lördag 13 mars 2010

Det är mycket prat om el...

Elräkningar kan jag tänka mig är årets snackisar bland villakvarteren då kombinationen av höga elpriser och en vinterkyla har trissat upp svenska folkets elräkningar till sällan skådat slag och i många hushåll har det varit flera tusen varje månad som försvunnit ut genom tvåhål i väggen. Bostadsrättsinnehavare får vänta något år innan uppvärmningen slår igenom i månadsavgifterna som få höjas och lika så hyresgäster som får se fram mot högre hyror. Men självfallet drabbar vinterns höga förbrukning alla hushåll, oavsett bostadsform möjligtvis då fastighetsägare med egen skog i överflöd och uppvärmning med ved undantaget.

För egen del har man kommit någorlunda billigt undan (temporärt kan man väl säkert säga) då vår uppvärmning i huset är fjärrvärme med fast pris, huset i sig inte är stans största och dyraste att värma upp och vi har en trevlig braskamin och jag har en snäll pappa som levererat veden till den och det enbart är hushållsström på 200-250Kwh per månad som vi betalar för (hus med tvättmaskin, ugn, frysbox och allt det där...)

Men i grund och botten är det bra med höga elpriser och uppvärmingskostnader.
Det kanske inte är direkt bra för den egna privatekonomin just när e-fakturan från energibolaget dyker in med ett pling men samtidigt så får det förhoppningsvis oss alla att börja fundera på besparingar. Kanske borde man sätta in nya tätningslister i fönstern, byta termotstater, installera en bergvärmepump eller palletspanna, en luftvärmepump som hjälper den direktverkande elen på traven. Eller så passar vi på att köpa LED lampor istället för glödlampor, eller tar en snabb dusch istället för att hälla upp ett varmt bad á la 15kr i badkaret. Personligen så tror jag vi som samhälle kan spara enormt på ström utan att minska ner vår välfärd och det är bättre att göra det nu än sen.

Ett annat sätt att "hedga" sig mot elpriser är om bekant att bli elproducent. Att själv ta saken i egna händer och börja tillverka el. Kanske någon börjar hänga ut solceller på balkongen eller sätta upp en delfin i skortstenen. Säga vad man vill om småskalig energiproduktion det finns väldigt många fördelar (som att man kan bli självförsörjande) men i vårt kapitalistiska system så är det allt som oftast mer lönsamt med lite större och mer kapitalintensiv produktion och företag som Statkraft, Vattenfall, Eon och Fortum har oftast bättre marginaler på vinsten än den lilla hemma-producenten i Hallstahammar.

Så ett alternativ är aktieinvesteringar även om det nu inte blir några avacerande kalkyler i energibolag. Det råder ju noteringsfeber av vindkraftbolag till börsen när nu både O2, AriseWindpower och Rabbalshede vill notera sig där (lätt ironiskt kan vi ju fråga oss om det ha ett samband med de höga elpriserna ch börsuppgången, kan tro?). Så vi tar räknar på bolaget som redan finns där, Eolus vind.

Eolus är ju lika mycket ett bygg bolag som elproducent men vi tar och denna gång helt sonika bortser från byggverksamheten (vilket givetvis förrycker hela kalkylen jag vet...) Elous har idag en egen elproduktion på ca. 53GWh på helåret, om jag tror rätt om nollorna så blir det 53 000 000Kwh. Antalet aktier i företaget är 22643000 så för varje aktie vi köper så får vi en produktionskapitacitet på 2,34Kwh. För att "låtsashedga" ett energibehov på 2800Kwh (som då är så mycket hushållström som vårt hus gör av med så behöver vi således köpa 1281 aktier. Den eluppvärmda villan med ett totalbehov (uppvärmning+hushållsel) på låt säga 24 000Kwh så behöver man springa iväg till bankontoret och lägga en köporder på 10253 aktier (vilket idag kostar 446000kr). Bolaget har ingen större räntebärande nettoskuld som vi behöver justera för. Knappt en halv miljon kronor kan tyckas dyrt men det är halva prist mot att göra villan till ett "plusenergihus"

Men energiinvesteringar i all ära, det lönsammaste är nog att sänka sin förbrukning då blir det också billigare att "hedga" densamma.

Vilket är ditt bästa energisparråd? och om du nu mot förmodan hittar en masa fel i denna bloggpost så kan det ha ett samband med att jag varit utan både internet och rakhyvel en vecka...

3 kommentarer:

 1. Jag brukar frysa is frysboxen och slänga ut den utomhus.

  SvaraRadera
 2. Medias ständiga tips att dra ur mobilladdaren efter användning är ju rätt meningslöst. Den energi man sparar på en dag genom att göra det förbrukar man på en sekunds bilkörning.

  Att sänk termostaten är däremot effektivt, likaså kan enkel och rätt billig isolering göra mycket.

  SvaraRadera
 3. Börja mät var kostnaderna ligger. Finns mycket man inte tänker på som blir uppenbart när man får mätdata på vad som kostar. Uppvärmningen med t.ex. fjärrvärme går inte att göra sådär hemskt mycket åt, men varmvattenförbrukningen däremot...

  SvaraRadera

MediaCreeper