Lite tankar om vanliga fel man gör med sitt aktiesparande
1. Att inte äga aktier
I sverige är det idag ung. enbart 1 person av 10 som äger aktier (betydligt fler äger dock fonder). Det är ganska lättt att inse att det är mycket svårt att få en god avkastning på aktiesparande om man inte äger några aktier. För att öka sitt välstånd är man då hänvisad till att öka sin lön eller göra lyckade fastighetsaffärer.
2. Att sälja sina aktier
Ett mycket vanligt misstag tror jag. Man köper några aktier som får en fantastisk utveckling och sedan så "cashar man hem" dvs säljer sina aktier och istället kanske köper en ny bil. Problemet är då precis som i första punkten att man inte äger några aktier över tiden. Som exempel kan min far få ståta. I slutet av 80-talet gjorde han en mycket lyckad aktieinvestering som slutade med att företaget blev utköpt från börsen med en tvångsinlösenprocess som var lyckosam för aktieägarna. Min far hade då hel plötsligt en bra slant på banken som han valde att dels köpa en ny husvagn för och dels betala av de mest av lånen på huset han hade byggt 7-8 år tidigare. Kortsiktigt helt rätt räntorna gick som bekant upp starkt efteråt och familjen fick en fin husvagn. Långsiktigt hade det däremot varit mycket bättre om han hade investerat i något investmentbolag som investor, öresund, custos, Ratos, latour eller Industrivärden som exempel. Nu äger han för all del en hel del aktier idag i alla fall, men han kund eha haft många fler.
3. Att spekulera i aktier
Ett vanligt misstag. Man tror att börsen är någon form av travbana där det gäller att leta upp högoddsarna. Man fashineras helt av de mäktiga rörelserna på börsen och kastar sig i företag där man inte har en aning av vad dom gör eller om dom ens tjänar pengar. Man börjar handla aktier på rykten eller tips. "hörde att grannen har köpt aktier i...xxx, tror att man skall köpa", "Det stod i tidningen att....", "banken säger...".
4. Man betalar sin aktiemäklare alldeles för mycket pengar
Enkelt uttrcyk man bör handla alldeles för mycket med köp och försäljningar med alldeles för lite pengar. Resultatet blir att hela ev. vinsten äts upp av courtageavgifter.
5. Man tröttnar på aktier
Efter varje lång nedgång på börsen så finns det många som helt enkelt ger upp. Att under något år på texttv eller i datorn se värdet på portföljen krympa i hop och visa allt mer röda siffor kan gör att den allra mest begåvande aktiespararen börjar tappa sugen och sådär lagom när börsen har nått sin lägsta nivå på några år, är snuskigt billig och i stort sett endast har en väg att ta vägen ja då tar man sina besparingar säljer dem och tycker att aktier ja det får dem som kan (dom som verkar tjäna pengar) ägna sig åt för detta verkar inte jag lyckas med...
6. Man köper alldeles för mycket aktier
Enkelt uttryck så tömmer man bankboken och köper aktier för allt man har för att "aktier är ju bästa sparformen...". Problemet med detta är att om börsen skulle gå ned (gud förbjude...) så är ju det semesterresan, bilen och den nya tvn som försvinner för några säkra pengar finns inte. Rådet är därför att ALDRIG köpa aktier för pengar du inte har råd att se minska kraftigt i värde. Exempelvis behöver du kanske en ny bil förr eller senare och dessa pengar skall inte vara riskerade allt för hårt på börsen.
Vilka mer misstag kan man göra?
Några egna erfarenheter?
Mycket bra grundläggande investeringstips. Det enda möjliga tillägget är att det finns gott om människor som försöker sig på att köpa på botten och sälja på toppen (market timing). Även om detta låter väldigt bra i praktiken är det ytterst få som lyckas, och över ett längre tidsperspektiv lyckas ingen med detta. Hur många sålde av sina övervärderade aktier (Ericsson p/e 100 etc) år 2000 och köpte tillbaka 3 år senare? Nej, inte var det många.
SvaraRaderaI mitt tycke kan man sammanfatta de vanliga felen med "hög risk" och "kortsiktighet". Vanligtvis ingen bra kombination.
Ett av mina vanligaste fel har historiskt varit att tänka att 'nu kan den inte bli värre!'. Typexemplet är Switchcore... Vet inte hur många gånger på vägen ner jag behöll dom med hänvisning till att den inte kan sjunka mycket mer än den redan gjort.
SvaraRaderaJag tycker förövrigt att din far gjorde rätt, även när man kan titta i backspegeln. Visst hade han kanske haft mer pengar just i detta nu, men man får inte glömma vägen hit. När han betalat av lånen så fick han mer pengar över varje månad, kunde leva lite bättre och spara lite mer. Han har säkert också haft många trevliga stunder med sin husvagn! Man får akta sig för att bara tänka på slutsumman!
SvaraRaderaEtt annat fel kan ju faktiskt vara att INTE sälja sina aktier, att krampaktigt hålla fast vid ett papper som presterar dåligt över tid i tron på att det skall vända.
SvaraRaderaMen sammanfattningsvis, mycket bra grundtips!