måndag 3 september 2007

Små steg framåt på pensionsmarknaden

Läsare av denna blogg har sett att jag skrivit något inlägg om pensionssparande tidigare och varit ganska kritisk till det regelverk som idag finns runt just pensionssparande. Idag tycker jag man kan skönja vissa små förbättringar,

Ett steg framåt tycker jag Avanza står för idag och man börjar bli en allt mer komplett pensionsleverantör. Idag erbjuder Avanza möjligheten att spegla sin depå hos PPM i en depå, man erbjuder sedan förra veckan sparande med låga avgifter inom tre stora avtalspensionsområden (privata arbetare (funnits tidigare), kommunalt anställda och statligt anställda) och man erbjuder flera olika möjligheter till privat pensionssparande och detta kan sammantaget ske med en inloggning. Ett snyggt och smidigt sätt med nuvarande regleverks begränsningar att sammaföra sitt pensionssparande.

Med nuvarande regelverk på pensioner kan situationen för 60-80 talister bli besvärlig. Med flera olika anställingar med flera olika avtalsvillkor och påföljande flera olika depåer blir möjligheterna att vara en god pensionsparare klart begränsade.

Jag anser som tidigare att Sverige måste gå mot att individer skall kunna slå ihop olika försäkringar med samma skattestatus till att bli en gemnsam pensionsförsäkring och att fri flytträtt skall gälla på allt pensionssparande. Och man måste kunna omvandla fondförsäkring till en trad försäkring och vice versa.

Tidigare blogginlägg om pensionssparande
Sverige behöver en ny pensionsreform


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper