torsdag 14 november 2013

Rebalansering

De allra flesta som investerar pengar på kapitalmarknaden i form av aktier, obligationer, fonder etc har i år fått en mycket god avkastning på pengarna. Faktum är att svenskarnas finansiella förmögenhet  numera är större än någonsin. Dags att bunkra upp bubblande drycker, för vi är rikare än någonsin.

Jag tror också många börjar känna en liten oro komma smygande i magen. Hur lång tid skall börsuppgången pågå? När tar det stopp och går ned? Men så länge det går upp så vill man ju vara med på festen?

I denna situation så är det lätt att säga att man ska äga så mycket aktier man bara kan när det går upp och sedan när det går ner hoppa av i nedgången. I teorin helt rätt att göra och skulle leda till fenomenal avkasnting med tiden. Praktiken och verkligheten desto svårare. lätt hänt att inte sälja på toppen och när man sedan sålt på vägen ner kan man ge sig sjutton att det vänder upp sedan igen kraftigt.

Det jag i denna situtation när nu börsen har gått bra ett tag och optimismen åter börjar flöda och det till och med kanske börja pratas om en och annan aktie i fikarummet igen. Då om något är det dags att börja tänka på diversifiering och rebalansering. 

Diversifiering handlar ju om att inte lägga alla ägg i samma korg. Vill man äga aktier, så äger man några olika. Sedan fundera på hur mycket man skall binda i aktier, räntebärande och reala tillgångar. 

Rebalansering handlar om att leva efter det man faktiskt tänkt. 

Låt säga att man gick in i 2013 med 50% av sitt sparande i form av aktier och 50% i form av ränteplaceringar. En medveten strategi och riskval. Aktierna i år kanske har avkastat 25% och räntetillgångarna 2% (i bästa fall). Situationen blir då att vi idag då sitter med 55% av våra tillgångar i aktier och 45% i räntebärande. Utan att vi har gjort någonting så har vår riskbenägenhet ökat och vi är i högre grad exponerade mot börsen. Eftersom börsen dessutom gått upp så kraftigt kan man också anta att risken mot för ett år sedan ökat en del. Vår risk är alltså klart högre idag. Börsen kommer ge förmodat sämre avkastning framåt och vi är samtidigt mer exponerade mot börsen.

Rebalansering handlar dom att återställa sitt riskval. En passiv strategi är att återställa till det ursprungliga läget dvs 50/50 och vi då säljer av aktier och köper räntebärande för pengar så vi igen får 50/50. Vill man ta en mer aktiv strategi så kanske vi nu när börsen gått upp rejält väljer att minska ner aktiedelen till 40% och räntor till 60%. Fortsätter å andra sida börsen upp var ju detta ett mindre lyckat val.

Jag skulle nog säga att ett klokt val i förhållande mellan räntor och aktiedel är något som passar de allra flesta och genom regelbunden rebalansering efter de finansiella marknadernas upp och nedgångar skapar med tiden en god riskjusterad avkastning, till en förhållandevis godtagbar risk. Okej det är ingenting du kommer bli stenrik på, men helt okej avkastning då du köper lite aktier när börseen står lågt och säljer av lite när den står högt utan att direkt behöva tänka och ta stora "alexanderhugg".

12 kommentarer:

  1. Kloka ord men rädsla för att missa en vidare uppgång är dessvärre nog större på mången hand.

    SvaraRadera
  2. Men med strategin går du även kontinuerligt miste om ränta på ränta effekten. Personligen föredrar jag därför att balansera min portfölj utefter inköpspriset snarare än befintligt marknadsvärde.

    SvaraRadera
  3. Jag föredrar nog att tänka som en företagsägare. Det är värdeskapandet i bolaget jag ska tillgodogöra mig och inte kortsiktiga prisförändringar.

    Har aldrig hört talas om någon företagsägare som säljer 50% av sitt bolag och sätter pengarna på ett sparkonto, för att Mr Market höjt priset några % över värdet för stunden.
    Kalle56

    SvaraRadera
  4. Att balansera med jämna mellanrum är nog klokt men jag tror du gör det lite för lätt för dig när du säger att risken är högre idag bara för att aktierna gått upp. Aktierna har gått upp av en anledning. Bara för något som marknaden oroade sig för inte visade sig inträffa betyder inte att risken inte fanns där då.

    SvaraRadera
  5. Jag har svårt att förstå problematiken...
    Aktier påverkas till 90% av macro och går alltid i börscykler.

    Då kan det väl inte vara så svårt att planera (långsiktigt) inför framtiden....
    Köp bra aktier (= "alla" på OMXS LC) till låga priser (=OMXSPI<300) och behåll dem tills vidare (= utdelningar varje år).
    Sen kan man alltid lägga till saker som 1) ISK konto och 2) återinvesteringar och sen är man hemma.
    Det blir en passiv aktieportfölj som alltid genererar årliga kapitalinkomster.
    Besser

    SvaraRadera
  6. Sen kan man ju diskutera om risken egentligen höjts? Om vi ponerar att du från början hade 200 000 varav hälften åkte in på börsen och hälften hölls som buffert i räntespar, då har du i nuläget förvisso 125K på börsen om den stigit 25% men du har också 102K på sparkontot, du har förvisso mer pengar som är utsatta för risk för snabb nedgång än i början men du har samtidigt ett 2000 kronor större sparande som buffert. Ditt trygga kapital har trots allt ökat. Nånstans når du punkten där det trygga sparandet egentligen inte behöver öka mer om du på allvar vill bygga kapital. Samtidigt når man någonstans punkten där mer kapitalbyggande egentligen inte ger så mycket om det nu inte är personligt viktigt för dig att dö så rik som möjligt.

    SvaraRadera
  7. Glöm inte alla courtagekostnader

    SvaraRadera

  8. We are a Finance Industry Company professionals with over 15 Years Experience and a focus on providing Bank Guarantee and Standby Letter of Credit from some of the World Top 25 Prime Banks primarily from Barclays, Deutsche Bank, HSBC,Credit Suisse e.t.c.

    FEATURES:
    Amounts from $1 million to 5 Billion+
    Euro’s or US Dollars
    Great Attorney Trust Account Protection
    Delivered via MT760, MT799 and MT103 Swift with Full Bank Responsibility
    Brokers Always Protected

    Purchase Instrument of BG/SBLC : 32%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B
    Lease Instrument of BG/SBLC : 4%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B

    Interested Agents/Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.


    We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

    We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c

    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

    1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
    2. Currency : USD/EURO
    3. Age of Issue: Fresh Cut
    4. Term: One year and One day
    5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
    6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
    7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
    8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
    9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
    10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
    11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


    Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.



    Name:Richardson McAnthony
    Contact Mail : intertekfinance@gmail.com

    SvaraRadera

MediaCreeper