se någonstans hur mycket din portfölj är värd i dagsläget?

  SvaraRadera
 7. It's really a nice and useful piece of information. I am glad that you simply shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  Also visit my website :: does the raspberry ketone diet work

  SvaraRadera
 8. Många preferensaktier att välja bland. Själv avstår jag, handlade Ratos stamaktie istället för preffen. Och det har ju hittills varit en bra affär. Om nedsidan är låg så finns ingen anledning att handa en preferensaktie i Ratos kan jag tycka. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 9. - Riktig bra förklarad , som punkt 1....Har tänkt ofta på sista åren , när många fastighetsbolag spelar högt spel på dessa papper . Ok , dem brukar ha en ständiga kassaflöde , att klara sig. Beloningen kan ligga välligt högt , 60-75% . Men motsatsen finns , Fredrik Lundbergs , som hade belåningen några år sedan ck. 8%....

  SvaraRadera

MediaCreeper