måndag 26 oktober 2009

Egen pappersmassa lyfter Kinnevik?

Investmentboalget Kinnevik redovisade en god och stabil kvartalsrapport för några dagar sedan mycket givetvis beroende på de generella börsuppgångarna för bolagets stora aktieinnehav i bla. Tele2 och Millicom. Men det som sticker ut är inte de redan kända förändringarna utan i mångt och mycket också tack vare att Kinneviks helägda skogsindustrirörelse nu börjar ”kvickna till” och leverera bättre rörelseresultat än på ett bra tag.

I media så har det skrivits en hel del om den goda utvecklingen för Kinnevik generellt och de stora innehaven som tele2 och möjligtvis också en del om Korsnäs. Men det går nästan inte att hitta ett enda litet ord om en synnerligen (i alla fall fram till dags dato) mycket lyckad investering som Kinnevik gjort under året oh som redan börjat betala avkastning. Det lila pappersmassebruket Rockhammar som redovisas inom Korsnäs och som Kinnevik köpte utav det i våras näst intill konkursfärdiga Rottneros.

Rockhammars som är ett rent pappersmasse bruk, gamla ägare Rottneros tillhör en av de skogsbolagen som inte helt oväntat direkt blivit drabbade av stora skogsdöden när skogskonjunkturen var som sämst i höstas och i våras. För hålla sig vid liv i sista spasmiska ryck så tvingades ”råttan” till såväl nyemission som försäljning av sina tillgångar där Rockhammar var en av bruken som såldes, i detta fall för 147Mkr.

Köparen Kinnevik/Korsnäs har sedan länge varit Rockhammars vikigaste kund och är huvudleverantören av pappersmassan som används i vätskekartongtillverkningen inom Korsnäs. Storleken på Rockhammars produktionskapacitet motsvarar idag ca. 2/3 delar av hela Korsnäs behov av pappersmassa och Rockhammar håller just nu på med en process med att utöka kapitatitet så att man kan leverera hela Korsnäs behov av pappersmassa. Och för Korsnäs är pappersmassa en mycket viktig produkt. Mellan 30-40% av Korsnäs kostnader har just bestått av pappersmassa för övrigt nästan dubbelt så mycket som bolagets personalkostnader. Och för dessa 30-40% av Korsnäs kostnader så har man betalat 147Mkr, inte mycket även om man givetvis nu övertar Rockhammars kostnader.

I alla fall för mig klart förvånat så har ju nästan på dagen sedan denna försäljning/köp genomfördes så har affärsklimatet för skogsbolagen i allmänhet och pappersmassebruken i synnerhet förbättras radikalt. Förlustmaskinen Rockhammar har helt sonika sedan Korsnäs tog över faktiskt gått med vinst trots integrationskostnader för passa in i Korsnäs och bidragit till Korsnäs ganska så okej resultatförbättring på sista tiden. Men den viktiga effekten på sikt blir att Korsnäs genom köpet av Rockhammar förhoppningsvis kan kapa en hel del kostnader, främst i nästa högkonjunktur då pappersmassa är en produkt med närmst våldsamma svängningar i pris, något som varit problematiskt för Korsnäs då deras huvudprodukt, vätskekartong inte alls har samma svängningar i pris utan är en stabil verksamhet.

2 kommentarer:

  1. Riskminimerarenoktober 28, 2009

    Insiktsfullt. Uppmärksamt.

    SvaraRadera
  2. kinnevik är pinjärer ..behåller deras aktie i tio åt till

    SvaraRadera

MediaCreeper