lördag 31 oktober 2009

Också Handelsbanken har några lik i garderoben

Handelsbanken är ”änna rejääler bank” (ett visst mått av västgötsk accent) och något så ovanligt som en storbank som idag både har bra lönsamhet, nöjda kunder och välavlönad personal.

Så man skulle kunna skriva många rader om hur duktiga dom är på ”banken” och hur trevligt det blir för aktieägarna när banken tjänar bra med pengar. Läsarna på denna blogg har säkert kunnat konstatera att även jag har en förkärlek trevliga och välskötta banker som t.ex. fristående sparbanker och Handelsbanken, lite grovt, i de flesta fall . Men i och med att många andra skribenter skriver så fint om ”banken” med stort B just nu (t.ex. också den notoriske pessimisten Per Lindwall på SvD så tänkte jag att det vore lite kul i alla välmening att vara lite motvalls och istället prata om SHBs dotterbolag Handelsbanken Liv.
Handelsbanken Liv är SHB försäkringsbolag/livbolag och förvaltare av t.ex. tradtionella pensionsförsäkringar ,pensionsförsäkringar där banken väljer placeringar och du som kund inte behöver bry dig om några fondval eller andra ”konstigheter” men också bolaget som säljer fondförsäkringar, kapitalförsäkringar och sakförsäkringar. Handelsbanken Liv är sk. Vinstutdelande försäkringsbolag vilket betyder att bolaget ägs av Handelsbanken i motsats av t.ex. Skandia Liv som ägs av pensionsspararna själva. Detta betyder Handelsbanken kan ta del av vinster i livförvaltningen om det går bra men handelsbankens aktieägare står också risken om det går dåligt. Medan i de av pensionsspararna ägda Livbolagen så är det spararna som tar del av alla vinster (och inte bara 90% av vinsten som hos Handelsbanken) och alla risker medan Handelsbanken står för hela nedåtrisken utan att belasta pensionsspararna. Men det viktigaste är ju givetvis att förvaltningen ger bra långsiktig avkastning alldeles oavsett vilket konstruktion livbolaget har.

Om man som kund idag tecknar en traditionell pensionsförsäkring hos Handelsbanken Liv så sätter man då in pengarna till något som växer ”tryggt och säkert tills du behöver pengarna” som man brukar höra i floskel-reklamen från pensionsbolagen. I Handelsbanken Livs fall har man en ”hög” garanterad ränta pga att bolaget är vinstutdelande, den är 3% före skatt och avgifter givetvis. En ränta som man alltid får på sitt insatta kapital. Sedan kan man givetvis få lite extra återbäringsränta om det går bra också.

Även om det går ned några dagar på börsen så har ju nådens år 2009 varit en ”hyggligt” år att tjäna pengar i. Världens börser har varit raketer, råvarupriser har börjat gå upp osv. Rikedomar har återigen börjat skapats och jag kan nog tänka mig att en och annan småsparare börja känna lite hopp om livet efter fjolårets rejäla ras. Tom Livbolagen hos pensionsföretagen har också börjat kvicka till och flera bolag har börjat betala återbäringsränta till sina kunder igen.

I detta gyllene år så har givetvis Livbolagen haft hyfsad avkastning . Sedan finns de bolag som inte haft så god avkastning, trots den goda investeringsmiljön. Handelsbanken Liv är definitivt ett sådant bolag som inte lyckats så bra, för bolaget har nästan lyckas med det omöjliga detta år och fram till sista september så var årets totalavkastning -1,2% (ja det var rätt med ett minustecken), och då hade man ändå gått på plus under tredje kvartalet, hur är detta möjligt med minus När börsen är upp nästan 40% och allt annat. Jo Handelsbanken Liv trodde nog på fortsatt börsfall då deras portfölj vid senaste årsskifte bestod av 77% obligationer, 10% aktier, 6% fastigheter och 7% övrigt. Idag så fortsätter man satsa på långa svenska statsobligationer som ger någon ynka procent i årsränta och 83% av portföljen är obligationer och aktiedelen är nere på 7%, 5% fastigheter och 5% övrigt (tex. ägande i Skogsfastigheter genom det onoterade bolaget Bergvik Skog). Defensivt som det förslår och får vi ränteuppgångar (vilket för övrigt handelsbankens chefsekonomer tror på) ja då kommer deras Livbolagsförvaltning få än svårare att täjäna pengar.

229Mkr har detta debackel kostat Handelsbankens aktieägare, de första 9 månader , då denna skara av investerare ytterst är de som står för garantin i pensionsförsäkringarna. Summan är faktiskt mer än dubbelt så mycket som Handelsbankens reserveringar för kreditförluster i utlåning till byggföretag i år.

2 kommentarer:

  1. Har du uppgifter på hur stora intäkterna som Handelsbanken liv har inbringat till Handelsbanken tidigare år?

    När Handelsbanken själv står för risken vid en nedgång ser man tydligt att risknivån är lägre jämfört med Skandia Liv där spararna står för risken. Om man utgår från de tre första kvartalen i år har Handelsbanken liv varit fel placerade. Men som alla vet kan marknadsläget ändra sig snabbt så kanske blir det ändå det billigaste alternativet för aktieägarna i Handelsbanken.

    SvaraRadera
  2. Handelsbanken har följande "resultatrad" sin livförvaltning

    hitills 2009: negativt som sagt
    2008: -1,2%
    2007: +1,18% (mindre än +3 kostar pengar för aktieägarna)
    2006: +8,24
    2005: +11,65
    2004: +6,83%

    År 2004 t.ex. så tjänade Handelsbanken Liv 150Mkr. I den summan ingår dock alla avgifter till alla försäkringar mm. Så det är svårt att utröna hur stora inkomster det varit frågan om då. Även SPP ingick i Handelsbanken 2004.

    SvaraRadera

MediaCreeper