onsdag 30 december 2009

Vi löser inga energi/miljökriser på något fint hotell


Diskuterade igår med en vän om betydelsen av det havererade toppmötet i Köpenhamn med det förpliktande namnet United Nations Climate Change Conference Copenhagen 2009. Min gode vän (vi kan kalla honom Mållgan) argumenterade för att det nu såg ritkigt illa ut för mänskligheten i och med att de deltagande toppolitikerna med Obama & Co inte kunde komma överens om någonting mer än att man borde göra något åt klimat, energi och miljöproblem. Det tror jag nog att de flesta kan instämma i.

Jag hyser inte det minst politikerförakt, tvärt om, skulle nog kunna tänka mig att bli lokalpolitiskt aktiv, men överlag så tror jag vi alla har alldeles för stor tilltro till att politiker skall lösa olika typer av samhällsproblem. Någon misslyckat eller lyckat toppmöte spelar, väldigt liten roll skulle jag vilja säga.

Det som däremot spelar roll är vad Du, energibolaget du är kund i, jag, Mållgans moster, företaget du arbetar för, hur dina pensionspengar används, vad som beslutas i Wallenbergstyrelserum och Ahmed i Abu Dabi gör eller inte gör. Politiker kan påverka mycket men till syvende och sist är det vad vi alla gör med våra pengar som spelar roll. Det är privat (och offentligt kapital också givetvis) som genomför förändringar. Ett företag som investerar för att sänka sina energikostnader

Ett lysande exempel skulle jag vilja säga är villauppvärmning. Skulle vi gå tillbaka till början av 1970-talet så värmdes de allra flesta villor upp av oljepannor, idag är dessa oljemuskedunder mer eller mindre utrotningshotade och det är nog också så att en av de allra vanligaste skälen för att ta ett utökat bolån har varit att byta uppvärmning i villan. Idag har vi i relation till för 20 år sedan ett betydligt mer robust villauppvärmning här i landet, politikerna har kanske hjälpt till lite på traven men det är människor av kött och blod som använt sina besparingar till en ny bergvärmepanna, pellets, ved, solfångar eller anslutning till ett fjärrvärmesystem.

För övrigt så vill jag önska ett riktigt gott nytt år med videon ovan. Ursäkta om jag verkar lite sinnesförvirrad, hade åkt ca. 17km (av 31) i 20 minusgrader och halv nedfrusen hjärna.

10 kommentarer:

  1. Gott nytt år till Dig också och tack för många intressanta & roliga & fina blogginlägg!

    Är inte alltid till hundra procent överens med åsikterna i Dina aktieinlägg (t.ex. om SCA i somras...) men det är just det som gör Dina inlägg intressanta... Jag ser saker ur andra synvinklar! Så instruktivt!

    Lycka till på alla fronter 2010!

    SvaraRadera
  2. Haha, skida på medans snön ligger! Gott nytt år på dig och tack för en intressant blogg.

    /Johan

    SvaraRadera
  3. Gott Nytt År!

    Det skall bli intressant att diskutera SCA med dig nästa år.

    Charlie

    SvaraRadera
  4. Vilken fin filmsnutt!

    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  5. Gott nytt år och god fortsättning!

    Det har varit trevligt att läsa din blogg under året som passerat.

    SCA är inget under i engergi. Tyvärr sålde de 1992 Båkab Energi AB. Bolaget skulle idag varit värt en hel del då det mest bestod av vattenkraft. Nu får SCA köpa dyr elkraft till marknadsmässiga priser.

    SvaraRadera
  6. Jag skulle rösta på dig om du blev politiker, Cristoffer. Oavsett parti.

    SvaraRadera
  7. Gott nytt år på dig med!!!!

    SvaraRadera
  8. Jag har också åkt skidor idag, underbart. Bra för både kropp och hjärna. Ser fram att följa dig på bloggen 2010. God Fortsättning på det nya året till Dig!

    SvaraRadera
  9. Hej,

    Jag har dålig koll på varför folk har valt att uppgradera sina uppvärmningssystem. Många räknar nog på huruvida det är lönsamt eller ej. Då kan jag tänka mig att CO2-skatten som finns i Sverige har gjort kalkylen för oljepannor sämre.

    Min tes är att folk byter för att politikerna har ändrat förutsättningarna.

    Jag tror det är svårt att få till minskad CO2-användning globalt baserat på företags och personers goda vilja.

    Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
  10. Jag tror som Jacob, och den mesta miljöpsykologiska forskningen pekar väl också åt det hållet.

    SvaraRadera

MediaCreeper