onsdag 12 januari 2011

Två goda placerare


En vanlig svensk aktiefond, med över 1% i årlig fondförvaltningsavgift. Bara känn på orden, det är kort sagt lagom skoj. Allting talar egentligen för att antingen själv köpa svensk aktier eller investera i billigast möjliga indexfond. Alla alternativ där mellan är egentligen inte att rekommendera om man nu inte vill göra sina förvaltare rika. 1% årligen i avgifter leder logiskt sett till en underprestering gentemot jämförelseindex. Att överprestera index med 1% årligen år ut och in, kräver skick förvaltning enbart för att då hålla jämna steg med index.
Men även bland svenska fondförvaltare finns det mycket duktiga långsiktiga förvaltare som är väl värda att uppmärksamma. Jag tänkte skriva några rader om två av dem. Henrik Didner och Adam Gerge som sedan slutet av 1994 förvaltar den från större banker helt oberoende aktiefonden Didner& Gerge aktiefond.  Dom förvaltar en ganska stor fond, hyfsat omtalad men ändå förhållandevis anonym. Deras långsiktiga prestationer är däremot riktigit bra, med tiden.
Jag skriver aldrig om min privatekonomi, vilka placeringar jag själv har och så vidare. Men gör ett litet oskyldigt undantag i detta inlägg. Min fru har i ung. 10 års tid sparat i dessa båda herrars aktiefond och det är uppenbart att hennes val med tiden varit ganska gott, i relation till att spara i någon annan svensk aktiefond som alternativet kanske vore. Under de senaste 10 åren har sveriges börsindex utvecklats ung +40%, totalavkastning, Didner&Gerge aktiefond har under samma tidsperiod utvecklats ung. +150%. Ja sett i årlig avkastning är det förstås ingen lysande investering men så har också tidsperioden inte varit direkt lysande för investeringar i aktier. Drar vi ut linjen lite längre från dess att dessa båda herrar startade sin fond under hösten 1994 så har fonden, EFTER alla avgifter, courtage mm. givit sina fondandelsägare en årlig avkastning på +18,6% per år mot +12,1% per år för OMX index totalavkastning inkluderat utdelningar.  En överavkastning med 6,5% per år, i genomsnitt,  i 16 år. Faktiskt på pricken så när som någon tiondel lika goda resultat (mätt som överavkastning gentemot berörda index) som Warren Buffett och Berkshire Hathaway under samma tidsperiod de senaste 16 åren. Och då har D&G inte alls samma möjligheter till flexibilitet mellan pengar och investeringar. En aktiefond är alltid som sagt ”fullsketen” (västgötskt uttryck) i aktier.
Det är uppenbart att Didner & Gerge är fondförvaltare som till skillnad mot många andra förvaltare faktiskt vågar ta ut svängarna. D&G är en fond som inte alltid har Ericsson, HM, Nordea eller Telia bland de största innehaven. Idag har man t.ex. Trelleborg. Dom har i mitt tycke en väldigt tydlig långsiktig förvaltningsstil eller vad man nu skall kalla det. Helt och hållet grundat på fundamental analys, en förkärlek för ”historiska långsiktiga tillväxtbolag” och man är också synnerligen långsiktiga och håller gärna sällskap med andra långsiktiga huvudägare. Saminvesteringarna med Melker Schörling är t.ex. många genom åren.
Jag vill nog också säga att D&G är ganska mycket av ”contrarians” dvs gärna går mot strömmen och agerar på tvärs gentemot många andra fonder och inte minst mot börsen som helhet. Det som blir populärt säljs av och det som blir opoulärt köps och i alla fall jag har många gånger skakat på huvudet för att sedan kanske nicka lite mer instämmande efter något år. Just deras stora långsiktighet är nog det som imponerar. HM aktier har dom väl ägt sedan start t.ex.  Senaste rapporten är ett bra exempel på deras ”gå mot strömmen”, man säljer av nu populära Volvo och Handelsbanken som man köpt in sig stort i under finanskrisen när fordonsindustri och banker inte var så populärt minst sagt. och köper nu återigen tre ”gamla favoriter” Nokia, HM och Securitas bolag som idag nog får ses som ganska tråkiga av sig.
Det finns ett antal bolag som i stort sett alltid finns med bland fondens innehav år ut och år in där man varit riktigt långsiktig. även om andelarna växlar stort mellan åren. Nokia, HM och Securitas är tre bra exempel, andra exempel är Electrolux, AssaAbloy, Hexagon och Getinge. Tillväxt före värdebaserade företag och alltid företag som konkurrerar med sina konkurrenter med mer än pris. Råvarubolag lyser oftast mao helt med sin fråvaro.
Även om detta låter som ”vilka aktier som helst” som alla andra fondförvaltare köper och säljer så talar ändå de långsiktiga resultaten för sig själv. En intressant iaktagelse är att en annan långsiktigt högpresterande aktiefond ODIN Sverige har likande långsiktiga resultat men har en placeringsstrategi som är diametralt motsatt D&G om än också grundat på fundamentala faktorer. Många vägar bär till Rom som sagt.

1 kommentar:

  1. Det vore bra om du i bilden angav vad de olika graferna symboliserade.

    SvaraRadera

MediaCreeper