måndag 21 februari 2011

Oroligheter i mellanöstern

Oroligheterna i mellanöstern och nordafrika pågår alltjämt och sprids från land till land likt båtkapsejsningen somm började med en skakning på nedre däck eller hur man nu hade det.

Man kan såklart spekulera i hur länge oroligheterna kommer pågå, vilka konsekvenser det kommer få osv. Samtidigt kan man nog krasst konstatera att det det finns en hel del likheter med situationen när muren till östeuropa rämnande även om namnen nu istället är Gaddaffi och Moubarak istället för Chauchesko (hur sjutton stavar man det namnet?).

Man behöver nog inte vara direkt konspiratorisk för att inse att situationen kan leda till nya oljekriser, likt situationen under slutet av 70-talet. Mellanöstern är som sagt vår stora oljetunna i vår industrialiserade värld. Mycket riktigt har oljepriset också stigit då fler aktörer vill säkra sin tillgång på olja.

Men detta har ni som bekant läst i nyheterna...

Vad som kanske skrivit betydligt mindre om i nyheterna men som i högsta grad är intressant ur svensk synvinkel är trävaruindustrin. Sverige är som bekant ett land med många träd och desto färre av oss träskallar. Vi har då logiskt byggt upp mycket skogsindustriell verksamhet papper, förpackningar sågade trävaror osv. En klart viktig exportindustri för Sverige.

Nordafrika och Mellanöstern har väldigt ont om träd men desto mer folk man har således blivit länder som importerar just trävaror och då främst från träiga länder som Sverige och Finland. Vid sidan av Storbrittanien (som också har ont om träd större än rododendronbuskar) har nordafrika och mellanöstern blivit en av våra viktigaste exportmarknader för just trävaror och jag gissar hypotetiskt att situationen i regionen utlöser en rejäl oro och en stor del av marknaden har säkerligen redan försvunnit mer eller mindre.

Givetvis är detta en marknad på marginalen men även marginaler kan som sagt ge upphov till marginalprissättning och man kan nog anta krisen hypotetiskt kan utlösa lagerproblem i den svenska trävaruindustrin då fler aktörer börjar tro på lägre priser och håller igen på investeringar.

Sågverken gör nog inget direkt lysande första halvår skulle jag tro.
Published with Blogger-droid v1.6.7

2 kommentarer:

  1. Sågverken jag är bekant med i Sverige började redan under Q4 i fjol att se sämre siffror, och att några av de stora exportmarknaderna i Nordafrika är röriga lär inte göra saker bättre, precis som du säger. Energipriser och starkare krona hjälper inte direkt heller.

    SvaraRadera
  2. De här länderna köper främst furuvirke av lägre kvalite så det lär slå ganska hårt mot det dåliga tallvirket, gran har jag för mig att de inte vill ha i dessa länder men på sikt kan det nog ge fler exportaffärer om länderna verkligen demokratiseras, vi får vänta och se

    mvh/Hemmansägaren

    SvaraRadera

MediaCreeper