lördag 28 maj 2011

Farbror Melkers alla affärer


Melker Schörling har varit inne i mediebruset sista tiden. En stor försäljning av aktier i Hexagon genomförd av hans börsnoterade bolag som bär hans namn, kvartalsrapport igår, Securitas (där han är en av huvudägarna) köper upp sitt gamla utdelade dotterbolag "Ni skojar" eller vad det nu heter. För övrigt ett helt obegripligt namn enligt mig.

Vad det skrivits betydligt mindre om är det jätteförvärv som ett annat av Melker schörlings bolag just nu genomför, att Nibe köper börsnoterade schwieziska Shulthess. Ett bolag som omsätter en tredjedel mot Nibe vilket vid fullföljande i ett slag kraftigt ökar Nibes omsättning. Förvärvet är så stort att det kräver en nyemission för genomförande vilket man i detta fall löser genom att Nibe betalar schulthess aktieägare med både pengar och nyemitterade aktier i nibe. De nya aktieägarna i Nibe får en ägarandel på 14 procent och nibe får en börsnotering även i alplandet och på svea rikes börs.

Jag har inte mer än snabbläst prospektet men förstår att man betalar dyrt för förvärvet i mina ögon, multiplarna är högre i förvärvet än vad Nibe själv handlas till på börsen. Industriellt verkar företagsledningen ha stora förhoppningar på att skapa synergier och kunna dra nytta av varandras företag. Kortfattat så har schulthess och nibe många likartade produktområden men lite olika produkter och man är inriktade på olika länder en bra grogrund för utveckling, borde det vara. Dock, att genomföra stora fusioner och uppköp är det betydligt enklare på powerpoint än i verkligheten.
Schulthess har också ett annat produktområde som inte borde ligga inom Nibe huvudsakliga intresse. Man gör nämligen tvättmaskiner för industriellt bruk, kan väl användas för att tvätta rent räkenskaperna i alla fall.

Ursäkta eventuella stavfel, skriver på mobilen. På bild, vackra rödbetor som börjar stick upp ur mitt lilla trädgårdsland

1 kommentar:

  1. Tycker också det verkar som man betalar mycket för det här. Dessutom verkar lönsamheten låg för Schulthess förutom just för tvättmaskinsdelen. Och varför säger Nibe att man vill behålla den delen och inte göra som assa med cardo. Spontant så känns inte detta som ett bra sätt att växa med lönsamhet för nibe. Eller har dom helt snöat in på sitt omsättningsmål på 10 miljarder 2012. Har du tittat mer på det här?
    Tack för en kanonbra blogg.

    SvaraRadera

MediaCreeper