onsdag 1 augusti 2007

Så köpte Benjamin Graham sina aktier

En av mina ledstjärnor när det gäller aktier är Amerikanen Benjamin Graham. Benjamin Graham är en ikon inom aktiesparande i USA och han räknas som grundaren av vad som kallas value investing dvs investerande där man uteslutande tittar på värdet av tillgången i relation till priset på tillgången. Graham var den stora inspirationen för välkända Warren Bufett.

Mer fakta om Benjamin Graham

I sin bok The Intelligent Investor vilken är mycket läsvärd kom ut i sin sista version av honom själv 1973 skriver Graham om placeringsideér för två typer av investerare. Dels är det "The defensive investor" och dels är det "The enterprising investor". Man skulle kunna översätta det till investerare som kan tänka sig ta en lägre risk i sitt sparande och investerare som är beredd att lägga ner mer tid i sina analyser och som samtidigt är beredda att ta lite större risker

Graham är en stor motståndare mot att hög risk alltid betyder hög avkastning och att låg risk betyder sämre avkastning. Grahams ledstjärna är istället Margin of Safety. Lite slarvigt skulle man kunna översätta detta till vilka chanser en aktie har att visa goda avkastning i framtiden. Om chanserna för god avkastning är goda är ju det givetvis bara en fördel om dessutom risken är ganska låg.

För defensiva investerare som inte vill lägga ned allt för mycket tid på analyserande har Graham sju olika placeringsregler för aktieinköp som i mina ögon håller än idag.

1. Adequate size of enterprise
Graham tycker att defensiva investerare överlag skall hålla sig borta från mindre bolag som är känsligare för tillfälliga nedgångar, större beroende av enstaka kunder mm. 1973 skrev han att en regel borde vara att hålla sig till bolag som har en försäljning på minst 100 Mdollar. Om man skulle översätta detta till svenska förhållanden idag är Grahams råd att hålla sig till Stockholmsbörsens Large Cap eller Mid Cap lista.

2. A sufficiently strong Financial Condition
För att klara perioder av lite sämre lönsamhet, tillfälliga nedgångar i försäljning och kraftiga räntehöjningar är det viktigt att företagen man investerar i har en stark balansräkning. Graham tycker att tillgångarna i balansräkning skall vara minst dubbelt så stora som skulderna.

3. Earnings stability
Graham anser att man skall investera i bolag som gör vinst år ut och år in. Därför ställer han som krav att bolaget skall ha gjort vinst de senaste 10 åren utan ett enda förlust år.

4. Dividend Record
Kapitalåterföringar till aktieägarna är viktigt. Här ställer Graham ett högt krav på att bolag som han råder att investera i skall ha betalat aktieutdelning löpande de sista 20 åren. Han vill också att aktieutdelningarna har en växande trend där de blir större år från år.

5. Earnings growth
För att placeringen skall bli lyckad krävs det att vinsterna i företaget ökar i framtiden. Ett bra sätt att se på vilka möjligheter att öka vinsten i framtiden som ett företag har är att se tillbaka i historien. Graham vill att den långsiktiga trenden är att vinsten har ökat med absolut minst 33% under en tidsperiod om 8-10 år men gärna mer. Med dagens ögon kan detta tillväxtkrav ses som mycket blygsamt då företagen idag är mycket effektivare och lönsammare än de var under Grahams storhetsdagar.

6. Moderate price per earnings ratio
Graham hade åsikten att en defensiv investerare enbart skulle köpa aktier då det var riktigt billigt. Grundregeln för en defensiv investerare är att köpa aktier med ett p/e tal på under 15 och då skall vinsten beräknas som genomsnitt av de senaste tre årens vinster borträknat ev. jämförelsestörande poster. Sett mot dagens värdering av aktier i Sverige vet jag knappt något bolag så värderas så lågt idag. Det är intressant att Graham väljer att räkna genomsnitt på flera års vinster istället för som många affärstidningars rekommendationer som grundar sig på nuvarande vinst per aktie eller möjligtvis prognosen något år framåt.

7. Moderate ratio of price to Assets
För att ytterligare sänka risknivån i aktieplaceringar vill Graham att värderingen av aktien även skall vara låg i förhållande till de tillgångar som bolaget äger. Grundregeln är att börsvärdet skall motsvara 1,5ggr det egna kapitalet. Graham skriver dock att om priset per eget kapital är ännu lägre skulle det kunna motivera att p/e talet kan vara lite högre än 15 på de senaste tre årens vinster. I stort sett är det väl bara skogsbolagen och några bolag till som uppfyller detta värderingskrav idag. Personligen tycker jag man bör väga in att avkastningen på eget kapital idag är betydligt högre än det var bland bolag på 70-talet vilket kanske kan motivera att värderingen kan vara lite högre med hänsyn tagen till samma risknivå.

Så vad tycker du? Gammalt och mossigt eller sunt och klokt?

7 kommentarer:

  1. Många bra tankar, men kanske lite väl kräsen. Som du säger upprepade gånger är det ju också diverse siffror som behöver ändras till gällande århundrade.

    Men att hålla sig till Large- och Mid-cap, och där välja företag som har minst dubbelt så mycket tillgångar som skulder, som gått med vinst senaste tio åren och som ökat sin utdelning under samma period kan jag köpa! Åtminstone för defensiva placeringar. Själv har jag gärna lite krydda i portföljen också.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det låter som kloka tankar. Men allt verkar ju inte gå att applicera på hur företagen idag fungerar.

    SvaraRadera
  3. MIn åsikt är nog precis som er egetligen.

    Min egna tankar om svagheter med hans tankesätt:

    1. Tar inte hänsyn till ledarskapet betydelse.

    Bra ledning och styrelse är a och outan detta kommer det aldrig bli en bra investering.

    2. Tar inte hänsyn till lönsamheten.

    Självklart skall bolag som har stora vinstmarginaler och bra avkastning på eget kapital ha högre värdering än ett bolag som har låga marginaler och knaper avkastning på EK. Sm jag ser det finns det en risk att man köper aktier i ganska lågpresterande bolag då Graham ställer samma nyckeltalskrav på alla sorter.

    3. Lönsamheten är idag ljusår bättre än på 70-talet

    För 30 år sedan tjänade bolagen väldigt mycket mindre pengar pga att dom var ganska ineffektiva sett till dagens mått (tacka globaliseringen och IT utvecklingen för det) och här måste vi göra en form av justering för att omvandla till dagens situation.

    SvaraRadera
  4. Tycker det mesta håller än idag.
    Kör själv endast från Mid och Large tycker det känns säkrare.
    Har inte läst mycket av de gamla rävarna mest för att deras böcker brukar vara på Engelska tycker det är lite för jobbbigt,men visst är det en gouldgruva att läsa sånt

    SvaraRadera
  5. Mycket bra grundregler. Inte minst regel #6 (Moderate price per earnings ratio) som skall vara ett 3 arigt genomsnitt som gor att man inte baserat ett kop utifran vinsten under en "temporar formtopp". Foljer man dessa till punkt och pricka inser man att det mesta helt enkelt ar for dyrt idag eller for lite "track record". Anvander man denna modell till 100% filtreras forstass de flesta aktierna bort och kanske till och med alla i dagslaget men om kurserna dyker kanske nagra kvalar in och da har man sakert nagra vinnare. Sandvik som ar kanske Sveriges mest valskotta verkstadsbolag skulle nog falla Benjamin Graham i smaken. Bra regler i overlag. Modellen pekar nog pa att man skall samla i ladorna nu och vara beredd pa att kopa mera aktier efter fallet.

    Jag skall kolla om de har boken pa bokhandeln har annars koper jag den via Amazon.com.

    SvaraRadera
  6. Kristian Anderssonapril 24, 2009

    Håller inte med om att han var för kräsen eller att det är någon större skillnad på att investera nu och då förutom att informationen är mycket enklare att få tag på nu. Graham hade nog inte gjort alltför många köp när detta inlägg skrevs i mitten av 2007. Det är lätt att tänka att nu är det annorlunda vilket kommentarerna bekräftar och nu måste man betala 30ggr årsvinsten.

    According to Wikiquote, the first time Buffett made a public prediction about the stock market was at the bottom of the bear market in October 1974. Forbes asked "How do you feel?” to which Buffett replied, "Like an oversexed guy in a whorehouse. Now is the time to invest and get rich."

    Since then, Buffett has made few predictions, and as far as I know, no direct advice on the time to buy or sell stocks.

    Until now (October 21, 2008):

    “Equities will almost certainly outperform cash over the next decade, probably by a substantial degree.”

    And Buffett’s reasoning? According to the New York Times article, it’s as simple as “Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful. And most certainly, fear is now widespread, gripping even seasoned investors.”

    SvaraRadera
  7. Good day, sun shines!
    There have were times of hardship when I didn't know about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright pessimistic person.
    I have never imagined that there weren't any need in big initial investment.
    Nowadays, I feel good, I started to get real money.
    It gets down to choose a correct partner who uses your money in a right way - that is incorporate it in real business, and shares the income with me.

    You may ask, if there are such firms? I'm obliged to tell the truth, YES, there are. Please get to know about one of them:
    http://theblogmoney.com

    SvaraRadera

MediaCreeper