onsdag 14 maj 2008

Lundbergs börjar året på defensiven


Lundbergs tillhör allt som oftast bland de allra sista bolagen att redovisa sina kvartalsrapporter och kommer inte med sin kvartalsrapport förrän om två veckor.

Lundbergs affäridé tror jag är ganska välskönd i dagsläget dvs man är ett investeringsbolag (inte investmentbolag) som är en aktiv och långsiktig ägare i ett antal företag. Bolaget förvaltas med låg finansiell risk och aktieutdleningarna hålls på en låg nivå i förhållande till kasaflödet och istället investerar man ett årligt överskott i nya investeringar för att på så sätt skapa god totalavakastning till Lundbergs ägare. Kapitalförvaltning är kanske inte den allra mest spännande och roliga utan det är mer en förhållande där aktie läggs i byrålådan och väldigt sällan säljs.

Det är ganska lätt att lägga ett allt för kortsiktigt perspektiv på denna "affärsidé" som Lundbergs samt också investmentbolagskollegan Mellker Schörling AB har, att dela ut betydligt mindre i egen aktieutdelning än vad inflödet in i moderbolaget är. Frågan är givetvis om det är effektivt? och om inte aktieägarna är minst lika goda investerare som bolaget? och varför egentligen bry sig om dessa "små" årliga driftsöverskott spelar detta någon roll egentligen på lång sikt?

För substansvärdestillväxten för ett bolag som Lundbergs likt även Berkshire Hathaway (som inte har några aktieutdelningar alls) så är det för mig alldeles uppenbart att det är en långsiktigt god affäverksamhet där risken i investeringsverksamheten hålls på en låg nivå över tiden. Ser man Lundbergs på några års sikt så har dessa "små" årliga överskott skapat stora möjligheter att göra stora affärer. Lundbergs grundoch kompetens låg och ligger inom främst fyra sektorer fastigheter, bygg, skog och bankverksamhet. Lundbergs "egna" bankverksamhet såles i slutet av 90-talet till Danske bank (Östgöta Enskilda Bank) och den var mycket hårt drabbad av finanskrisen i Sverige år 90-92. De tre andra sektorerna fastigheter, bygg och skog har sedan denna kris utvecklas mycket väl och speciellt då sedan år 2000 speciellt om vi jämför med t.ex. börsindex. Lundbergs har dock agerat klokt och istället för att utöka sina investeringar inom skog och fastighet så har Lundbergs innehavsboalg istället gjort stora engångs utdelningar och moderbolaget Lundbergs har diversifierat sina investeringar och dessa "små" årliga överskott och invetseringar har med tiden blivit betydande.

Ser vi på en invetseringssammanställning sedan år 2002 så har Lundbergs investerat drygt 7,5Mdr i bolagen Industrivärden, Hanelsbanken, Sandvik, Husqvarna och Indutrade. Dessa enorma investeringar har faktiskt gjort med mycket lågt risktagande bör man komma ihåg. Visst är det självfallet en risk med att aktiekurser går ned som t.ex. Husqvarna där tajmingen på dessa stora aktieköp lämnar en del att önska men stabiliten utgörs istället av att dessa investeringar har genomförts av det löpande kasaflödesöverskotten i kombination med mycket modest belåning. Dvs aktitekursen kan gå ner som i fallet Husqvarna med Lundbergs har ändå möjlighet att behålla aktierna och ständigt investera mer och dra nytta av företagens långsiktiga förhoppningvis goda utveckling.

När nu tillgångarna ökar så ökar också det årliga stabila inkommande kasaflödet i form av främst aktieutdelningar och öven om det i år inte ble några extra utdelningar från varken Hufvudstaden eller Holmen som är "huvudinvesteringarna" vid sidan av den egna fastighetsrörelsen så har ändå Lundbergs i år tagit in mer än 1,2Mdr i inkommande utdelning exl. driftsöverskottet från den egna fastighetsrörelsen. Pengar som nu kan användas, investeras eller helt enkelt läggas på hög och amortera av skulder.

Det är ganska lätt att följa Lundbergs aktieaffärer då det är så att herr Lundberg själv sitter i styrelsen i vart och varannat av innehavsbolagen och att lundbergs allt som oftast har ganska stora ägarpositioner i sina innehavbolag. Detta innebär att i stort sett varenda aktieaffär som Luundergs genomför måste anmälas till finansinspektionen och därigenom kan t.ex. allmänheten ta del av affärerna.

I år har alltså Lundbergs tagit emot ung 1,2Mdr i utdelningar och den egna fastighetsrörelsen genrerar idag ett driftöverskott på ca. 80-100Mkr per kvartal. Nåväl har Ludbergs också givet en egen utdlening till sina aktieägare på ca. 550Mkr och har väl haft några miljoner i kostander och 30mkr i räntekostander. Men likväl handlar det om stora överskott på hundratals miljoner. Senaste åren har dessa överskott regelbundet investerats i bolag främst inom SHB sfären och i Husqvarna men i år har det var märkligt tyst...

Under 2008 har Lundbergs fastighetsrörelse inte gjort några större investeringar i fastigheter och den enda aktieaffären som Lundbergs verkar ha gjort under årets 5 första månader är en "mindre" investering på 1,1M Sandvik aktier på något lägre kurs än idag i februari månad dvs en investerng på ca. 100Mkr. I övrigt har Lundbergs inte gjort någonting såvida bolaget inte har börjat bygga upp ägarposition i något nytt innehavsbolag och inte ännu kommit upp i 5%.

Summa summarum verkar årets investeringar vara att amortera. idéfattigt eller klokt att invänta bättre tider?

10 kommentarer:

  1. Klokt. Väldigt klokt. Fredrik hittar säkert nya objekt så småningom.

    SvaraRadera
  2. Han har nog något på G

    SvaraRadera
  3. På tal om Lundberg så kan jag rekommendera reportaget om Industrivärden/SHB i veckans nr av Affärsvärlden. Synnerligen intressant läsning!

    SvaraRadera
  4. Lundberg gör ofta bra investeringar.
    En av hans sämre må vara IFK Norrköping.
    Utan hans miljoner skulle klubben sannolikt ligga i trean nu.

    Keep it up Lundberg!

    Johan

    www.ekonomisajten.com

    SvaraRadera
  5. Lundbergs har ju bl.a visat intresse för Asplunds Fastigheters bestånd i Örebro som är under försäljning nu.

    ca 700 st lägenheter och 80 000 kvm kontor.

    Köparen av beståndet väntas troligen presenteras inom en månad.

    http://www.na.se/artikel.asp?intId=1309344

    SvaraRadera
  6. Det är mycket drag i Lundbergsaktien på sistone. Konstigt nog när de flesta innehaven har backat mycket.
    SHB, Cardo, Holmen, NCC, Hufvudstaden, Husqvarna har alla backat. Undantagen är Industrivärden, Sandvik och Indutrade

    Lundbergsaktien har dock gått upp väldigt mycket ca:
    1 vecka : +6%
    1 månad : +7%
    3 månader : +17%

    SvaraRadera
  7. Tilläggas ska till mitt tidigare inlägg:

    Jag är lite bitter över den kraftiga ökningen på sistone eftersom jag gärna hade hoppat in i Lundbergs. Kursen idag känns dock lite ansträngd i förhållande till de stora innehavens utveckling denna år.

    SvaraRadera
  8. Lundberg brukar göra sunda investeringer.

    SvaraRadera
  9. Oj vad kommentarer, kul!

    Det där med Lundberg/Asplunds har man ju hört för ett tag sedan då jag själv bor i utkanten av Örebro.

    På denna lokal amarknad har helt klart Asplunds bland de allra förnämsta fastigheterna. Ryktet enligt mig är i alal fall gott om asplunds. Men lite skeptiskt lär man nog vara, det blir ingen billig prislapp.

    Generellt sett har jag inget emot att Lundberg tar det lite lungt under en tid. Dr är som sagt en helt osäkerhet inför framtiden.

    SvaraRadera
  10. Har sökt runt info. på nätet efter Lundbergs en tid och då bla. läst dina läsvärda inlägg om Lundbergs och herr Lundberg. Anledningen att jag intresserade mig för aktien i första början var att jag tyckte att Lundbergs verkade ha en konservativ och långsiktig syn på affärer som föll mig i smaken och ju mer jag läste, desto säkrare blev jag på att jag hittat rätt i Lundbergs. Och nu som relativt nybliven ägare av Lundbergaktier vill jag passa på att tacka för dina fina artiklar.

    SvaraRadera

MediaCreeper