onsdag 8 augusti 2007
Drunknar vi i information?
Mannen på bild är Kristoffer Stensrud. En av världens mest framgångsrikaste fondförvaltare boendes i Stavanger långt bort från världs finanscentrums.
Internet har inneburit fantastiska möjligheter för aktiesparare. Teknikutvecklingen har medfört att kostnaden för courtage har sjunkit till mycket låga nivåer pga att handeln kraftigt förenklats och automatiserats. Det har inneburit möjligheten att ta del av information i stort sett i realtid. Bara genom några enkla knapptryck kan man få hur många tips på köpvärda aktier som helst. Man kan se olika rekommendationer av samma aktie. Redan 10 minuter efter att ett bolag har släppt en kvartalsrapport brukar det finnas kommentarer och analyser i många medier. Vill man själv diskutera aktier finns det en mängd forum på Internet där man själv kan dryfta sina åsikter och läsa andras. Det finns hur många bloggar som helst där man kan ta del av såväl övergripande skrivningar om aktiemarknaden som direkta köp och säljråd. Om man själv vill göra sina analyser finns det idag gott om sidor där man kan får tillgång till alla former av nyckeltal och annan information te.x. vilka som köpt och sålt aktier i bolagen. Till detta kommer alla sidor som privata affärer, di.se, e24.se mm. Vidare kan man teckna sig för nyhetsbrev och prenumerationer och låta såväl brevlådan som e-posten svämmas över av såväl bra som lite mindre bra tidningar och e-post sprängfyllda med information.
Så det kan knappast finnas någon som kan klaga på brist på information! snarare är det svårt att sålla vad som är bra och dålig information. Har denna utveckling lett till vi kan göra bättre investeringar? Både ja och nej tror jag. Givetvis är det idag mycket enklare att göra fundamentala analyser och enklare att få tillgång till information. Men jag tror många idag stressas fram till att göra dåliga affärer också. Att ständigt läsa nyheterna i t.ex. DI påverkas psykoligiskt av dåliga och bra nyheter kan stressa upp vilken individ som helst.
En gång lyssnade jag på en podcast från skagenfonder och deras VD fick frågan om han tyckte det var enklare pga IT utvecklingen att välja ut rätt aktier till deras fonder idag än tidigare. Och han svarare ett solklart ja, därför att alla har tillgång till samma information och många påverkas på ett liknande sätt. Där påstod Stensrud att det idag är en bra investeringsstrategi att göra tvärt om mot alla andra. När något bolag är direkt opopulärt, när investerare ser farhågor i saker som för det enskilda företag inte har någon betydelse alls, när i stort sett alla mäklarfirmor och analytiker har säljråd på en specifik aktie. Ja då är det oftast ett bra köptillfälle av skälet att du kommer kunna köpa aktier av väldigt många som vill sälja till i stort sett vilket pris som helst.
Min personliga favoritkälla till information är definitivt böcker och bolagens egna rapporter. Läsande av böcker om aktiemarknaden kommer aldrig att ge någon dagsfärsk information och kommer heller inte ge några direkt tips eller analyser. Men den stora fördelen med böcker är att författaren kan utveckla resonemang och förhållningssätt till aktier som på lång sikt oftast är väldigt lönsamma. Bolagets egna rapporter är ett bra sätt att följa dina företag med en viss distans från alla glädjerop och svarta rubriker i affärspressen.
Så för att inte drunka i informationsflödet är det mitt råd att du tar på dig flytväst genom att utveckla en personlig placeringsstrategi baserade på din egna kunskap och beprövade erfarenhet. Det är alltid tid för att läsa en god bok eller varför inte en årsredovisning.
Etiketter:
aktier
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Många fler har tillgång till informationen, frågan är hur många handlare som verkligen tar till sig den? Så som det sig bör i dagsläget frågar många vänner mig om tipsen de hört om massa obskyra bolag kommer göra dem rika. Motfrågan blir hur de har kalkylerat att företagen ska öka sin omsättning, vinst osv. Då vet de inte ens vad bolaget har i omsättning, de flesta kan inte ens briljera med att veta vad ordet betyder... För dessa personer saknar tillgången på information helt betydelse.
SvaraRaderaDet där med att alltid göra tvärtom kan knappast vara en lönsam strategi. Inte motsattsen heller. Att handla helt oberoende av vad marknaden anser är förstås att föredra även om det kan vara svårt psykiskt.
Jo, ibland känns det som om man drunkar i information, fast inte bara när det gäller ekonomi utan om allt annat också.
SvaraRaderaDå är det bara att stänga av datorn en kvart eller något:)
Anders
http://aktieskolan.biz