Man brukar ju lite försynt säga att de finansiella marknaderna präglas av girighet och rädsla, bull och Bear, upp och ned, högkonjunktur och lågkonjunkur, hausse och Baisse. Men vad är det egentligen för bakomliggande faktorer som egentligen utlöser dessa svängningar och ständigt återkommande kriser och eurforier. Givetvis är det vi människor, vi är ju trots allt inte mer än människor och i högsta grad mänskliga.
Vi människor syndar lite då och då, vi blir förbannade och giriga. Det händer att vi har begärelse till vår nästas hustru eller avundas grannes nya bil och skall minsann har ett lika fint kök som arbetskamraten. Alla dessa känslor och uttryck är lika gamla som gatan du bor på.
Redan i kristendomens barndom var det hårda tider. Den välstående antiken föll samman och ersattes av barbari, folkvandringar, missväxt och pestepedemier. Kyrkan var dem samlande kraften i Europa och präntade i oss de sju dödssynderna som i längden skapar så mycket problem för oss människor och även än idag, inte minst i ekonomin i stort och smått ständigt återkommer.
Högmod (Mats O Sundqvist?), Girighet (tradingen inom HQ Bank?), vällust (fastighetsbubblor?), Avund (konsumtionshets?), Frosseri (Banker i stort?), Lättja (amorteringsfria lån) och slutligen då det som kommer sen, Vrede, när mycket kanske rasar samman.
Ett slående exempel är Sveriges radio P1 och dagens reportage om hur nu 10 000-tals hästar driver omkring vind för våg på Irland. Hästen som bara för några år sedan blev statussymbolen nummer ett på Ireland. Att ha häst, först en symbol för de rikaste, sedan de rika och slutligen så skulle även de inte riktigt så rika individerna ha häst, många gånger betalad på kredit. När bostadspriserna rasade, arbetslösheten sköt i höjden så drabbades alla hästar som hade ägare som inte längre kunde betala med resultatet att mängder med hästar helt enkelt släpps iväg på den gröna ön. Hästar som nu inte klarar att överleva. Kort sagt bedrövligt.
De sju dödssynderna är synnerligen välkända och du som läsare känner säkert till dem sedan innan. Vad som kanske är lite mindre känt är dödssyndernas spegelbild. Det som den kristna kyrkan har talat om för oss i tusentals år att vi skall leva efter, dvs moral och etik. En dygd som enligt Wikipedia defineras som ett moraliskt eftertraktansvärt personligt karaktärsdrag.
De sju dygderna är synnerligen väl lämpade för investerade och för övrigt vårt leverne i det stora hela. Så vilka är principerna vi skall leva efter då?
Ödmjukhet, Generositet, Kyskhet, Medmänsklighet, Avhållsamhet, Flit och slutligen Tålamod (motsatsen till vrede). Lever du som kyrkan lär?
Tyvärr så finns det ingen plats för "De sju dygderna" i vårat moderna konsumtionssamhälle... Idag är det "de sju dödssynderna" som gäller, tron har ersatts av konsumtion och bankerna har blivit den nya kyrkan.
SvaraRadera