söndag 13 april 2008

HQ bank vågar gå mot strömmen


Den finansiella turbulensen som nu pågår har skapat en ganska stor riskaversion dvs få investerare vill idag ta risk och man säljer aktier och köper statsskuldsväxlar. Man vill bort från kreditrisker och väljer säkra papper och man vill bort från företag som anses konjunkturkänsliga och investerar hellre i okänsligare företag.

När många investerare följer samma investeringsmönster som en stor fårskock så uppstår det ganska dramtiska förändringar i prissättning på olika finansiella instrument. Ett område som idag är "iskallt" är marknaden för företagsobligationer där det har skett stora förändringar i prisnivåer. Att emittera företagsobligationer är ett sätt för företag att finansiera sin verksamhet och det kanske är på sin plats med en liten uppfräschning om hur det fungerar.

Ett företag behöver låna pengar. Man har då ena alternativet att man lånar pengar på en bank som är det allra vanligaste sättet och ett annat alternativ är att man emitterar obligationer till olika investerare där man t.ex. ger något högre ränta på obligationens nominella belopp än banken och det normala är sedan att man skriver in i villkoren att företaget inte skall skuldsätta sig över en vis nivå, att räntan skall kanske betalas två gånger om året eller att kanske det skall betalas ut en bonusränta om det går mycket bra för företaget och näst intill alltid är det också en tidsgräns på lånet t.ex 5 eller 10 år och att företaget har rätt att återköpa lånet för lite mer än nominella beloppet t.ex. 105%. Sedan säljer man då lånet till dess nominella belopp (100%) och noterar dessutom obligationen på någon form av marknad.

En annan form av företagsobligationer är kanske inte riktigt lika snygga men det är när en bank slår samman lån från flera olika företag och i värsta fall från flera olika banker (sk. syndikerade lån) och så säljer man sedan hela paketet till någon hugad investerare.

Vad som nu det senaste året skett är en dramtisk förändring av "andrahandsmarkanden" dvs marknadsplatsen där olika investerare köper och säljer företagsobligationer med varandra. Många har nu börjat se företagsobligationer som mycket riskfyllda i spåren av kreditkrisen och man har då sänkt priserna på dessa obligationer framförallt i relation till säkra papper men också att det blivit en betydligt större skillnader mellan olika företagsobligationer. I grund och botten var detta välbehövligt efter en period med mycket högt risktagande och låga kreditspreadar men frågan är om inte vågorna har gått lite för långt och vissa håll. Nu i efterhand har det också visat sig att många invetserare har gjort stora belånade investeringar i just företagsobligationer där man t.ex lånat till en 5% ränta och investerat med en yield på t.ex. 7% men följden att man blir synnerligen priskänslig på obligationerna och känslig för att yieldspreaden ligger konstant.

Så hur var det nu med överskriften om att HQ vågar gå mot strömmen?
Mitt i denna turbulenta marknadssituation så startar HQ ett företag/fond vid namn HQ Loans som just skall investera obelånat i företagsobligationer, jag tror inte riktigt detta hör till vanligheterna idag utan trenden är nog att många banker i stor sett lägger ner verksamheten inom detta område. HQ har stora ambtioner och satsar på avkastning som ligger runt 10% per år varav minst hälften skall ges företaget/fondens delägare som årlig direktavkastning. Löptiden på företaget/fonden skall vara omkring 5 år då man hoppas att marknaden är normaliserad igen och att man få utöver höga räntor också kan få visa kursvinster för att på så sätt nå upp till 10% i årlig avkastning. Haken och risken ligger givetvis om några företag i portföljen skulle gå i konken vilket då leder till kreditförluster för fonden. En annan hake för oss mindre investerare är att minsta teckningspost hos HQ är på en halv mille. Men intressant och se vilket intresse dom kommer möta bland investerare

HQ loans

Men givetvis finns det också för oss mindre investerare möjligheter att investera i lite mer riskfyllda företagsobligationer. Vad sägs om t.ex. Balder med 8,22% i årlig ränta, eller Unibet med 9,3%? Om du funderar på att investera i obligationer är det synnerligen vitkigt att inför beslutet läsa igenom prospektet och de villkor som finns på alla obligationer.

3 kommentarer:

  1. Hej,

    Jag har själv investerat i företagsobligationer eller mer preciserat förlagslån. Jag har Balder, Brio, Unibet och Spendrup Invest. Det man bör ha i åtanke är att dessa inte är jämställda med obligationer eller andra fordringar då de uttrycklingen är efterställda fordringar. Alltså vid konkurs får man betalt sist av alla fordringägare men före aktieägarna vilket gör att man kanske ska kalla detta för en mix av främmande (lånat) och eget kapital. Som du påpekar är det mycket viktigt att läsa prospekten innan man köper då det ofta förekommer speciella villkor, som t ex rätt att köpa tillbaka förlagslånet till förutbestämt yield(pris). Tackar för intressant läsning då det är ett intressant ämne du tar upp.

    SvaraRadera
  2. Var handlar man dessa obligationer?

    SvaraRadera
  3. TKI> ursäkta om jag kanske var något otydlig i inlägget. Som sagt är det av yttersta vikt att man alltid läser prospekten när man investerar i obligationer inte minst vad som är efterställt vad.

    Marknadsnoterade Obligationer och förlagslån finns bla. på stockholmsbörsen.

    http://www.omxnordicexchange.com/produkter/rantemarknaden/

    SvaraRadera

MediaCreeper