söndag 23 september 2007

Så köper Lowell Miller sina aktier



Lowell Miller är en hyffsat framgångsrik kapitalförvaltare som är förhållandevis okänd i Sverige. Personligen tycker jag Miller/Howard (hans partner) är ett synnerligen intressant investerarpar och dom borde få lite mer uppmärksamhet även här upp i kalla Norden. Lowell Miller har även skrivit boken The single best investment creating wealth with dividend growth vilken jag tycker är klart lärsvärd.

Varför är just Millers investeringsfilosofi intressant?
Enligt min mening av främst en orsak, Miller strategi är förhållandevis okomplicerad, lättförstålig och enkel att tillämpa även om jag själv är lite frågande ibland. Bla. Sågar Miller investeringar i obligationer fullständigt och han anser att hela portföljen bör vara i aktier.

I grunden använder Lowell Miller en formel som talar om hur han skall tjäna pengar på aktier denna lyder som följer:

High quality+ High yield+ growyh of yield= High total return

Till synes så lägger Miller mycket stor vikt vid aktieutdelningar och den långsiktiga trenden som går mot större och större utdelningar till följd av inflation, vinstutveckling, försäljningsökning mm. Undersökningar visar att återinvesterade utdelningar kan stå för så mycket som 40-50% av den långsiktiga avkastningen på aktier.

Miller är däremot inte så rigid att han bara köper aktierna med den högsta direktavkastningen. Nej företagen han investerar i måste uppfylla andra både kvalitativa och kvantitativa regler samt ha en bra ledning och historik.

Det första som han lägger mest vikt vid är aktieutdelningen just nu. direktavkastningen skall vara 150% av börsgenomsnittet. Alla företag som har en högre utdelning är intressanta. Dvs om genomsnittlig direktavkastning idag är 2,67% som i OMX index så intresserar sig Miller enbart för aktier som har en direktavkastning på över 4%. Miller tycker också om aktier som ha en utdelningsmålsättning dvs man delar t.ex. ut 40% av vinsten varje år och man bör hålla sig bort från aktier som delar ut nästan hela vinsten. Man bör vara observant på att olika sektorer har olika möjligheter till utdelningar t.ex. kraftaktier kan dela ut mer av vinsten än läkemedelsbolag, fastighetsaktier kan dela ut mer än industriföretag etc.

Den finansiella risken måste vara begränsad därför anser Miller att man bara bör investera i aktier som uppfyller Standard & Poors investment grade BBB+. I Sverige framgår S&P ranking ofta i årsredovisningen.

I de aktier man investerar i bör det finnas en lång historik av långsiktigt växande vinster per aktier. Hellre en stor jämnhet av långsamt växande vinst framför stora hopp upp och ner. En vinst tillväxt på 5-10% plus inflation är fullt tillräckligt.

De ökande vinsterna skall avspeglas i aktieutdelningar, därför skall man kräva att aktieutdelningarna följer vinstutvecklingen per aktie. Man skall även ha en tro att aktieutdelningarna och vinsterna fortsätter att växa i framtiden. Gärna i högre takt än vad man gjort i historien.
Aktierna bör givetvis vara lågt värderade därför bör priset genom försäljningen helst inte var högre än 1,5 och priset per eget kapital bör vara lägre än marknaden och företaget skall ha hyffsade marginaler.

Företagen skall också ha en inbyggd naturlig överlevnadsförmåga dvs kommande teknikskiften och samhällsutveckling skall inte slå undan benen på företaget. Miller investerar därför gärna i företag som erbjuder en form av ”nessesity of life” och ”consistent repeating sales”. Han investerar gärna i företag som är marknadsledande på sitt område.

Man skall gärna köpa aktierna i samband med stora ras för bolagets aktiekurs såvida inte raset har ett samband med att någon av faktorerna ovan förändras.




Miller förespråkar att man skall köpa aktier i bolag som är lätta att behålla sina aktier i. Många aktiespararen gör tyvärr misstaget att man säljer aktier som i framtiden ger en bra avkastning ibland kanske man tom säljer sina aktier vid ett ofördelaktigt marknadsläge. Aktier som är svåra att behålla har ofta en mycket hög volalitet och oförutsägbar prisutveckling. Detta gör att man många gånger kan bli ganska nervös ur kortsiktig synvinkel den kommande utvecklingen för aktierna. Millers botemedel mot dessa misstag är att man bör köpa främst aktier som har en förutsägbarhet i sina vinster, utdelning mm . Förutsägbarheten skapar ofta aktier med lågt sk. Betavärde dvs som svänger mindre upp och ner och är därmed lätta att behålla. Fördelen med dessa investeringar är också att det enligt Miller är förhållandevis enkelt att avgöra när dessa aktier är alldeles för dyra och bör säljas.

Om man äger aktier som uppfyller dessa kriterier en sk. Single best investment stock (SBI) så behöver man inte göra någonting! Mer än att ta emot aktieutdelningar förstås. På lång sikt är sannolikheten att du får en god avkastning på SBI aktier mycket stor av den anledningen att du idag får en löpande avkastning (aktieutdelningar) som är större än inflationen och takten som aktieutdelningarna växer i är också större än inflationen. Återinvesteras aktieutdelningar ger detta ytterligare tillväxtpotential i din portfölj.

Tittar man på Millers investeringar innehåller han portfölj väldigt ofta kraftbolag som elkraft och annan infrastruktur. Fastighetsaktier i de marknadslägen där direktavkastningen är hög, aktier som har koppling till vardagen som Colgate tandkräm, Wihrlpool, Johnson & Johnson, Proctor & Gamble och Coca-Cola, idag med kanske lite lägre direktavkastning men som med stor sannolikhet växer i högre takt än inflationen. Också många finansaktier som t.ex. Bank of America finns i hans portfölj.

Vad tycker du?

6 kommentarer:

  1. Låter väl ganska sunt han verkar tänka ungefär som mig.
    Konstigt att man aldrig hört talas om honom, hur fann du honom?

    SvaraRadera
  2. Från början var det ett boktips om att läsa hans bok.

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Intressanta tankar. har boken hemma men har inte läst den än.

    Finns det några bolag på de nordiska börserna att applicera strategin på ?

    SvaraRadera
  4. De senaste åren har det väl inte funnits många bolag som levt upp till all dessa kriterier i Sverige. Därtill har värderingarna varit för höga. SCA, Telia Sonera och SHB är tre förslag, och aktier som jag alla äger. Tyvärr har vi närmast inga energibolag, vattenbolag etc (utilities) att handla i Sverige. Men de finns ju i våra grannländer.

    Boken verkar trevlig och att stämma väl överrens med med "andan" i värdeinvesterings gänget med Buffet et al.

    # Riskminimeraren

    SvaraRadera
  5. Fler bolag kanske är:

    Orkla, dagligvaror
    Danisco, livsmedel
    Statoil, energi
    Fortum. Kraft
    hafslund, kraft
    Telenor
    Danske bank
    Sampo

    SvaraRadera
  6. Thanks in favor of sharing such a fastidious thinking, paragraph is nice, thats why
    i have read it completely
    Here is my webpage - perfumes baratos

    SvaraRadera

MediaCreeper