tisdag 31 juli 2007

Försök se de långsiktiga trenderna i kvartalsrapporterna

Fyra gånger om året måste alla noterade företag på stockholmsbörsen släppa en kvartalsrapport. Varje rapport innehåller en presentation av resultatet för det gångna kvartalet, kanske lite skrivningar om vad företaget tror om den närmsta framtiden, en kort beskrivning om vad som har påverkat resultatet under detta kvartal och givetvis en tydlig resultat-, balansräkning och kassaflödesredovisning. Betydelsen av rapporterna brukar vara olika stor då vissa företag skickar ut pressmedelanden i parti och minut medan vissa bolag istort settt enbart kommunicerar med aktiemarknaden vid rapporttillfällena.

Senaste veckorna har flera av företagen som jag äger aktier i släppt sina rapporter för det gångna kvartalet. Nedan följer lite spontana tankar om dessa.

Som alltid så brukar några företag vara "rapportbesvikelser" och vissa företag hör till "rapportvinnarna". Denna gång fick man se aktiekursen på SSAB backa stort på ett litet för dåligt resultat mot förväntat men kanske mest pga att resultatet för nyligen inköpta företaget IPSCO föll förvånansvärt mycket och att SSAB nu har presenterat lite mer riskfaktorer om detta köp. SSABs resultat var det egentligen inga större problem med och kvartalsvinsten är den nästa största i SSABs historia och det bästa Q2 resultatet någonsin. Köpet av IPSCO finansieras med dels lån och dels en nyemission leder till att SSAB bli känsligare för nedgångar i resultatet och det tom finns risk för kreditnedvärderingar om det inte går som det är tänkt då skuldsättningen ökar. Dock ökar vinsten för SSAB kraftigt också. Till en början var jag ganska skeptisk till detta köp främst med anledning av att SSAB går in i en ny nisch inom stålindustrin där man tidigare ej verkat (rör till olja och gasindustrin). Ju mer jag har läst på om IPSCO desto mer positiv har jag blivit och den viktigaste vinsten på lång sikt ser jag i att SSAB får tillgång till väldigt nya och effektiva produktionsanläggningar som kan ställas om produktion av SSAB andra nischprodukter inte minst kan man se detta i att IPSCO idag är ett av Nordamerikas mest lönsamma stålföretag. Och vem vet kanske styrelsen överväger tom att sälja rördelen av IPSCO? Kanske skall tilläggas att jag ägt SSAB aktier sedan hösten 2003 så kursrörelsen sista tiden är inget jag har lagt någon större vikt vid och jag har bestämt mig för att teckna nya aktier i emissionen liksom storägaren Industrivärden som dessutom verkar ha köpt mer aktier. Aktien är inte billig längre men lönsamheten inom bolaget är fortsatt mycket hög och värde skapas för aktieägarna även om man kanske inte skall räkna med några större kursuppgångar.

En annan "rapportbesvikelse" var denna gång Trelleborg som sista två åren haft stora lönsamhetsproblem inom främst sina Nordamerikanska verksamheter och även denna kvartalsrapport visar på att problemen består. Trelleborgs övriga verksamheter växer dock mycket kraftigt och Trelleborg fortsätter att köpa en mängd mindre bolag. Skuldsättningen börjar dock bli ganska hög även om balansräkningen ännu är ganska stark sett till tillgångarna. Skulle lönsamheten för Automotive gå upp de kommande åren känns Trelleborg på nuvarande kursnivåer ganska billigt. Skulle problem inom Automotive bli bestående med dålig lönsamhet tycker jag man skall göra några strategiska överväganden. Idag befinner man sig enligt mig i en ganska svåranalyserad position och den stora kursnedgången på Trelleborgaktien sista månaden tycker jag är ett tecken på denna riskpremie som måste läggas på trelleborg idag. Inte minst med tanke på rättsprocesserna man står inför.

Till "rapportvinnarna" sällade sig denna gång SCA och SEB. Inom SCA börjar man nu se tydliga resultat på att senaste årens effektiviseringsprogram ger bra effekt och vinsterna ökar nu betydligt starkare än vad den bakomliggande omsättningsökningen är och lönsamheten är på väg upp till tidigare läge. Bolaget har gjort en hel del strategiska beslut sista tiden då man avyttrat den nordamerikanska förpackningsdelen samtidigt som man köpt upp värsta konkurrentens mjukpappersdel i Europa (ännu ej godkänt av EU). Strategin tycker jag är helt rätt även om mjukpappersdelen fortsatt kan kräva mycket omsktruktureringspengar men på de områden man nu verkar inom har man en mycket stark marknadspostion. Jag tror att SCA kan komma tillbaka i gammalt gott slag och visa vilket välskött och stabilt bolag man är. Samtidigt som jag tycker värderingen av SCA känns låg idag vilket jag skrivit om i tidigare inlägg. Aktier i SCA blev därför detta års "sommarköp" för några veckor sedan, kortsiktigt har det gått bra och aktierna står en tia högre än inköpspriset för denna gång (tidigare köp sommaren 2005 kurs 249 kr/124,5kr) och SCA har klarat sig helt oberört ur den sista veckans börsturbulens. Jag räknar med att SCA kommer kunna höja aktieutdelningen till våren som man brukar göra.

Inom SEB fortsätter de sista åren mycket starka utvecklingen. Det går idag i stort sett bra rakt över hela firman även om lönsamheten i Tyskland ännu inte är tillfredsställande. Man kan inte annat än att beundra VDn Annika Falkengren. Sedan hon tog över har lönsamheten förbättrats kraftigt, hon har lyckas göra banken mer lönsam än de andra storbankerna vilket man aldrig varit förut och framförallt har hon arbetat konsekvent med SEBs tidigare akilleshäl, de alldeles för höga kostnaderna. Det har varit mycket internkritik mot Falkengrens hård metoder mot för höga kostnader men ur ett aktieägarperspektiv är detta rätt väg att gå även om många personer högt upp i företaget har valt att lämna SEB. Jag tror inte man har tappat mycket nyckelkompetens och man bör kunna rekrytera ersättare. Med den starka konjunkturen i ryggen står SEB nu inför en skördetid där mer pengar kommer delas ut till aktieägarna.

Även Archer-Daniels har avlämnat rapport men den återkommer vi till

Min personliga uppfattning är att det är viktiga att inte döma företagen för mycket grundat på en eller några enstaka kvartalsrapporter. Det viktiga är att se på den långsiktiga utvecklingen och hur väl företaget uppfyller sina mål och strategier på lång sikt. Jag uppmanar alla till att noggrant läsa kvartalsrapporter i de bolag där man äger aktier. Rapporterna är en av de bästa källorna till att få objektiv och bra information och stirra dig inte blind på om företagen under eller överträffar just denna rapports förväntningar från analytikerna. Kursrörelsen på rapportdagen säger ingenting om huruvida företaget är en långsiktigt bra placering eller inte.

3 kommentarer:

  1. "tidigare köp sommaren 2005 kurs 249 kr/124,5kr"

    Du har nog missat att SCA splittade i tre inte i två. Är själv ägare sedan rätt många år och kan väl konstatera att kursen inte riktigt har utvecklat sig som jag hoppats på, dock en mycket trevlig utdelning. Den uppvärdering av skogstillgångar som det börjat pratas om nu har jag väntat väldigt länge på och börjar tvivla på att den någonsin kommer ske. Men skogen har såklart en strategisk position i en framtid där papperskonsumtionen ständigt verkar öka.

    Är väldigt tveksam till att kommisionen släpper igenom förvärvet utan vidare då den nya anledning blir väldigt hög. Det kommer vara avgörande vilken den relevanta marknaden är och då främst hur de olika pappersprodukterna räknas mot varandra. Den som lever får se.

    SvaraRadera
  2. Såg att det står fel ursäkta.
    249 kr per aktie köpte jag aktierna för Omräknat till dagenskurs blir detta 83 kr per aktie.

    SvaraRadera
  3. Uppvärderingen av skogen är i mångt och mycket ännu en skrivbordsprodukt. För att det värdet skall synas krävs att bolaget delas upp i ett skogs och ett industribolag. Det är knappast aktuellt idag med den ägarbild som finns och knppast industriellt bra heller då lärdomen är att bolag som har haft kvar sin skog har uppvisat högre lönsamhet över tid än vad bolag som sålt sin skoh gjort.

    En fördel med SCA som jag tycker i förhållande till de flesta andra bolagen är att SCA har en klart högre förädlingsgrad i sina produkter än många andra bolag. Man gör bindor, blöjor, porttionsförpackade näsdukar mm. Medan många andra sitter fast i någon nisch som i stort nästan står inför en strukturell nedgång som ex. tidningspapper. Det finns mycket kvar att göra för SCA för att bli mer lönsam men jag tror att vi kan få ett visst uppsving de kommande åren.

    SvaraRadera

MediaCreeper