tisdag 18 mars 2008

Industrivärden höjer aktieutdelningen...även nästa år


Årsredovisningen från Industrivärden trillade igår ned i brevlådan och för mig som tycker om att läsa årsredovisningar är det alltid kul när årsredovisningarna dyker upp. Lite missnöjd måste man ändå vara på designen av årets årsredovisning är olik hur det har sett ut de senaste åren, inte snyggt i samlingen…nåväl

Industrivärden har under år 2007 gjort några mycket stora investeringar, för lånade pengar. Investeringarna är Volvo där man genomfört en maktkamp mot Christer Gardells fondbolag och de andra stora investeringarna är nyemissionen i SSAB och köp av aktier i Sandvik och Hemtex. Sett till dagens kursnivåer måste framförallt köpet i Volvo ses som ett i alla fall kortsiktigt misslyckande. Volvo är däremot i grunden enligt mig ett mycket fint bolag som jag tror har stora möjligheter att förbättra sin lönsamhet. Det kanske inte är det mest spännande bolaget men bolaget har en fin position att utveckla i världsekonomin och dessutom står man mycket finansiellt starkt rustat med en idag i stort sett obefintlig nettoskuld. Mao har Volvo de finansiella musklerna att antingen dela ut mer pengar till aktieägarna eller investera för tillväxt. Får man dessutom bättre koll på lönsamheten kan det vara en bra investering. Men som sagt har det för Industrivärden hittills varit en ren och skär förlustaffär. Historien av illa tajmade storinvesteringar som Industrivärden gjort håller i sig som bekant.

Däremot ingen ont som inte för något gott med sig. I samband med de stora köpen i Volvo som genomfördes under sommaren 2007 lade också Industrivärden om sitt finansieringsprogram för sin skuldsättning. Man tecknade ett längre obligationslån till fast bunden ränta. Efter den senaste tiden finansiella turbulens på lånemarknaden måste de villkor som under vilka Industrivärden då tecknade sina lån ses som mycket förmånliga. Enligt Industrivärdens avsnitt om finansiell riskhantering i årsredovisningen skrivs att den genomsnittliga räntan som man betalar på alla sina lån just nu är 4,6% och den genomsnittliga räntebindningstiden är hela 58 månader dvs knappa 5 år. Man har givetvis olika swapavtal osv för att ha viss flexibilitet men i stort sett är man idag mycket okänslig för kortsiktiga räntesvängningar. Och det kommer ta flera år fram till dess man måste betala högre räntor, Sett på dagens direktavkastningar från t.ex. Volvo är 4,6% inte allt för dyr finansieringskostnad även om lån alltid är riksfyllda.

Som aktieägare i Industrivärden finns det givetvis också fördelar med den senaste tidens stora aktieköp som Industrivärden genomfört. Desto mer aktier man äger desto mer aktieutdelning tar man också emot inte minst aktieköpen i Volvo kommer tillföra Industrivärden mycket inkommande aktieutdelning i jämförelse med föregående år. Det normala är sedan att Indsutrivärden delar ut lika mycket utdelning som man tar emot minus finansnettot och förvaltningskostnader.

Överlag har den industriella utvecklingen för Industrivärdens kärninnehav under årets varit bra om vi undantar Ericsson som fått se fallande vinster. Samtliga bolag i Industrivärdens portfölj utom då just Ericsson har därför till vårens bolagsstämmor föreslagit höja ordinarie aktieutdelningar och i vissa även fall extra utdelningar. Kortfattat betyder detta att även nästa år kan Industrivärdens aktieägare se fram emot en ökad utdelning från Industrivärden nästkommande år.

Ett i alla fall på mig förvånade beslut i ett av Industrivärdens kärninnehav var Handelsbankens bokslut. Själv var jag övertygad om att Handelsbanken skulle genomföra ett inlösenprogram av aktier pga försäljningen av SPP i stället för som nu fallet med en extra utdelning. Fördelen med ett inlösenprogram sett ur Industrivärdens perspektiv är att detta skulle skattetekniskt kunna fungera som en avyttring av värdepapper som för Investmentbolag är skattefritt vilket mao skulle medfört en amortering av Industrivärden skulder som idag sett i relation till tillgångarna är höga för att vara Industrivärden. Effekten av denna nu föreslagna extra utdelning medför givetvis att skuldsättningen minskar i Industrivärden men detta är enbart att tillfällig art då industrivärden av skatteskäl med största sannolikhet kommer vilja dela ut dessa pengar om ung ett år för att slippa betala bolagsskatt. Det enda inlösenprogram som nu föreslagits i Industrivärdens portfölj är i år Höganäs som genomför ett inlösenprogram som tillför Industrivärden ung 50 Mkr inte mycket till amortering om man har skulder på 11 mdr. Handelsbankens extra utdelning istället för inlösenprogram innnebär nu att det inte blir någon förmögenhetsuppbyggnad i Industrivärden utan pengarna hamnar istället om ett år hos Industrivärdens aktieägare. Något som ex. Industrivärdens storägare, Lundbergs säkert inte har något emot då det förbättrar deras framtida kasaflöde och ökar deras möjligheter att t.ex. köpa fler aktier i Industrivärden.

Årets föreslagna utdelning från Industrivärden blev ”bara” 5 kr sett i ljuset av räntebetalningar under hösten för Volvoköpen utan några ytterligare inkomster. Glädje är att om man räknar samman vårens inkommande aktieutdelningar för Industrivärden så är dom nästan 1 mdr högre än föregående år. Finansnettot kommer givetvis dra ner denna summa i kommande egen utdelning betänkligt då skuldsättningen sett över året troligtvis kommer vara högre. Förvaltningskostnaderna kommer säkert öka med någon eller några miljoner till företagsledningen men kvar till aktieägarna kommer bli en aktieutdelning som är högre än årets utdelning på 5 kr per aktie. Det skulle inte förvåna mig om utdelningen nästa år blir högre än 5,50kr per aktie även om kanske en viss del av utdelningen kommer föreslås som ”extra utdelning” då det kanske kan bli svårt att upprätthålla lika hög utdelning året efter om konjunkturen viker ned och utdelningarna från innehaven inte blir lika omfattande som de som nu är föreslagna till våren.

Mao även om skuldsättningen idag är hög och är nära att slå i taket så är det ändå ingen ko på isen och skäl att ligga sömnlös om nätterna enligt mig.

8 kommentarer:

  1. Industrivärden hade ett besök på min skola i samband med ett event, i syfte att locka kommande utexaminerade ekonomer till Industrivärden. Jag tog upp min syn på Volvoköpet, och undrade om de ändå inte kunde medge att köpet var ett köp i syfte att kontrollera sin maktposition. Detta ville inte medges överhuvudtaget. I mina öron låter det som aningen hyckleri, i och med att de trots allt har haft tillfällen att köpa Volvo till väsentligt lägre kurser, men ändå så att säga "passar på" när kursen rusat och Gardell har förskansat sin maktposition ytterligare.

    Industrivärden får ses som ett bra sätt att diversifiera sin portfölj, men jag stör mig ändå något enormt på att de gillar makt mer än vad de gillar pengar. Detta kommer förmodligen vara en garant för att Industrivärdens utveckling inte kommer kunna utvecklas riktigt exceptionellt framöver.

    Mvh David

    SvaraRadera
  2. Ja redovisningen var väl hyfsad läsning, gillade personligen Ratos bättre om du har tänkt att läsa den. Ett långt ulägg om IFRS (redovisningsnormer), som för den med hyfsade kunskaper på området, var ett intressant inlägg i debatten.

    Jag läste för ett tag sedan (i N24 eller DI) att Gardell nu påstod sig ha ett större (indirekt?)inflytande i Volvo än Industrivärden. Tycker det känns mycket osannolikt nu när Gardell ändå har tappat mycket av stödet från Öresund som fanns förra året.

    Industrivärdens utveckling de senaste 10 åren, 2 procentenheter över avkastningsindex, känns hyfsad realistiskt att vi får uppnå även nästkommande 10 år om vi nu köper med 30 % substansrabatt. Frågan är vilken avkastning vi får om vi köper Lundbergs så att det blir rabatt på rabatten?

    SvaraRadera
  3. Cristoffer, vet inte om har ar ratta stallet men jag har lange undrat varfor du har ett sa stort fokus pa verkstadsbolag i din portfolj (under aren tror jag mig ha forstatt vilka bolag du ager pa ett ungefar). Det ar val bara SCA och delvis Lundbergs som inte ar i nagon mening huvudsakligen verkstadsbolag? Ratos ar har inget undantag och SSAB ar val mer av ett verkstadsbolag idag an ett material-ravarubolag? Ar det for att du tycker dig ha en djupare kunskap om vad vad t ex Trelleborg sysslar med an andra typer av verksamheter? I ett buffetiansk investerar i sadant du begriper dig pa?

    Kinnevik har t ex utveclats i denna inriktning dar man fokuserar pa telefoni och media i vid mening. Och far darfor koncentrerad och fordjupas kunskap inom dessa omraden.

    SvaraRadera
  4. Glomde namna att det ar Riskminimeraren som frager...och att jag menar i Buffetiansk anda...

    SvaraRadera
  5. Fast bade Industrivarden och Investor har ju stora delar innehav som inte ar verkstad Riskminimeraren. T ex har Industrivarden runt 20% i Handelsbanken, Investor har drygt 15% i SEB och 20% i lakemedel, etc

    Mvh,
    FFM

    SvaraRadera
  6. Högst relevant fråga riskminimeraren om varför jag har verkstadsexponering i något större skala. Exponeringen har dessutom blivit större när jag sålde av SEB aktier för ung ett år sedan och Archer Daniels aktier nu i Jan/feb.

    och skall jag vara fullt ärlig så har jag inte riktigt bra svar mer än att jag känner mig bekväm med de investeringar som jag har och det finns många företag som jag skulle kunan tänka mig investera i som ligger utanför denna sektor men där jag hitentills inte gjort några investeringar.

    För övrigt har numera också Sten K Johnsson flaggat upp som storägare i Trelleborg och SCA, han skulle man litat på (tillsammans med dig) om att köpa Telia för 28-30 kr...

    SvaraRadera
  7. Cristoffer, jag vet att Sten K har investerat i SCA tidigare, har han alltsa okat? Var hittade du informationen om Sten K och uppflaggninen i Trelleborg (Jag har googlat men ej hittat). I Midways arsredovisning for 2007 star det bara att Telia var ett stort innehav forra aret i kapitalforvaltningen. Ar dessa ovan namda kop fran Midways och Tibias s k nya investmentbolag?

    #Riskminimeraen

    SvaraRadera
  8. När det gäller Industrivärdens årsredovisning 2007 så reagerade jag på att cirkeldiagrammen var så otydliga, speciellt på sidan 15. Fjolårets årsredovisning hade klart tydligare cirkeldiagram.

    Några kommentarer angående Volvoköpet. Visst är väl Industrivärden att betrakta som ett "maktbolag" men de är även en långsiktig industriutvecklare och ägare. Industrivärden betalade 130 kr för Volvo A-aktien i höstas, detta var med facit i hand på tok för dyrt, vilket även Industrivärdens VD Anders Nyren har medgett. Enligt Nyren så var A-aktierna till salu just då.

    Det kanske trots allt inte var så lätt att få tag på de röststarkare A-aktierna, till ett "bra pris". Handeln i Volvos A-aktie är ju inte lika hög som i B-aktien. Tittar man på Industrivärdens hemsida så ser man att redan år 1997 började de att i liten skala köpa på sig Volvoaktier.

    Nåväl bolag och aktie är inte riktigt samma sak. Jag tror att Volvo-köpet blir bra på sikt. Historien är full av feltajmade aktieköp. Investor köpte för inte så längesedan på sig Ericsson tror att kursen då stod på 16kr.

    Tack för en alldeles utmärkt blogg :-)

    Mvh/Roland

    SvaraRadera

MediaCreeper