torsdag 29 oktober 2009

Människorna bakom

Det har varit en hel del skrivet om ekonomibloggare sista tiden bla. att Avanzas nättidning placera.nu genomfört en intervju med ”finansmamman” och sveriges populäraste ekonomibloggar, tom min blogg fick man se en liten skymt på. Kul tycker jag, med detta bloggintresse och varför inte ta tillfället i akt och göra lite personliga reflektioner om just ekonomibloggsfenomenet.

Senaste året så har jag haft förmånen att personligen träffa ett fåtal mer eller mindre ”kända” ”ekonomibloggare” och duktiga skribenter på ekonomiforum som dock inte har en blogg. Öga mot öga över en kopp kaffe eller något glas vin, lite snabbmat, en liten kajaktur och tom visat upp mitt eget hem, tänka sig. Alla dessa bloggare är anonyma och jag tänker givetvis inte berätta vem, hur och var jag träffat dessa. Men det har varit fantastiskt roligt att träffa individer bakom dessa mer eller mindre ”hemliga” pseudonym och givetvis också både intressant och lika skrämmande att själv bjuda på sig med ett handslag och ett "hej på dig". Så här efter att nu träffat en handfull ekonomibloggare så skall jag berätta lite sammanfattande reflektioner om ”människorna bakom”

En vanlig missuppfattning tror jag är att man som läsare av en blogg lätt kategoriserar in individer som en samlig nördar som sover, tänker och skriver ekonomi och aktier, så tror jag absolut inte är fallet, absolut inte bland de jag träffat! Mina reflektioner är att ”ekonomibloggare” är precis som vilken svensson som helst och många gånger med väldigt skiftande intressen och levnadssituation en del har varit piloter, andra brinner för discomusik, någon är en riktigt sport och friluftsnörd, någon har en sommarstuga på västkusten medan andra längtar till värmen vid medelhavet. Och det borde nog också finnas ornitologer och jazzpianister även bland ”ekonomibloggare”. En del är trångbodda singlar med andra har stor familj. Kort och gott precis som vi alla är med väldigt olika bakgrund, ålder och personlighet men med ett gemensamt intresse för att skriva blogg inom ekonomins sfär och säkerligen med lite mer modesta konsumtionsmönster än gemene man och kivnna.

Och tro mig, det är lätt att bilda sig en uppfattning om en individ som kan visa sig ganska annorlunda mot verkligheten.

Personligen så bjuder jag gärna lite på mig själv, särskilt om någon bjuder på middag eller lite fika :-) och jag hoppas också att ni som jag träffat och kanske läser detta inlägg att det varit angenämt att ses även ni.

8 kommentarer:

 1. Visst är det så att man bildar sig en uppfattning om hur alla ekonomibloggare är, men det hör väl till oss människor att kategorisera människor, folkgrupper och etniciteter för enkelhetens skull. Hittills har jag än inte haft möjligheten att träffa någon bloggkollega, men det kommer nog så småningom!

  Bra inlägg i vilket fall, roligt att du ger ekonomibloggaren "ett ansikte" :)

  SvaraRadera
 2. Att kategorisera människor är ett viktigt verktyg i människans verktygslåda för överlevnad som fått oförtjänt mycket skit sedan john-följarna i landet lagom insett hur politiskt inkorrekt det är att säga att en grupp "är" på ett visst sätt. Som om det inte är underförstått att det finns en variation inom gruppen.

  SvaraRadera
 3. skitkul att ses, det gör jag gärna om.

  /En som du träffat

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Tack för en jättebra blogg!

  Hälsningar,
  Peter K

  SvaraRadera
 5. Intressant och egentligen helt logiskt.

  Om du någon gång bestämmer dig för att paddla kajak (eller bara turista) på Åland så är du självklart välkommen på en kopp kaffe.

  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
 6. Det var mycket trevligt att ses!

  SvaraRadera
 7. Har ju pratat på Facebook o via mail, lite väl många mil för en fika.Men om man har vägarna förbi så kanske...

  SvaraRadera
 8. Vi hörs en annan gång igen !!

  SvaraRadera

MediaCreeper