tisdag 24 maj 2011

Grek-svenska utförsäljningar

Nyhetsrapporteringen sista tiden haft kretsat en del kring Grekland och deras synnerligen ansträngda finansiella situation. Många bloggare har uttalat sig tvärsäkert mot att Grekerna står inför en statsbankrutt och även om jag nog saknar allt för detaljerade kunskaper för att kunna göra någon exakt bedömning så gissar jag att det nog är ganska så låga odds på att så sker på ett eller annat sätt. Men som sagt Sverige klarade av en riktigt utsatt statsfinansiell situation i början av 90-tack vare stora åtstramningspaket i kombination med frikostiga långivare (främst USA).

En del av det ofrånkomliga grekiska räddningspaketet handlar om skattehöjningar, sänkt välfärd osv. samt stora privatiseringar dvs där man säljer av statliga tillgångar i syfte att betala av lån, eller i alla fall för att klara av lånebetalningar. Många tillgångar går under klubban allt från stora statliga energibolag, hamnar, infrastruktur, till Grekiska små öar som nog kommer köpas upp av diverse oljeschejker kan jag tro.

Är nu detta något specifikt grekiskt? Nej då. Även här i välmående Sverige med en allt mer krympande statsskuld pågår ständiga privatiseringar även i mycket liten skala riktat till oss som privatpersoner som köpare. Det är framförallt två statliga instanser som idag säljer tillgångar till privatpersoner. Kanske inte direkt via blocket, men i alla fall via respektive hemsida. Statliga skogsfastigheter säljs från det statliga bolaget Sveaskog (med skogspatron Göran "landsfadern" Persson vid ordförandeklubban) här kan man idag lägga bud på allt från 19ha utanför Pajala till en riktig "representationsskog" på 500 ha fjällskog utanför Älvdalen. 

En annan myndighet som erbjuder statlig egendom är Fortifikationsverket som är ägare av de flesta av Försvarsmaktens anläggningar. Deras försäljningslista är diger. Här man kan välja mellan t.ex. ett plåtskjul i Boden (gissningsvis kan du få det ganska billigt...) till en helt egen ö precis utanför Värmdö i Stockholmsskärgård, med bryggor, Dansbana(!) och lite rester från avvecklat fast kustartilleri. (Gissningsvis inte riktigt lika billigt...)

Vad tycker du? Gör vi rätt som säljer ut eller säljer vi kon?

1 kommentar:

  1. Att fortifikationsverket säljer gammalt skräp och fastigheter tror jag är helt rätt. Behöver försvaret områdena så går de ju bara in och tar över i vilket fall som helst.
    Skog betalas det väl också bra för de senaste åren vad jag förstått så det låter återigen som säljtillfälle. Tveksamt om det ger mer avkastning att äga den än att ta skatt på de transaktioner som uppstår vid eventuell privat avverkning i kombination med minskade räntor.
    Vissa strategiska resurser kan ju dock vara klokt att hålla på typ LKAB, Vattenfall m.m. även om jag kan tänka mig att man nog skulle få mycket bra betalt för en del av dessa.

    SvaraRadera

MediaCreeper