onsdag 14 oktober 2009

Har EQT blivit en gökunge för Investor?Investor var tillsammans med Öresund de första bolagen att redovisa resultaten för det senaste kvartalet. När det gäller Investor så är ju dessa rapporter numera med Börje Ekholm som Överbefälhavare rena skönlitterära mästerverken fylld med anekdoter och andra små lustigheter blandat med en allvarsam ton om de skräckinjagande tider vi befinner oss i.

Om jag förstått de senaste tidningskommentarerna om Investor utveckling i år så är det lite omvända världen mot hur det såg ut i våras då geniförklarades Investor och Ekholm till ha gjort vältajmade försäljningar nu handlar kommentarerna om att Investor missat börsfesten och hur fega Investor varit i ”window of opportunites” som var öppet förra hösten fram till i våras. När nu börsen rusat iväg ordentligt och skapat rikedom åt dem som ägt aktier för fulla muggar.

Jag kan tycka att tidningskommentarerna är lite onyanserade och inte riktigt går på djupet till varför Investor i relation till börsen som helhet haft en lite medioker utveckling. För faktum är att Investor inte alls haft en dålig utveckling i börsportfölj av kärninvesteringar denna del av Investor har haft en totalavkastning de första tre kvartalen om +39% val i fas med börsens totalavkastning om 42% och då utgör ändå AstraZeneca en av de största Investor innehaven och detta bolaget har haft en medioker utvecklig relativt sett i år. Bättre har det gått för t.ex. Electrolux som är upp 130% i totalavkastning och SEB som är upp +50% fram till sista september. Investor har också tecknat sina ägarandelar i nyemissioner som i alla fall hitillis visat sig vara finansiella lyckokast.

Noterade aktier är också det allra största affärsområdet för Investor. Har det varit Investors ”enorma” kassa som varit bromsklossen för substansvärdesutvecklingen då? Kassan uppgick den sista september till 1,1Mdr i absoluta tal givetvis enorma summor men relativt sett till Investors balansomslutning nästan lilleputt pengar 1,1 Mr utgör mindre än 1% av substansen och 1% i nettokassa eller nettoskuld gör ingen direkt skillnad för den totala substansvärdesutvecklingen.
Så vad är då orsaken till den relativa kräftgången när det inte varit något fel på aktieportföljen eller inte heller direkt kassan.

Jo Investor har nämligen några gökungar i familjen.

Först de operativa innehaven som såsom grupp inte har kunnat tjänat så mycket pengar att man kunna täcka sina räntebetalningar utan att nagga på det egna kapitalet sista åren. I själva verket är det idag bara Mölnlycke som klarar av att leverera lite pengar. Resten har gått back. Och även om teleoperatören 3 nu har börjat nå break-even i sina resultat så har 5Mdr de senaste åren försvunnit från investerat eget kapital, mer än ett helt Husqvarna för att ge lite perspektiv. Enligt Kung Börje så är dock utvecklingen inom många operativa företag på god väg, återstår att se hur gott.

En annan klar gökunge i den totala portföljen numera är EQT. Riskkapitalfonderna inom EQT levererade för några år sedan fina vinster och kassaflöden till Investormen nu när vinstnivåerna gått ned så är det många EQT bolag som haft svårt med sina finanser och betala höga räntor. 1,5Mdr har Investor fått skjuta till i kapitaltillskott samtidigt som man fått skriva ned värden med över miljarden. Även här kan man nog anta att det blir några tuffa år där Investor inte kan räkna med några jättevinster utbetalade från EQT. Även EQTs höga belåning av sina innehav (jämförelse mot t.ex. Ratos) straffar sig nu när resultaten gått ned.

Den sista gökungen i Wallenbergarna stolthet är bolagets alla kostnader. Med tanke på EQT, operative innehav mm så är det ju i stort sett omöjligt att får reda på exakt hur stora omkostnader och förvaltningsutgifter som bolaget drar runt. Men på ett år är det i alla fall minst en halv miljard på årsbasis.
Men Investor har en spännande framtid framför sig då bolaget har mycket krut i bössan och säkerligen kan göra något billigt förvärv av ett nytt operativt bolag det närmsta halvåret. Vilket bolag kan man tänka sig lägga beslag på?

På bild, var ute och paddlade i helgen. Kallt men fantastiskt bra väder.

6 kommentarer:

 1. Kommer de de göra som Industrivärden att satsa på noterade bolag framöver för att göra marknaden glad?

  SvaraRadera
 2. Det tror i alla fall inte jag. Snarare så kommer dom utöka onoterade innehav.

  SvaraRadera
 3. Trevligt inlägg, sen är ju inte bilden fy skam den heller :)

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg om Investor, har själv funderat på varför det gått så trögt med kursen jmfrt med index på sista tiden. Kanske börjar det hända saker snart...

  SvaraRadera
 5. Lindorff har inte heller så mycket att redovisa som önskat :(

  SvaraRadera
 6. Anonym> Lindorff är way too skuldsatt enligt mig. Även om Investor själva är en av de största utlånarna till Lindorff.

  Men den bakomliggande verksamheten i Lindorff och kollegan Intrum Justitia är synnerligen trevlig, stabil och lönsam.

  SvaraRadera

MediaCreeper