lördag 3 september 2011

Vad ska det bli av alla skogsfastigheter?


Min bank som jag är kund i skickar regelbundet hem till mig tidningen Tillväxt i brevlådan. (Ja den brevlådan som har ett lock och man blir blöt när man hämtar posten om det regnar).
Tidningen brukar omväxlande vara fylld av onyttigheter och nyttigheter och givetvis drösvis av tips om vad för tjänster banken kan sälja dyrt "hjälpa till med".

I senaste numret presenteras en hel del statistik ang försäljningar och ägande kring skogsfastigheter. Som du som läsare säkerligen vet så är skogsfastigheter något som idag ofta ägs av äldre herrar och damer. En statistik som presenteras är åldersfördelningen av svenska skogsfastigheter. Knappt 75% av svenska skogsfastigheter ägs av individer äldre än 50år. Ungdomar (dvs upp till 49 år) göre sig icke något större besvär i skogen. I Sverige finns det 38 880st skogsfastigheter som ägs av individer äldre än 75 år vid senaste årsskiftet.

Denna siffra är kanske svår att förhålla sig till men tittar vi på en annan sida i samma tidning så visas där  antalet sålda/generationsväxlade jord och skogsbruk som är förhållandevis stabil.

Bottensiffran år 1993  var 1906st och toppsiffran då allra flest fastigheter bytte ägare var 1999 med 3987st under fjolåret såldes 3238st. Helt ovetenskapligt så verkar antalet försäljningar följa utvecklingen på börsen.

Siffror är förhållandevis intressant för det var ju 38 880 skogsfastigheter som äga av någon äldre än 75år. Man kan alltså dra slutsatsen att antalet försäljningar/generationsskiften är förhållandevis lågt eller som det skrivs på en annan plats i tidningen, medelåldern har ökat radikalt de senaste åren. Medelåldren bland ägare har senaste 10åren ökat med 7år(!!).

I livets långa arbete är man som bekant tidsbegränsat anställd fram till i genomsnitt 83,1 år om du är av det kvinnliga könet och 78,9 år som man. Om vi tänker oss att de som idag är äldre än 75 år säljer/generationsväxlar sina skogsfastigheter under en 10år period så innebär enbart dessa generationsväxlingar ca. 3900 transaktioner per år. Man kan säkerligen anta att även indvider yngre än 75år säljer fastigheter av olika anledningar precis som det säljs hus och lägenheter.

Jag kan inte dra andra slutsatser än att de kommande 10åren med största sannolikhet innebär toppnoteringar i antalet generationsskiften och försäljningar av skogsfastigheter. Medelåldern hos ägarna inte minst talar för detta, skogsägarna kommer helt enkelt dö ut hur tragiskt det än låter.

Utbudet av skog kommer mao de kommande åren bli rekordstort. Kommer efterfrågan bli lika stor? Finns såklart mycket som talar för detta men också mycket som talar emot. Om efterfrågan hålls konstant och utbudet ökar så innebär i teorin att priserna bör gå ned och omvänt då också förstås. De höga priserna på skogsfastigheter är kanske ett resultat av en ökad efterfråga och fortsatt lågt utbud. Ett utbud som nu kan komma att växa rejält och det blir kanske bättre balans mellan köpare och säljare.

7 kommentarer:

  1. Hej Christoffer,

    Är själv något yngre oc intresserad av att veta mer om hur man kan investera och tjäna pengar på skog, d.v.s hur går det till i praktiken? Kan Du inte skriva något om hur skogsinvesteringar sköts om i praktiken och hur pass lönsamma de är?

    SvaraRadera
  2. Ett bra lästips kan vara att läsa mitt inlägg "Skogsfastigheter for dummies"

    http://cristofferstockman.blogspot.com/2008/08/skogsfastigheter-for-dummies.html

    SvaraRadera
  3. Angående det där med skogsägare och ålder så finns det faktiskt exempel på 91åringar som fortfarande är ute med motorsåget.....

    Jo, det verkar som utbudet av fastigheter till försäljning är i ökande av dömma av antalet annonser i fackpressen

    mvh Hemmansägaren

    SvaraRadera
  4. Skogsfastigheter ärvs.

    SvaraRadera
  5. Som föregående skribent skrev så tror jag att skogsfastigheter, inklusive jakträtt, ärvs från generation till generation. När min far dör kommer jag och min bror troligtvis ta över skogen från honom.

    Om det säljs 3000-4000 skogsfastigheter per år i ett land med 9 miljoner invånare så är utbudet ändå inte så stort skulle jag vilja säga.

    SvaraRadera
  6. Efter ovan kommentarer kom svaret om det är en investreing, nej! De ärvs,
    Finns ingen avkastning på mindre fastigheter med nuvarande priser

    //P

    SvaraRadera
  7. Nu skummade jag bara genom detta . Men tror att skog många gånger inte blir till salu utom det går många gånger i arv !

    Mvh / Fabrikörn

    SvaraRadera

MediaCreeper