måndag 20 september 2010

Dagen efter

Då var det dagen efter i den demokratiska processen. Svenska folket har sagt sitt och trots att de fyra allianspartierna sammantaget får mer röster såväl nominellt som procentuellt så räcke inte detta för egen majoritet då det kommer in ytterligare ett parti i riksdagen, Sverigedemokraterna som genom sina 20 mandat resulterar i att varken den rödgröna röran eller alliansen får egen majoritet i kammaren.

Men vi har ju i detta landet en riktig paradgren i samförståndsanda, mellanmjölk, lagom och kompromisser och det är ju inte första gången i historien som vi får en ”osäker parlamentarisk situation” som det så vackert heter. Så jag tror inte sverigedemokrater får något direkt inflytande i riksdagen. Vem som blir valets långsiktiga ”vinnare” och ”förlorare” återstår att se. Miljöpartiet har nog en gyllene chans att få visst politiskt inflytande trots att man står på den förlorande sidan i teorin. Och paradoxalt nog så kan nog en av valets förlorare bli centerpartiet (som för övrigt jag själv röstade på) som kommer tappa mycket politiskt inflytande och ministerposter kan jag tro.

Samtidigt så vill jag nog påstå att många överdramatiserar betydelsen av riksdagspolitik. Självklart är det viktigt men i de stora livsfrågorna är det glädjande vi själva i vid mening som fattar de avgörande besluten. Varken Maud Olofsson eller Miljöpartiet kommer ställa om din förbrukning av fossila bränslen. Och det är inte Jan Björklund som bestämmer om dina barn blir fysiskt aktiva i skolåldern.

När det sedan gäller investeringar så är det som alltid så att vi överdramatiserar händelser av typen val stora multinationella bolag såsom Ericsson eller Atlas Copco påverkas extremt lite av valutgångar hur gärna SAF förlåt Svenskt näringsliv gärna hävdar motsatsen, ja såvida inte Lars Ohly eller någon annan tokfan skulle få egen majoritet. Sedan finns det väl alltid något litet företag på börsen som står och faller mellan politiska subventioner/avdrag men jag vill påstå att dom tillhör undantagen.m

Så när det gäller investeringar lägg din tid på rätt saker. Riksdagspolitik har lite att göra med investeringar av pengar.

6 kommentarer:

  1. Som du säger så har den svenska inrikespolitiken begränsat inflytande för de svenska storföretagens verksamhet. Politikerna vågar inte göra något radikalt som försämrar de svenska bolagens konkurrenskraft.

    Men personligen tycker jag det är tråkigt att den svenska börsen ska påverkas så mycket av USA. Som jag ser har USA en allt mindre betydelse för de svenska bolagen och för världsekonomin, och därför bör få mindre inflytande på världens börser.

    /Stefan

    SvaraRadera
  2. Det kan man tycka men det är inte helt ovanligt att Large-cap bolag har 1/3 del av försäljningen i USA.

    Färre large-cap bolag har 1/3 av försäljningen i Svea. bankeer och fastighetsbolaget är undantaget.

    SvaraRadera
  3. Lars Ohly den gamle tokfan. haha

    SvaraRadera
  4. Varför blir man så lugn av dina inlägg? Man riktigt känner hur sansad du är. Är det brödbakningen? =)

    Bra skrivet, ungefär så jag tänker också. Allt kring SD känns otroligt överdramatiserat, även om det såklart är trist att så pass många inte kan tänka.

    SvaraRadera
  5. rätt. aldrig låta politik styra investeringar, eller för den delen inte heller skatter, som många låter styra sina köp / sälj.

    Däremot kan man studera/utnyttja andras irrationella beteenden inför dessa faktorer.

    Ett bra exempel- Homemaid. För ett tag sedan då rödgröna såg ut att vinna så hände något spännande. Homemaid var i princip gratis rensat för nettokassa. ja, just det - rörelsen var gratis.

    Och anledningen var just rädsla, irrationellt beteende inför bla politiska konsekvenserna och att väldigt få orkade sätta sig in i varför ett företag som Homemaid egentligen växer (det handlar om många andra faktorer än RUT bidraget, många av dem väldigt grundläggande tex - stress i samhället, demografi, ökad andel i kvinnor i arbetslivet, ökad andel seniorer etc..)

    Jag köpte alltså aktier i ett bolag med en 2010 omsättning på över 100M, lönsamt för några få miljoner i företagsvärde. Gjorde det till ett av mina största innehav och risken i affären på den kursnivån såg jag som definitivt lägre än risken i majoriteten large caps, tex Ericsson, Nokia. Och dålig likviditet under en period är ju Mico / small cap investerarens bästa vän - om man bara lagt lite tid på analys...

    idag är kursen 3 ggr högre. Delvis uppdriven av kraftig spekulation inför valet - där många så klart kommer att bränna sig på sin spekulation...

    SvaraRadera
  6. Anonym> Jag är en ganska lugn själ av mig.

    Signs-> Mycket klokt. Ett klart bra värdeinriktat köp.

    SvaraRadera

MediaCreeper