tisdag 28 juni 2011

Sommarinlägg: livet på sjön och lite tävling

Tidningen Affärsvärlden (nej jag gör ingen avlönad reklam för detta magasin, det kanske jag borde göra?) har i sitt senaste nummer ett reportage under rubriken ”Direktörerna som tar i trä” om båtarna som landets näringslivstoppar tillbringar lata sommardagar i. Givetvis är det inga direkta små ekor avsedda för lite abbormete i standkanten som det är frågan om utan lite mer ståndaktiga segelbåtar som direktörerna kastar loss i. 
 
Vi kan exempelvis ta Jakob Wallenberg som är ägare till ”Regina” som är en 18,68m lång kryssarjakt (har ingen aning om vad "kryssarjakt" innebär faktiskt vilket säger en del om mina båtkunskaper) byggd anno 1939 helt i trädslaget Alm och designad av Jarl Lindblom.  Det finns liksom bara en av denna sort så jag kan tänka mig att det handlar om åtskilliga miljoner i värde. 
 Bildlänk från sailtrust.org
 
Eller vad sägs om båten ”Anhita” en 15,99m lång skjuta på knappt 20ton(!)  helt i trä, byggd 1961 som seglas av Otto Drakenberg (chef för Arcus, ett bolag som Ratos äger)
 
Jag slås framförallt av att alla båtar har så vackra namn. Nu undrar du säkert vad undertecknad har för båt, för det har jag faktiskt i garaget hur otroligt det än låter. Det är en uppskattningsvis 10-15 år gammal Kajak. En North Shore calypso, 5,20m lång och byggd i ”finaste” glasfiber, röd på ovansidan och vit, lite repig undertill. Ganska så bananformad och utrustad med reglerbar skädda (Skädda= en ”hajfena” under vattnet) och en ganska så trång sittbrunn med knästöd. 

Formen och sittbrunnen gör den ganska så lättstyrd i kombination med god kurstabilitet trots avsaknad av roder. Två stycken ganska rejäla packluckor i glasfiber med högst tvivelaktiga gummipackningar.  I mitt tycke en riktigt trevlig kajak för utflykter, mer än för att paddla direkt snabbt med. Absolut inga problem att lasta full med utrustning med och vara ute några dagar med heller. Inköpt för ett par år sedan för hiskeliga 6000kr inkl en fin VKV-paddel, två kapell och snajsig båtkompass. En ny kajak av samma snitt (Lite omgjord och går idag under modellbeteckningen Atlantic) går på cirkus 30 papp utan paddel och andra tillbehör.  Så jag borde nog få tillbaka pengarna i alla fall, kan jag tycka (okej, jag är såklart partiskt och kanske icke trovärdig).


Nu kära bloggläsare, jag skäms att berätta det. Kajaken har inget namn likt de vackra träbåtarna i Wallenberg och Kinneviksfären. Så kan vi givetvis inte ha det som bloggskribent så jag utlyser härmed en ”tävling” där du kan avge förslag på namn som min kära båt ska heta. Förslaget avger du i form av kommentar till detta inlägg. 
 
Något vackert pris har jag tyvärr inte, men jag är öppen för förslag från den vinnande kommentaren om eventuellt prisönskemål, gärna i upplevelseform (nu förstår du säkert att för stora prisönskemål utesluter dig från att vinna tävlingen.).

Om du har lust att paddla kajak i helgen på Vätterns Norra skärgård går det bra att höra av sig till undertecknad. 

10 kommentarer:

 1. Concordia kanske? Latin för harmoni, jag tycker det ser fantastiskt harmoniskt ut när jag ser någon paddla kajak när det är bleke. En dag ska jag lära mig paddla också, hade jag bott lite närmare hade jag velat vinna en kajakkurs =)
  Men till helgen får jag också lite harmoni hoppas jag, Tjoget går av stapeln, södra sveriges roligaste OL-stafett..

  SvaraRadera
 2. Freya förstås! Första kvinnan som har paddlat runt Australien i en kajak!
  http://www.sportfack.se/artiklar/nyheter/20110614/thule-paddlar-med-freya

  Nu ska hon runt Sydamerika!

  SvaraRadera
 3. Osänkbar II

  SvaraRadera
 4. Maffetonejuni 28, 2011

  Viktoria - seger ett bra namn för
  sjöns betvingare, med kunglig glans
  dessutom(där fick Wallenbergarna).

  SvaraRadera
 5. Jag det naturligaste namnet bör ju rimligtvis bli: "Röd-Stock" :-)

  SvaraRadera
 6. Christock :-)

  SvaraRadera
 7. Förlåt: Naturligtvis utan H : Cristock ;-)

  SvaraRadera

MediaCreeper