onsdag 1 september 2010

Styrelseproffs?

Tragedin med HQ Bank rullar vidare och ännu har banken inte ens öppnat efter helgen (skönt med långledigt kan jag tro…) och kunderna har ännu inte fått tillgång till pengar, värdepapper, lån och annat ,man kan tänkas haft kundrelationer med i banken men däremot så har Carnegie Bank rekryterat över stora delar av personalen alla rda. Jag vill inte vara någon domedagsprofet men det är nog så att för varje timme som osäkerheten består så minskar värdet på det kvarvarande HQ Bank betydligt och risken på riskerade medel över den statliga insättningsgarantin lär bli allt riskablare.

Alla redan nu lär fullmakter på flyttar av värdepapper ligga på andra bankers kontor, överförningar av pengar lagda i cyberrymden och inte minst frustrationen som kund att inte kunna använda sin bank lär inte ligga köparen i fatet. Hade ejag varit kund så hade jag nog varit allmänt förbannad kan jag tro. En genomförd affär där HQ Bank sålts till en annan bank i helgen hade räddat mycket värde relativ sett mot att köpa upp banken idag. Nu börjar det bli sent.

De som drabbas värst i denna soppa är nog de anställda som hittills är kvar på kontoret tom kanske också e del med belånade konvertibler i HQ Bank på kontor. Jag kanske förstå att ”de kvarvarande” känner en viss frustration över hur saker och ting har utvecklats. Många personliga tragedier lär utspelas är man både blir av med jobbet och besparingarna på samma gång.

Kölhalningen i media om att ”straffa de skyldiga” pågår för fullt. Självklart med den nakne kejsaren Qviberg i jordbävningens epicentrum. Runt honom letar vi skyldiga i nuvarande VDn (och styrelseledamot sedan länge) Dahlbo, gamle VDn König, nuvarande tradingchefen vad han nu hette, ansvarig på bankens riskavdelning, och ett antal fd. styrelseledamöter och den indirekt storägare Sven ”draken” Hagströmer.
Däremot är det märkligt mycket tyst om en fd. styrelseledamot som jag tycker är klart anmärkningsvärt. Thomas Erseus. Tomas Erseus satt fram till nyligen i såväl i HQ ABs som HQ Banks styrelse och torde i min sinnevärld därmed haft synnerligen god insikt i problemen. Han har också på pappret en oberoende ställlning gentemot såväl banken som huvudägarna. Det har ju framkommit i media att styrelse i moderbolaget inte direkt hängt med i alla turer medan finansinspektionen hävdar att dom kommunicerar med HQ Bank och det är detta företags problem att kommunicera med sina jurdiska ägare i detta fall HQ AB så Thomas Erseus lär vara en av individerna med lite mer insyn då han var styrelseledamot i båda företagen, men märkligt tyst i media.

Det är också lite intressant med denna Thomas. Till vardags så jobbar han som verkställande direktör på fastighetsbolaget Kungsleden som är noterat på Stockholmsbörsen. Det är också i alla fall objektivt sett en man med sällan skådat arbetskapacitet för jag antar att jobbet på VD är på heltid? Förutom VD jobbet (och därmed Styrelseledamot) i Kungsleden så är han som jag nämnde ovan styrelseledamot i de båda företagen HQ AB och HQ Bank AB. Det kan ju tänkas uppfylla en mans kalender ganska så väl. Men Thomas Erseus verkar kliva upp ganska så tidigt på morgonen då han förutom dessa tre uppdrag också enligt Bolagsverket sitter i 85 andra bolagsstyrelser. Ja du läste rätt, 85 stycken plus 3 då. Hugaligen. Låt säga att varje bolag har 4 styrelsemöten per år och så knallar Thomas i väg på 352 sammanträden per år. Jag kan dessutom tänka mig att det är ett och annat möte i några sammanträdeslokaler som VD på Kungsleden också. Då blir det en del papper att läsa innan man går och lägger sig om kvällarna, årsredovisningar och underlag för bolagsledningar och inte minst att man skall gå på ett styrelsemöte per dag.

Hoppas Thomas har bra sittfläsk (och en synnerligen förstående familj..), det lär behövas. Många uppdrag är inom dotterbolag till Kungsleden (i större fastighetsbolag så skapar man mängder med dotterbolag med små turkcypriotiska handelsbolag eller vad skattelagstiftningen gynnar mest för tillfället vid fastighetsaffärer) . Men även styrelseledamot i ett så stort företag som VVS och fastighetsskötselföretaget Bravida och den riktiga klassikern Fermenta

Men det kan väl inte vara så att dessa 86 styrelseuppdrag utanför HQ Banken och dess moderbolag kan tänkas ha gått ut lite över viljan att ställa de där kritiska frågorna om hur det låg till med trejdingen och frågor om hur det stod till med kommunikationen med Finanspolisen ? och att han inte synts i media är ju inte så konstigt då han nog varit på styrelsemöte var dag…

8 kommentarer:

 1. Helt sjukt konstigt att HQ har med honom de måste ju fatta att han inte har tid för dem över eller bryr de sig inte. De kanske vill ha en styrelse som inte ifrågasätter?

  SvaraRadera
 2. Jag pinkar väl inte precis i kors med hr Erséus, men jag tror som du säger att en mycket stor del av uppdragen ligger inom Kungsledenkoncernen. Jag har själv viss erfarenhet av den typen av styrelser och de är rena pappersprodukter, det är oftast endast i toppstyrelsen något händer.

  Sedan är, ärligt talat, fastighetsbolags-VD:ar nog inte börsens mest stressade ledare. Pengarna tickar in, kunderna är många och har långa kontrakt. I princip allt i jobbet går att delegera och så länge det flyter på och man inte tar alltför stora risker så behöver man nog inte skita ner händerna alltför mycket.

  Jag tror inte att TE har mindre tid för uppdraget än någon annan. Däremot är din vinkel om informationskanal ganska intressant.

  SvaraRadera
 3. Lundaluppen> Jo jag är fullt medveten om att fastighetsbolag har konstruktioner där mest varenda fastighet är ett bolag (av skatteskäl)

  Det var en viss man man skulle kunna säga "tillspetsning" ang. styrelseuppdragen i blogginlägget och lite ironi att han var så välregistrerad hos bolagsverket.

  Likväl är det däremot så är han en som suttit i både bankens och holdingbolagets styrelse och därmed borde vara intressant för media, fast jag har inte läst en enda artikel med hans namn i knappt.

  SvaraRadera
 4. Är det ställt utom allt rimligt tvivel att FI har agerat rätt och på mest gynsamma sätt i detta fall? Ingen ifrågasätter FI:s agerande utan förutsätter att HQ är den solitära skiten. Jag vet inte, kan kännas lite som det hela är ett stort mediaspektakel. En varning och inte indraget tillstånd kunde ha gjort bättre. Vem vet...

  SvaraRadera
 5. Erik,

  Jag ifrågasätter starkt FIs agerande. Tror att ingripandet var en maktdemonstration och att man medvetet valde ut en pytteliten bank för att detta val var minst samhällsfarligt. Jag tror vidare att FI ville ge hela bankvärlden ett skrämskott de sent skall glömma. Kritiken mot FI har varit stark tidigare och de har ifrågasatts. Staten har å sin sida även kritiserat bonusar mm hårt och blundar lite nu och tycker att ingripandet är "rimligt". Ja, jag tror att detta var en maktdemonstration.

  SvaraRadera
 6. Är egentligen bara i Bravidas och HQs styrelser han sitter i förutom det som hör till Kungsleden. Arbetet i Kungsleden är dock så omfattande att det borde vara helt omöjligt att hinna med något mer så tror inte direkt han engagerar sig 100% i de styrelser han sitter. Med tanke på de ersättningar som är för att sitta i börsbolags styrelser borde man tillsätta personer som engagerar sig mer i uppdraget.

  SvaraRadera
 7. Om han väljer att koncentrera sig på enbart några av sina styrelsestolar så har vi ju 80 nya jobb för ungdomarna i vårt land att söka. ;) ^^

  SvaraRadera
 8. Det är tydligt att du inte kan din sak. Man ska passa sig för att uttala sig när man inte är insatt i en händelse som detta, vilket det är uppenbart att du inte är. Jag har sett Thomas in action. Har aldrig träffat på någon som sköter sitt jobb som T. Han lägger ner sin själ för att göra allt rätt för sig och är en fantastisk VD. Detta kan många i branschen intyga. Jag vet att Thomas inte har gjort något kriminellt. Detta är en maktkamp som Erik nämnde. Snart kommer folk förstå att det är FI fel från början.

  SvaraRadera

MediaCreeper