måndag 30 maj 2011

Inflationsskyddade bankonton

Tilltagande inflation och stigande räntenivåer är poppis att skriva om

Så hur skyddar man sig mot stigande inflation då? Inte helt lätt att svara på. Logiskt sett borde exempelvis fast egendom som fastigheter, åkermark, skog etc ha ett bestående värde och vara inflationsskyddade. Samtidigt lånas det idag mycket pengar på dessa tillgångar vilket gör stigande räntenivåer minskar betalningsförmågan hos köpare då skogsmark eller sommarstuga inte alltid köps för helt igenom eget kapital så det är absolut inte säkert att detta på en kort tidshorisont på t.ex. 10 år innebär ett inflationsskydd.

Guld och ädelmetaller är en annan traditionell inflationshedgde men även här är prissvängningarna stora och de senaste 10 åren har guldpriset stigit kraftigt trots mycket låg inflation, under 80-talet sjönk guldpriset trots hög inflation.  Mao viktigare med pristajming än något tryggt inflationsskydd.

Ett säkert inflationsskydd (så länge svenska staten betalar sina lån) är dock realränteplaceringar. Som privatperson är det mycket enkelt att investera i denna sparform. Tidigare behöva man köpa realränteobligationer a minst 25 000kr men numera räcker det att öppna ett realräntekonto på riksgälden. På ett sådant konto låser man pengarna på en bestämd tid, exempelvis 5år och under denna tidsperiod så får man årligen en fast låg räntesats plus inflationen. På så sätt bevarar man sitt kapital intakt realt sett. En sanning med modifikation dock då man tvingas betala skatt på räntan man får. Men säg de inkomster som är skattefria...

räntan på är idag mycket låg på realräntekonton hos riksgälden. Sist jag kolla låg den på 0,31%procent  på 5årig låsning (plus inflations såklart) det är inte mycket att yvas över men alternativet att låsa på 5år nominell ränta hos riksgälden till 2,35% känns inte direkt mycket att yvas över heller. Vilket är bästa räntevalet idag?

6 kommentarer:

  1. GCC Capital ger 3,1% och ingen inlåsning eller avgifter.
    Bästa jag hittat just, nu några invändningar mot denna bank?
    http://www.gccab.com/

    SvaraRadera
  2. Ja - att ingen hört talas om den.

    Jag tycker personligen att stabila högutdelande aktier, tex Telia och Forum, är heta alternativ till ränteplaceringar om man kan tänka sig en del risk ändå. Om inte så är nog det bästa att satsa på fasträntekonton. LF ger idag 2.8% på 3 månader. Inte mycket att hurra för, men det är som vanligt...utan risk, lägre avkastning.

    SvaraRadera
  3. Jag har aldrig riktigt förstått påståendet: "Guld och ädelmetaller är en annan traditionell inflationshedgde"? Isåfall kan man (nästan) lika gärna påstå att kinesiska aktier är inflationsskyddande, iaf med dagens utveckling...

    Ett "inflationsskydd" med bra likviditet (guld - yeah right!) kan man bara glömma i Sverige. Skatten äter upp sin del av kakan (varför är sparande i svenska statsobligationer inte skattebefriat - som i Storbritannien?)

    Själv ser jag inflationen på mina kontanter som en kostnad*, som nischbanken sänker till c. 1%, med nuvarande inflation.

    * struntsumma egentligen, mina utdelningar betalar den + "bra ränta" och lite till.

    Summa summarum: skaffa ett "högräntekonto" hos en nischbank, om du vill ha en någorlunda ränta. Om du vill ha avkastning, placera i relevanta värdepapper (eller vad du nu trivs med) som ger real avkastning.

    SvaraRadera
  4. Veckan som kommer blir mycket intressant för Grekland. Jag tror slutet är närmare än vad som förmedlas i media. För ca 6 månader sedan var allt frid och fröjd efter nödlånen sade de. x

    SvaraRadera
  5. Jag saxar följande från SEB: Löptid år, Fast ränta Effektiv årsränta
    01 2,96 2,96
    02 3,69 3,63
    03 4,12 3,96
    04 4,54 4,26
    05 4,92 4,50

    SvaraRadera
  6. Då den reella inflationen är högre än den nominella - kolla ex http://www.shadowstats.com/ så kommer man förlora pengar på räntepapper och bankkonton.

    Utan att gå in på huruvida en Riksbank skulle ha motiv att hålla nere bilden av inflationen (ex. både för att påvisa att man klarar sitt inflationsmål + tjäna pengar på att folk lånar in pengar till en ränta som egentligen inte är inflationsskyddad) så kan man konstatera att den bästa inflationshedgen är utdelningshöjare (aktier), särskilt inom branscher som lätt kan skicka vidare prishöjningar (inflationen) till sina kunder.

    Mina förslag (vid rätt pris förstås): H&M, Axfood, SCA, Tele2 (telekombolag bör idag ses som utilities snarare än teknikbolag) .

    SvaraRadera

MediaCreeper