torsdag 15 september 2011

Öppnar min dörr


Under perioden 1-9 oktober genomförs ett evenemang vid namn Framtidsveckan i Örebro Län.
Framtidsveckan är ett samarbetsprojekt mellan en mängd olika aktörer såsom kommunerna i länet, Länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen, Örebro Universitet, Studiefrämjandet, EU(!!) med mera.

Under dessa dagar genomförs ungefär 200 olika små och stora arrangemang runt om i Örebro Län. Arrangemang som då har en gemensam knutpunkt i omställning till en mer resurssnål och hållbar framtid. Högt och lågt förstås och betydande skiftande kvalitet i arrangemangen. Allt från en kurs i att mjölksyra vitkål djupt inne i Tivedsskogen till klimatguidning av en representant från naturskyddsföreningen på ICA Maxin runt om i länet. I ett av arrangemangen kommer besökarna faktiskt möta mig i egen hög person.

Då undrar du säkert varför en individ som jag kommer vara med vid detta arrangemang. Kommer jag stå och yra om ekonomi och aktier eller om skog som investeringsobjekt i folkets Hus? Nepp inte denna gång. Kommer jag hålla kurs i att lägga in rödbetor? Nepp. Kommer jag hålla föredrag om det vackra i att paddla kajak eller springa i berg? nepp

Men undertecknad kommer däremot hålla öppet hus hem hos mig den 1 oktober mellan kl 10-12. Vid denna tidpunkt kommer jag ha en liten förevisning på min synnerligen nyinstallerade solcellsanläggning (ström alltså) som jag har på taket. En anläggning som är så ny att den sista tråden in in elcentralen idag inte är insatt av en behörig elektriker men detta ska enligt utsago (ja ni vet hantverkare..) ske inom den allra närmsta dagarna. Sedan kommer den vara upp and running även om någon vidare effekt i inte kommer tas utan innan nästa vår. Anläggningen är på 3000W och är 21kvm (14 paneler som sitter på 3x7m) och i den bästa av världar som kommer jag nästa sommar vara nettoförsäljare av el. På årsbasis kommer jag nog dock få köpa lite ström eller om det blir riktigt lyckat plus minus noll.

Så kom gärna förbi och titta in den 1 oktober, kl 10-12. Jag har såklart ingen aning om hur många som kan tänka dyka upp. I värsta fall så blir det väl ingen, om möjligt någon förskrämd kommunalpolitiker som blivit utkommenderad av partiet. Vem vet kanske det också blir någon som läser denna blogg? Om du uppger kodord "STÖVELSKAFT" och är allmänt välartad vid besöket så kanske, kanske jag kan tänkas bjuda på kaka och hemkokt saft till dig som besökare.

Lite nervöst måste jag medge att jag är. Det är ju alltid lite speciellt där man ska visa upp sin bostad för folk. Vad kommer folk att tycka? Man är ju ingen direkt inredningsstjärna men man får väl göra som fastighetsmäklarna och pimpa så gott det går. Det värsta är väl att man ska gå genom pannrummet för att se hjärtat i anläggningen (dvs två stycken växelriktare som gör om likström till växelström).ja ni vet ju hur det brukar se ut i pannrum...

För dig som inte kommer på besök så ska jag nog skriva något inlägg då och då som kritiskt följer upp effekten på anläggningen.

(PS. Som du ser på bilden verkar det vara lite småskuggigt, vilket beror på att bilden är tagen sent på eftermiddagen och att min anläggning inte ligger i södervinkel utan effekten på anläggningen blir bäst morgon-förmiddagstid. Ja alternativet hade varit att vrida huset (kändes lite dyrt) och jag var heller inte direkt sugen på att söka massa bygglov på mer avancerade konstruktioner på tak/altantak/tomt)med risk för att jag inte fått upp anläggningen i tid.

11 kommentarer:

 1. Spännande. Nu bor jag lite för långt ifrån men skriv gärna lite mer om det framöver. Klart intressant ämne och något liknande hade känts finfint även på vårt lilla hus i skåneland.

  SvaraRadera
 2. intressant, får man fråga ungefär vad denna anläggning kostar? och på hur många år den betalar tillbaka sig?

  SvaraRadera
 3. Ah, så intressant! Berätta mer! Leverantör? Problem med elbolaget?

  Och lycka till!

  SvaraRadera
 4. ja, det skulle vara kungligt och uppskattat om du kortfattat kan gå igenom kostnad för anläggning och förväntad avbetalning osv(generellt om ekonomin i projektet). mm

  SvaraRadera
 5. Håller med ovanstående talare, lite siffror vore både intressant och upplysande (!)

  SvaraRadera
 6. Spännande att se det får jag för regeringen så kommer jag gärna och kollar. Frågan är bara vart.

  SvaraRadera
 7. Hmm, är det så att det är nettomånadsavräkning som gäller för dig: dvs (producerat-förbrukat) avstämt per den sista varje månad?

  Eller är det separata räkningar som gäller, dvs förbrukning på en separat räkning (utgift) och producerat på en separat inkomst från elbolaget, och det av skatteskäl, dvs staten ska ha fullt betalda elskatt och moms för förbrukningen? Och inkomsten är bara det som elbolaget erbjuder per kWh, typ spot 20-30 öre/kWh (och ingen återbetalning/kompensation för elskatt & moms)? Dvs förbrukad kWh är ca 5-6-7ggr dyrare än vad du erhåller för producerad kWh?

  Även om nettomånadsavräkning föreligger så kommer du väl vintermånaderna (Nov, Dec, Jan, Feb) att få högre elräkningar än på sommmaren då vinterpriset på el (spot) är högre, förbrukningen högre samt att du producerar väsentligt mindre?

  Bäst vore förstås nettoberäkning på årsbasis men det är väl inte att tänka på

  SvaraRadera
 8. Göteborgarnseptember 16, 2011

  Hade ju varit supertrevligt att komma förbi, dock bor du ju i fel del av landet!
  Jag ser att du använt konventionell montering, kan tipsa om följande artikel för att med solceller nå längre verkan per dag och dessutom uppnö högre verkningsgrad:

  http://t360.idg.se/2.8229/1.399000/13-aring-visar-hur-fibonaccital-kan-effektivisera-solceller

  SvaraRadera
 9. Ja. Mera siffror och ekonomi vill vi ha. Jag förstår att den aldrig kan bli lönsam men hur mycket måste man betala för att göra en miljö gärning?

  SvaraRadera
 10. Också intresserad av siffror. Pris för Inköp/installation, installerad effekt och förväntad produktion. Går själv I liknande tankar.

  SvaraRadera
 11. Världsekonomibloggen:
  http://varldsekonomi.blogg.se

  SvaraRadera

MediaCreeper