tisdag 27 oktober 2009

Får East capitals fondsparare vad dom betalar för?

Svenska dagbladet har igår på nätet en artikel om att många svenska PPM sparare tar en devalveringsrisk genom att investera i baltikumfonder som ev. enligt svenska dagbladet kanske får se rejäla valutaförluster om de baltiska länderna med Lettland i spetsen genomför en devalvering av de inhemska valutorna.

Baltikum är en idag liten aktiemarknad och det är inte speciellt många företag som är börsnoterade i respektive land och dessutom med förhållandevis dålig likviditet och omsättning. När svenska småsparare rusar in och ur baltikumfonder är det något som kan skapa rejält huvudbry för förvaltaren av fonderna då det kan vara svårt att köpa och sälja aktier i de volymer som kundernas in/utflöden motsvarar och det är till och med så att exempelvis East Capitals baltikumfond helt sonika har fått stänga för att hantera dessa problem. Detta berörs också lite ytligt i artikeln.

Baltikum är ju också en ”tillväxtmarknad” som många fondbolag har synnerligen dyra fonder i. East Capitals Baltikum t.ex. tar ut en fondavgift på 2,5% årligen. Är väl i och för sig en del rabatterad i PPM kan jag tro. Inget av detta berörs av dagbladets artikel.

Men vad som svenska dagbladet istället med lite grävande journalistik enligt mig borde grottat ned sig i när det gäller East Capitals baltikumfond är hur East Capital nu valt att hantera alla dessa problem med stora in/utflöden och likviditetsproblemen i de baltiska marknaderna. Vi tar och tittar in lite i fondens senaste rapporterade innehåll.

Fondens största innehav är det estniska detaljhandelsbolaget Tallinna Kaubamaja, det näst störst med drygt 6% av fonden är svenska statsskuldsväxlar(!!). Svenska statsskuldsväxlar är och för sig en trygg placering men att köpa dessa i stort sett nollräntegivande ränteplaceringar i en aktiefond som har en förvaltningsavgift på 2,5% låter som en bra affär främst för fondbolaget. Tittar vi vidare i placeringsinnehaven så hittar vi på tredje plats den svenska storbanken Swedbank, har ju i och för sig en hel del verksamhet i Baltikum men får nog anses som ett svenskt bolag eller? Och för att diversifiera sig lite så hittar vi också wallenbergarnas stolthet SEB bland de större innehaven samt det finska bolaget Olvi och dessutom har man också lite aktier i sig själv genom börsbolaget East Capital explorer. Ett av fondens större innehav är Eesti Telecom och dom är ju just nu under uppköp så jag kan tänka mig att East Capital nu ersätter denna placering med lite Telia aktier eller?

2 kommentarer:

  1. De låg tungt i Hansapank innan Swedbank köpte upp dem.För att fonden skall få lite finans i sig är väl de Svenska aktörerna enda alternativet eller?

    Håller med om att det är omsmart att köpa i så smala fonder

    SvaraRadera
  2. Det är värre än så tyvärr...

    När det blev stora utflöden ur East Capitals baltikumfond under det senaste börsraset så blev det såklart problem: säljer man så mycket aktier på så så små börser så kommer priset på aktierna att falla hejdlöst. Vilket skulle få ännu fler sparare att lämna fonden.

    East Capital löste detta genom att deras östeuropafond köpte dessa aktier istället, och på det sättet kunde hålla priset uppe (ganska enkelt att se genom att titta på respektive fonds innehåll under den perioden). Spararna i östeuropafonden fick alltså ta på sig risken och fick sämre avkastning för att baltikumspararna skulle klara sig helskinnade och East Capital slapp se massiva uttag från baltikumfonden och kunde fortsätta ta ut 2,5% avgift.

    Kanske inte formellt fel, men det är inte ett beteende som jag, som f d EC östeuropasparare förväntar mig.

    SvaraRadera

MediaCreeper