fredag 18 juli 2008

Rekordmaskinen Ratos

Inlägg för en månad sedan

Idag är det minsann glada tider att vara aktieägare i Förvaltningsaktiebolaget Ratos sedan bolaget idag har gjort tillkännagjort sin största affär genom alla tider i pengar räknat när man nu säljer företaget Hägglunds Drives för 4,3Mdr och detta är också en ren aktieaffär vilket betyder att köparen också tar över hela nettoskulden i Hägglunds (som räknas in i Ratos balansräkning) och vi kan då också plussa på en knapp miljard i pris. Om jag förstår detta rätt så gör Ratos på denna affär en exitvinst på 4,4Mdr vilket är skattefritt för investmentbolag och det redovisade substansvärdet kommer öka med drygt 5Mdr(!) vilket är ca. 28-29kr per aktie. Detta kommer med största sannolikhet leda till att Ratos redovisar sin största vinst i historien för helåret och personligen måste jag nog säga att Bosch som är köparen av Hägglunds betalar dyrt, mycket dyrt då man betalar ca. 2,5ggr Hägglunds omsättning i pris ine billigt för ett verksatadsbolag om man säger så.

Vid alla försäljningar av innehavsbolag så publicerar alltid Ratos nyckeltalet IRR med detta menas den årliga avkastningen som investeringen totalt sett har inbringat. I detta nyckeltal inbegrips försäljningspris minus inköpspris plus alla utdleningar som bolaget har gjort under året och detat räknas sedan om till en årliga avkastning i procent (dvs ung. som bankräntan). I Ratos fall så har man ägt Hägglund Drives sedan år 2001 och hör och häpna så uppgår den årliga avkastningen till 56%. Det mina herrar och damer är nästan värt en applåd och jag tror inte det är många som kan räkna samma avkastning på speciellt många aktier som man ägt i 7 år. (56% per år omvandlar en tusenlapp till knappt 22 500kr på 7 år)

Försäljningen av Hägglund Drives medför att Ratos löpande vinster nu sjunker då det är så att Hägglunds är Ratos mest vinstgivande bolag men i gengäld så blir kassan med pengar nu fullkomligt sprängfylld. Frågan man nu måste ställa sig är vad sjutton skall Ratos göra med alla pengar? Vid den senaste rapporten (sista mars) så hade Ratos ung. 2,9Mdr i kassan och sedan delades det ut 1,4mdr i aktieutdelning till dessa ungefärliga 1,5Mdr som nu finns på kistbotten skall alltså läggas 4,3Mdr vilket ger 5,8Mdr (plus "småpengar" på 150Mkr i utdelning från Arcus) och de flesta av Ratos investeringar brukar ligga runt 500-1500Mkr och frågan är om man inte kan börja ställa sig frågan om Ratos är ganska överkapitaliserade men i vart fall lär det säkerligen bli en god aktieutdelning till oss ägare samt möjligheter att köpa bolag utan att låna några pengar mer än skuldsättning i innehaven.

Ursäkta om det i snabbheten kan ha blivit några räknefel ovan, får be att få korrigera i så fall.

7 kommentarer:

 1. Helt otroligt kul för oss aktieägare.vad kan man räkna med för utdelning nästa år, i år var det 9kr ,förra året 5,5 +5,5.
  Kan det nästa år bli 9+9?

  Läste insider de sista 2 månader har det handlats 10 köp tot ca 200000 aktier så de tror på framtiden.

  SvaraRadera
 2. Skulle inte bli förvånad om de köper ut något bolag från börsen. Arne har ju sagt att priserna inom PE fortfarande är förvånansvärt höga, och att börsen är betydligt billigare.

  SvaraRadera
 3. Anonym> Alltid svårt att ha någon uppfatttning om vad det blir för kommande utdelning men jag får nog ta och gissa att det blir en utdelning på kankse 12kr/aktie eller att man kanske ge en extra utdlenning/inlösen


  Martin> Nej det skulle inte förvåna mig heller om man lade ett utköpsbud på ett börsnoterat bolag. Under börsnedgången 01-02 så köpte man ut bla. Lindab och Tornet.

  SvaraRadera
 4. De har ju kamin bolag Jötul i portföljen kompletera detta med noterade kurs sänket Nibe?

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag ville bara tacka för en otroligt läsvärd blogg som är guld värd för mig som aktienovis.
  Ha en skön sommar, det är du väl värd!

  SvaraRadera
 6. Anonym> Det låter nog ganska osannolikt att Ratos skulle köpa upp Nibe främst då jag tror att bolaget inte är till salu. Däremot är det säkerligen så att Jötul och Nibe braskaminer skulle passa mycket bra ihop.

  Om jag inte riktigt missminner mig så var det så att Nibe för 6-7 år år sedan ägde en stor deld av aktierna i Jötul men sålde då man kom i direkt konflikt med majoritetsägarna som vägrade sälja sina aktier till Nibe och vice versa.

  Mer sannolikt är nog omvänt idag dvs att Nibe köper Jötul det vill man ju för flera år sedan?

  Tim> Tack!

  SvaraRadera
 7. Ratos går från klarhet till klarhet. Kul med nyheter som dessa när börsen ser ut som den gör.

  Ett måste i en svensk portfölj. ;)

  Har läst igenom en hel del i din blogg och gillar den verkligen. Du vet vad du pratar om och du skriver underhållande. Fortsätter du så så har du en trogen läsare! ;)

  SvaraRadera

MediaCreeper