Nu tänkte jag inta rollen som gammal gring gubbe och dra mig till minnes svunna tider.
Det är hårda tider idag. Stora delar av sydeuropa lider av synnerligen svaga statsfinanser och man ska nog vara ärlig att flera statsapparater står på randen till kollaps. Grekland är väl idagsläget det landet som ligger värst till och hur än det grekiska folket och dess politiker vänder sig så har man nog ändan bak. Stora statsfinansiella Besparingar väntar alldeles oavsett om Grekland ställer in betalningarna på sin statsskuld eller inte. Samtidigt Grekland i sig är ingen toal katastrof för EU. Trots allt de årligen avskrivna fordringarna likt obetalde elräkningar och Tv-licencer osv inom EU faktiskt varje år är större än Greklands totala statsskuld som framgår av Intrum Justias sk. Payment-index.
Ett land kan som sagt inte sättas i konkurs likt ett företag och normalt sett finns inga direkt säkerheter för statsobligationer. Det är uppenbart att statsobligationer inte alls är den "riskfria räntan" i många fall är det nog mindre riskfyllt att låna ut pengar till företag.
Nåväl, denna prekära situation som nu är i Sydeuropa är långt i från "löst" och kommer fortsatt få långtgående konsekvenser. Men, visst har situationer som dessa hänt tidigare? Jo när det gäller Grekland så har väl dom haft mer tider av betalningsinställelse än tider då dom betalat sina lån. Skulle gissa att Platon och Aristoles vrider sig i sina gravar hur grekland utvecklats de senaste 200 åren.
Men även snabba krisartade situationer som dessa har hänt så sent som t.ex. 97-98. Då var det istället Asien som var spelplatsen för statsturbulens på hög nivå. Det började med Thailand vill jag minnas som ställde in betalningarna på statsskulden och i turbulensen som följde så föll de asitastiska ekonomierna på löpande band en efter en i en enorm tsunami. Slutligen ställde Ryssland in betalningarna också. Börser reagerade starkt, jag vill minnas att t.ex. Industrivärdens kurs föll med en 40% eller så på några månader.
Men trots allt. Världen klarde av den krisen också....Då var det Europa och USA som tog över Japan som draglok i världsekonomin. Nu är det väl omvända världen och vi Europeer som krisar och vi får förlita oss på andra marknader som sagt för våra företag.
Man bör komma ihåg att aktier just är företag, inte en speglig av statsförvaltningar.
90-talet innehöll en mängd spännande kriser. På något sätt har nog perioden 2002-2007 gjort oss lite bortskämda. En kris vart eller vartannat år var ju annars det brukliga innan den perioden. :) Nu verkar det dock som vi är tillbaka i "normalläge" igen vad det gäller kriser. ;)
SvaraRadera