söndag 4 september 2011

Amerikansk sida bäst på nyckeltal i svenska bolag

Som så många andra så tycker jag det är bekvämt att titta på andrahandsuppgifter om historiska nyckeltal, lönsamhet, osv osv... gärna uppställda i snygga diagram och tabeller.

Nyckeltal över investeringsbara företag finns som sagt i många former, vi har te.x. eminenta bloggaren 4020 skapelse borsdata.se som visar information och nyckeltal i form av, historiska aktiekurser, kvartalsvinster, årsvinster och utdelningar,  omsättning och marginal samt historiska np/e tal. Gott så för en gratis tjänst.

Tittar vi exempelvis på Sandvik som jag skrev om i föregående inlägg så ser deras historiska nycktaltal och annan information ut så här på börsdata.se

I annat fall är man hänvisad till att enbart titta på nyckeltal och aktiedata och hur detta ser ut idag och avsaknad av historik. Exempelvis Avanza Bank har ju gratisuppgifter om detta. Tittar vi återigen på Sandvik kan vi se följande statistik Ett annat alternativ är att exempelvis se på Bloomberg

Sedan finns det ju lite mer intressanta tjänster även om man då kanske får betala för tjänsterna som exempelvis Aktiesparas hitta kursvinnare eller att man helt sonika blir kund hos någon bank och får ta del av deras analyser, prognoser och nyckeltal vilket också är trevlig läsning.

Men personligen så tycker jag nog att sidan 4-traders.com  står i särsklass. På denna sida finns det gräsligt med information och lätttillgänliga diagram och tabeller. Även för ett svenskt bolag som Sandvik där omsättninghistorik, vinster, marginaler, skuldsättning, gisssningar prognoser......

Man kan t.ex. titta på hur analytikerna rankar Sandvik
Eller bolagets historiska lönsamhet (inkl. gissningar prognoser)


Eller varför inte lite historik och prognoser över bolagets finansiella skuldsättning

Eller vilka som är bolagets största ägare

och mängder med annan information.

Fast man ska komma ihåg att lätttillgängliga andrapartsfakta alltid är vanskliga! Självfallet måste man läsa bolagets egen information. Däremot kan det vara en god hjälp på vägen att snabbt "skanna" av intressanta företag (och dess konkurrenter)

7 kommentarer:

 1. Bekvämt, men som du antyder brukar det finnas häpnadsväckande många fel på de där sidorna. Så fort något ser bra ut bör man kolla bolagets egen info också, innan man fattar beslut.

  SvaraRadera
 2. Lundaluppen->jo så är det att det finns många fel. jag hade lite hoppats på att någon skulle påpeka det fel som jag hittade och medvetet tog en bild på. De största ägarna i Sandvik stämmer inte. Numera ägs Sandvik till 2,1% av Lundbergföretagen.

  4020->Nej som sgat. Prognoser är vanskliga att titta på men det är också synnerligen vanskligt att själv uppskatta ett bolags vinster, omsättning och utdelning också. Dett finns nog många aktieägare som tror att aktieutdelningar ökar med ett par procent om året i sina investeringar också..

  Mycket knivig fråga ang. justeringar av kurser och jag har nog ingen direkt uppfattning hur man ska göra. Vi kan t.ex. titta på Swedbank. kurs idag 80kr. Den justerade ATH 210kr men defacto så finns det sänkert någon olycklig aktieägare som köpt sina aktier för över 300kr.

  Lika så återköp. Återköp är ju ett alternativ i vissa fall till utdelningar och det vore nog lite olyckligt att korrigera alla historiska siffror dåjust syftet med återköpen är att öka vinst/aktie avkastning på eget kapital osv.

  Så jag säger helt sonika att jag inte har någon uppfattning.

  SvaraRadera
 3. Jag känner mig ganska dum men hur hittar man på sidan? tex hur hittar man svenska aktier och svenska börsen?

  SvaraRadera

MediaCreeper