måndag 20 juni 2011

Vad EU ger tillbaka

Det är synnerligen stort EU fokus  nu förtiden. Stödpaket hit och dit, hur stora är problemen inom länderna? Ska EU rädda grekland osv osv. Mycket av detta förstås skrivet i negativ anda och med en kritisk röst. Ska villigt erkänna att även undertecknad har fått sig några tankeställare och ska väl i smyg faktiskt erkänna att jag en gång i tiden röstade för att Sverige skulle införa Euron som valuta. Jag var troligtvis helt ensam om detta, eller i vart fall är det nog ingen annan än mig som vågar erkänna det idag?

I vart fall. Istället för att gräva ned oss i elände så tänkte jag skriva om det fina vi här i nordliga svea rike får tillbaka från EU, allt är ju inte jämmer och elände. EU är som sagt ett omfördelningsverktyg där pengar betalas in och ut. En sorts överstatlighet. (I grunden är jag för mer lokalt självstyre men det är ju en annan sak).

Nåväl, min lilla kommun där jag har slagit ner bopålarna fick häromdagen beviljat pengar från EU. Genom EUs sociala fond någonting och summan var 4 431 962kr för att vara exakt. Mycket pengar för en liten kommun med ca. 20 000invånare. Vad ska nu detta EU stöd användas till? Jo i detta fallet är det, citat "affärsutveckling i syfte att stärka centrumhandeln". Ja de stackars affärsidkarna här i "stan" har fått allt mer tilltagande korrurrens från det närbelägna köpcentrumområdet med Bauhaus, IKEA och alla andra hundratals affärer, uppskattningsvis sisådär 8-9 km bort från "centrumkärnan" här i "stan" (köpcentrumet ligger närmare "stan" än "storstaden" så att säga) och viktigt att poängtera, i grannkommunen! EU vill mao stimulera oss kära småstadsbor att öka vår konsumtion av rusdrycker, blommor, sportskor, livsmedel, en och annan bok och kanske lite kläder. Ja så mycket mer utbud har stadens begivenheter inte att erbjuda. Men nu kanske EU kan råda bot på denna torftlighet.

Stödet ska användas till utbildningsinsatser hos handlarna inom marknadsföring, affischering, "happenings" osv. Kommunen har lovat att ommedelbart starta kartläggningsinsatser för att stödet ska få så bra effekt som möjligt.

Jag faschineras över beloppet, 4,5Mkr, för en ort med 20 000inv. 225kr per kommuninvånare satsar alltså EU, en knapp tusenlapp för en barnfamilj. Ja mycket ska man höra innan öronen trillar av och jag väntar med spänning vilka rabattkuponger som dyker upp i min brevlåda.

7 kommentarer:

 1. Själv är jag ganska trött på alla dessa projekt. Speciellt som kvinna och företagare har jag blivit kartlagd, coachad och analyserad under flera år.

  Tänk om jag hade fått använda pengarna själv till att utveckla företaget istället...

  Några rabattkuponger kommer du inte att få se men en del konsulter kommer att tjäna pengar.

  SvaraRadera
 2. Skulle vilja veta vilken kommun det gäller då vi, Vänersborg; behöver åxå ett "konkurrensbidrag"
  hälsar
  Rune Ljungströmmer

  SvaraRadera
 3. Jag antar att du skojar när du framställer detta som "positivt". Ska våra skattepengar användas till trams"projekt" som detta? Det är typiskt EU att tro att bidrag stimulerar företag att klara sig i konkurensen! Av det enorma misslyckandet med bidragen till Sydeuropa har EU tydligen lär noll och intet. Bidragen fortsätter ösas ur.

  SvaraRadera
 4. Den stora meningen med EU är egentligen inte omfördelning, utan ökad produktion(BNP) genom ökad handel mellan länderna, via minskade handelshinder, enklare administration, gemensamma regler, gemensam valuta (inte infört överallt men ändå grundläggande målsättning) etc.

  Nackdelarna är ju rätt uppenbara i nuläget, en och samma finanspolitik i ett stort heterogent område är inte optimalt för alla länderna i området...

  SvaraRadera
 5. Givetvis ett visst mått av ironi. Det finns väl bättre användningsområden för dessa EUmiljoner kan jag tycka.

  SvaraRadera
 6. "Stan"/kommunen är Kumla i detta fall och storstaden Örebro. Köpcentrumet, mariebergs köpcentrum

  SvaraRadera
 7. Haha.Ett av de mer värdelösa EU-projekten jag hört talas om.

  SvaraRadera

MediaCreeper