tisdag 3 december 2013

Allt lägre fondavgiffter och nätmäklarna borta från tjänstepensioner

I våras så skrev jag ett blogginlägg om att Nätmäklarna Avanza och Nordnet ger allt sämre erbjudanden avseende kollektivavtalad tjänstepension och hade förlorat i upphandlingen (pga av att man hade för höga priser) av den stora tjänstepensionsupphandlingen för privata tjänstemän, ITP. 

För några dagar sedan så presenterades resultatet av nästa stora tjänstepensionsupphandling den som gäller privatanställda arbetare och benämns, SAF-LO. Återigen kan man konstatera att några nätmäklare inte finns med bland de valbara alternativen. I detta fall hade man inte ens skickat in ett anbud då man ansåg sig chanslösa efter de villkor som upphandlaren hade ställt. Förvånande man har kunder som idag har SAF-LO lösning hos t.ex. Avanza. Kunder som nu Avanza förlorar och frågan är om inte man dessutom får ett utflöde av kapital från gamla försäkringar.

Resultatet på upphandlingen blev samtliga inskickade anbud blev antagna och i samtliga fall är det bolag som mestadels förvaltar egna fonder och tradförsäkringar. Traditionella banker och försäkringsbolag såsom Handelsbanken och AMF pension. Avanza och Nordnet står utanför skaran av bolag som får ta del av privata arbetares tjänstepensionsavsättningar.

Man kan konstatera återigen att pensionsförsäkringsmarknaden är stadd under kraftig förändring och villkoren för försäkringarna har ur kundernas perspektiv förbättrats rejält. Går vi tillbaka 5 år i tiden så var normaltillståndet ordinarie fondavgifter och försäkringsavgifter bestående av både fast och rörlig del. Idag har ”gammelbankerna” tagit bort alla försäkringsavgifter och rabatterar dessutom sina egna fondavgifter när kapitalet ligger inom ett pensionssparande. Avgiftssänkningar i många fall på upp mot70% (!).

Denna förändring och avgiftssänkning har medfört att Nätmäklarna såsom Avanza och Nordnet får en allt tuffare situation inom pensionsområdet. Från att tidigare varit en stark utmanare med lägre avgifter relativt storbankerna så har man idag fått se sin affärsidé gå i grus. Från att pension varit ett tillväxtområde för nätmäklarna har det numera blivit en surdeg i alla fall inom kollektivavtalade pensionslösningar.

Denna radikala kostnadsförändring har, inom pensionsområdet har förändrat villkoren betydligt och det är uppenbart att det numera endast är bolag som själva förvaltar fonder som har en chans att bli valbara alternativ Inom något år väntar nya upphandlingar av tjänstepensionsförvaltare för kommun, landsting och  statsanställda och det skulle förvåna mig om inte trenden fortsätter att nätmäklarna kastas ut som valbara alternativ och bankerna blir kvar. 1000-tals Avanza och Nordnet kunder kommer då inte längre kunna välja dessa bolag som förvaltare, pga att dom är för dyra i genomförda upphandlingar.

Det ska bli intressant att se fortsättningen på denna utveckling. Är nästa steg att vanligt fondsparande utanför pensionsområdet får kraftigt sänkta fondavgifter och det blir svårt för nätmäklarna att även få till ett konkurrenskraft erbjudande även här? Tänk kommentaren från bankens säljare "och har du både bolån och fondsparande här får du rabatt på dina fondavgifter med 0.2 procentenheter" 

Eller kommer nätmäklarna starta egen fondförvaltning i större omfattning?

Min brödblogg har förresten gjort något sprattlande återupplivsförsök, har fått lite hjälp på traven i köket vissa dagar ibland  numera  ;)

7 kommentarer:

 1. Tänk bara på att hemmets farligaste plats är köket!

  Tror nog vi ska vara tacksamma mot nätmäklarna, utan dom hade vi nog aldrig fått ner avgifterna till dessa nivåer.

  Avanza och Nordnet smyger ju in på bolånemarknaden nu. Väntar bara på en ny lockfond, en Avanza Zero Global indexfond.
  Kalle56

  SvaraRadera
 2. Kära Grupp,

  Vi är just nu Skandinaviens största facebook-grupp med fokus på allt som har med aktier att göra.

  Denna grupp är skapad så att alla ska kunna vara med och diskutera och hjälpa varandra med råd och vägledning.

  Handel med värdepapper måste tas på stort allvar av den enskilda investeraren, och därför har vi skapat detta forum.

  Vi hållar oss god ton och ser till att det finns plats för både nybörjare och proffs.

  Vi hoppas att du kommer trivas och får nytta av innehållet och dialogerna här.

  https://www.facebook.com/groups/aktier/

  SvaraRadera
 3. Har själv Avanza nu men kommer tvingas byta för kommande inbetalningar. Jag tror att pengarna jag redan har kommer att få ligga kvar hos Avanza. Du gör samma analys som mig att det krävs att man har egna stora fonder som man kan rabattera kraftigt för att det ska gå att få någon lönsamhet i avtalspensionen. Själv hade jag gärna sett ett större utbud av fonder även om avgifterna var lite högre. Om Avanza hade fått erbjuda likt andra 10-30 fonder med kraftigt sänkta avgifter och sina andra 600 fonder till ordinarie pris? Hade jag kanske fått behålla avanza som förvaltare.

  Sedan vore det väll på tiden att vi fick köpa enskilda aktier för vårt eget pensionskapial ?

  SvaraRadera
 4. Jag är så trött på de upphandlingar som parterna gör för tjänstepensioner
  Dom syftar till att ge lägre avgifter men det är ju inte detsamma som att pensionen blir högre

  Vad dom inte gärna pratar om är att fondutbudet minskar och att det blir nya konton vid varje upphandling
  Undrar hur många konton och fondutbud som dagens unga kommer att ha när dom går i pension och hur det påverkar deras attityd till att förvalta sina pengar

  Om dom nu måste göra upphandlingar kunde dom väl ha med kriterier som
  - Bankens hela fondutbud ingår
  - Behålla tidigare konto
  - Fri flytträtt
  - Möjligt handla med aktier
  - och säkert nåt mer

  SvaraRadera
 5. Tycker det är trist att folk tycker det är en positiv utveckling att storspelarna kommit på sätt att utelåsa nykomlingar som prispressar. Ta tex LOs egna AMF, som tar ut 240kr/år + 0,40% i "kapitalkostnad" (WTF!?!) och därtill riktigt dåligt fondurval. Klart de sedan kan uppvisa "låga fondavgifter" mot tex Avanza som har 0kr/år och 0% i "kapitalkostnad". Rent bluff och båg. Dessutom, som Håkan här ovan nämnde, man har ju en extra årsavgift som suger pengar för varenda sketna nya avtal de hittar på.

  SvaraRadera
 6. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera
 7. Hej alla, Jag heter Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda verk som BABA NOSA UGO från Karnataka Temple har gjort, eftersom min lycka återställs, jag har varit gift i cirka 11 år nu, det kom till en punkt när min man började att agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade ett förhållande med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt som jag har jobbat för, kändes som slut allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, vissa vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin för sjukdom som fybroid, astma, könssjukdomar, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet till BABA NOSA UGO från vittnesmålen online och beslutade att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda, han gjorde nästan allt själv, jag tvivlade faktiskt på när han sa till mig att Jag kan förvänta mig en god nyhet, det var mindre än 14 dagar då min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlåtit honom och nu är vi ännu gladare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag har aldrig förväntat mig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte att sluta dela hans vittnesbörd. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta Spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com / nosaugotemple@net-c.com

  WhatsApp: +37258031247

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera

MediaCreeper