måndag 17 januari 2011

Vive la France?


Frankrike är i allmänhet ett knepigt land och fransmän i synnerhet är lika knepiga,  om jag skall sammanfatta mina veckor som jag befunnit mig i detta land. Däremot har man fantastiska bagerier, gott rödtjut och ohyggligt vackra berg att klättra i (har själv en egen fotad tavla uppsatt över glaciären Mer de Glace som jag promenerat på). Knepigheterna är att det är ett i högsta grad nationalistiskt land präglat av mycket protektionism, starka fackföreningen mm. Den franska ekonomin är väl i allmänhet inget direkt att jubla över heller. Även om det direkt inte är någon greklandskris så är de franska nationalräkenskaperna inte direkt föredömligt starka. Dessutom skall man nog lägga till att som en av Eurons stöttepelare så har man en hel del ”ansvar” eller vad man nu skall kalla det för hela det finansiella systemet i stora delar av Europa.

Det är därmed ingen direkt slump att franska storföretag likt svenska är synnerligen globala. Den inhemska franska marknaden är förstås stor med många miljoner invånare men det är på den globala marknaden som många franska företag har nått sina framgångar på.

Under 2010 fick den franska aktiemarknaden med dess index CAC-40 sig en rejäl slev utan Eurofrossa. När aktiemarknader som Sverige rusade vidare mot skyarna så backade det franska indexet med några procent. Även om man givetvis kan förklara detta med en hel del logiska förklaringar så är det ändå så att en hel del franska företag som precis lika globala på samma marknader som svenska bolag. Även om kanske just verkstadsbolag som Sverige har så gott om inte är en fransk specialité.

I det franska indexet CAC-40 finns en hel del företag som tidigare i all sin hast varit omnämnda på denna blogg. Men jag tänkte rada upp en del globala franska bolag väl värda att läsa vidare om. Tyngst på franska börsen väger dock olje och gasbolaget Total. Gasbolaget GDF Suez är också rejält stort. Kan väldigt lite om detta bolag skall sägas. En annan bjässe är läkemedelsbolag Sanofi-Aventis som förövrigt Warren Buffett med sitt Berkshire Hathaway äger en hel del aktier i. Om jag inte minns fel är detta läkemedelsbolaget med störst marknadsandel i Asien. Världens största (?) försäkringsbolag finnes också på den franska aktiemarknaden AXA heter detta. Kärnkraftverk är man duktiga på i baguettelandet också, mest känt är väl Areva och har inte Alstom även en del verksamhet inom detta fält?. Ett av världens allra största deltaljhandelsbolag heter Carrefour, förövrigt med svensk(!) VD, också Carrefour är mycket starka i Asien, i jämförelse med t.ex. amerikanska Wal-mart.

Vill man köpa en flaska Absolut så heter deras ägare numera Pernod Ricard och vill man frottera vidare i lyx och flärd finner vi LVMH (Louis Vuitton), L’oreal (världens största företag inom kosmetika)

Några få verkstadsbolag finns det dock, t.x. Schneider och en del bolag med anknytning till fordonsindustrin som Michelin, Reanult och Peugeot samt ett av världens största stålproducenter, Arcelor-Mittal.

En del telekombolag finns också. Störst är France Telecom som fick nobben att köpa TeliaSonera för några år sedan och sedan finns Bouyues som en utmanare. Ericssonkonkurrent Alcatel-Lucent finns också.

Sedan finns det också en del banker som nog har det lagom trevligt idag t.ex. BNP Paribas och ”bonnabanken” Credit Argicole. Intressantare är nog företagen som pysslar med infrastruktur bla Veolia (sopor, pedeltåg, vattenförsörjning t.ex) och Suez Environnemant (vatten och sopor mm).

Vive la France? Eller, man kan inte klaga på diversifieringen i det franska indexet.

2 kommentarer:

  1. Ett par kommentarer

    I den intressanta pocketen framgångsfaktorn så görs det psykologiska profiler på en mängd olika nationer. Frankrike har det mest udda resultatet.

    Frankrike består av något så motsägelsefullt som medborgare som är väldigt induvidualistiska samtidigt som de hyser en mycket starkt tilltro till staten/nationen. Inga andra länder har denna kombination. det förklarade en del för mig som tycker att det är rätt märkligt när man är där...

    /Tygis

    SvaraRadera
  2. Kommentar 2

    Pernod köpte svenska vin & sprit bara för att komma åt absolut vodka. dock så ligger hela tillverkningen traditionellt kvar i Åhus, Skåne. Jag hade gärna köpt in mig om det gick :)

    /Tygis

    SvaraRadera

MediaCreeper