torsdag 23 september 2010

Har Handelsbankens kunder mer över i plånboken?

Den wallenbergska stoltheten SEB presenterar löpande något som kallas sparbarometern.

Det är sammanställning över svenska folket sparande och ekonomiska ställning. Den senaste utgivna sparbarometern som kom ut nyligen visar på att vi svenskar nu är rikare än någonsin. Aldrig någonsin så har vi varit så rika som vi är idag ( i nominella termer, realt sett så kan det kanske ha kunnat varit bättre).
Visst är detta glädjande! Var sjätte svensk är nettomiljonär. Var sjätte av dina gamla klasskamrater och lumparpolare är miljonärer. Inte undra på att moderaterna fått lika mycket röster i valet som socialdemokraterna och att det shoppas som aldrig förr i gallerior och på paradgator. Nu har ju redan Cornucopia skrivit om detta idag så jag skippar att fördjupa mig

Men sparbarometern innehåller också många andra intressanta fakta än hur rika vi är. Den ger bla. en bra översikt över de olika bankernas marknadsandelar när det gäller den svenska sparmarknaden hos privatpersoner.

I den totala sparmarknaden (dvs pengar på bankkonto, fonder, pensionsförsäkringar, obligationer, PPM sparande mm. Dock ej aktier eller bostäder då banken inte tjänar några pengar på aktier eller bostäder, såvida du inte köper eller säljer dem.
På denna totala sparmarknad så är Swedbank störst med en marknadsandel på 14,7%, SEB 12,6%, Skandia 9,5%, Nordea 8,9% och Handelsbanken 8,4%. Sedan följer alla andra aktörer i en jämnström. Totalt sett ha de 5 största aktörerna 54% av marknaden. Korrigerar vi dessa aktörers andel i relation till varandra (dvs enbart ”big five”). Så har Swedbank 27,1%, SEB 23,3%, Skandia 17,6%, Nordea 16,5% och Handelsbanken 15,5%.

Fig. Marknadsandelar totalt finansiellt hushållssparande mellan "big five"


Vad som kan vara intressant att jämföra är då dessa aktörers marknadsandel i förhållande till det nysparande som sker det senaste kvartalet hos respektive aktör dvs hur mycket pengar som kunder sätter in i fonder, på bankkonton, köper aktieindexobligationer osv.

Då uppträder en intressant bild. Av det nysparande (inom ”big five”)som sker går enbart 1,4% till Skandia , 16,7% till SEB, 18,6% till Nordea, 23,2% till Swedbank men hör och häpna 40,2% till Handelsbanken.

Fig. Marknadsandelar i nysparande senaste kvartalaet mellan "big five"


Hur skall man nu tolka dessa skillander? Några tänkbara alternativ finns. Handelsbankens kunder har ett större ekonomiskt överskott varje månad i genomsnitt än andra bankerna och deras kunder, Andra bankkunder sätter in pengar hos Handelsbanken, Handelsbankens kunder amorterar sina lån i betydligt lägre utsträckning än andra bankkunder och får på så sätt mer sparpengar över. Handelsbanken får allt fler kunder på andra bankers bekostnad. Eller så kanske SEB, Nordea och Swedbanks kunder i högre grad sparar hos andra aktörer såsom Avanza eller nordnet?

Vad tror du?

6 kommentarer:

  1. Wow, det vore synnerligen intressant att höra några funderingar kring detta!

    SvaraRadera
  2. Jag tror att denna utveckling kan bero på att Handelsbanken räknas som den mest stabila svenska storbanken. De senaste 20 åren har man inte skapat lika stora kris rubriker som de andra bankerna.

    Banken har också förvaltat kundernas pengar väl, och inte gett sig in i några större utlandsäventyr som de andra bankerna.

    Att allt fler väljer handelsbanken måste vara lite bittert för Swedbank, som härstammar från sparbankerna, i vilka de flesta hushåll sparade i på 1900 talet.

    /Stefan

    SvaraRadera
  3. Handelsbanken länkar internt till blogginlägget på intranätet - snyggt!

    SvaraRadera
  4. Slaktaren heter Von Lider.
    Ja. Jag tror att tex Swedbanks kunder är mer otrogna.
    Ska han förvalta sin pension eller ta ett lån, kanske han hamnar på Avanza eller
    IKANO-banken. Han vänder sig dit han får bäst service och pris. Tror inte han bryr sig om vad grannen ska säga om att han inte bara använder fina banken med alla kotlettfrillor.

    SvaraRadera
  5. Intressant resonemang. Jag är själv en av dessa som vänstrar. Min lön går in på Nordea, men jag har mitt fondspar samt pensionsspar hos AMF, buffersparandet på bankkonto håller jag dock hos Handelsbanken. Min akitedepå ligger hos Avanza och jag är jättenöjd med alla aktörerna .Personligen tycker jag också det är vansinne att samla allt på ett och samma ställe, tycker det känns integritetskränkande att ett enda ställe ska ha tillgång till alla mina uppgifter bara för att suga ut så mycket som möjligt i avgifter på mig....

    SvaraRadera
  6. Handelsbanken är det nästan svårt att bli kund hos. Jag mailade dem och bad dem ringa mig för jag skulle lägga om bolånen. Ingen respons. Andra gången, ingen respons.

    Tillslut ringde jag och efter en vecka ringde de tillbaka. När jag berättade vad vi fått för räntor i andra banker så gav de ett bud som var 0,5% högre än de andra bankerna.

    Då gav jag upp. Jag vet inte om de går på droger på Handelsbanken - de verkar inte kunna sin sak i alla fall.

    Jag kan inte rekommendera någon att ha med dem att göra. Sorry, ni kanske är en trygg bank på pappret men kunder verkar ni inte kunna hantera.

    / Tomas

    SvaraRadera

MediaCreeper