måndag 27 december 2010

blir det julskinka även nästa år?

God fortsättning, smaka skinkan gott även i år?

För min del smakade den i vart fall förträffligt med god senap på och trevligt sällskap. Samtidigt så kan jag tänka att det finns någon mer än mig som kanske just nu känner sig synnerligen välfylld av skinka, sylta,prinskorv, sylta, julkorv och doppekött. Så vad passar då inte bättre än att skriva om just kött när i alla fall jag ser fram mot lite mer grönsaker i maten de närmaste dagarna.

Den svenska köttkonsumtionen har ökat betydligt. Enligt livsmedelsverket så äter vi idag per kapita ung. 40procent mer kött idag än på 60-talet. Den svenska produktionen av kött har inte alls stigit på samma sätt vilket då självfallit resulterat i att importen av utländskt kött in i sverige ökat markant.

Idag är vi i Sverige självförsörjande på kött till ung. 40procent dvs mer än hälften av vår konsumtion måste idag importeras för att mätta våra magar.

Man kan givetvis diskutera detta förhållande ur många aspekter, miljö (hur klokt är det att flyga runt med kött över världen?), om hur vi bör definera ekologiskt jordbruk?, ekonomi och näringsliv men också ur ett riskperspektiv. Om det mot förmodat skulle bryta ut ett krig eller någon allvarlig störning t.ex. någon pandemisk sjukdom hos nöt och/eller fläskkreatur så sitter vi i sverige i en synnerligen tråkig sits om våra gränser måste stängas. Det blir helt sonika brist på kött i svea rike mot vår konsumtion idag om det blir importstopp. Ja vi kanske inte direkt börjar svälta men vi tvingas till stora förändringar i vår konsumtion.

Livsmedelsverket rekomenderar idag att vi bör dra ner vår köttkonsumtion med ung. 25 procent då vi idag kortfattat äter för mycket för vårt eget bästa. En generellt minskad köttkonsumtion skulle också leda till en hel del miljömässiga vinster då det generellt är betydligt mer energikrävande att få kalorier genom fläsk och nötkött än genom grönsaker och spannmål.

Samtidigt är det nog ingen lösning på problemet att sveriges självförsörjningsgrad är så låg. För till syvende och sist är det nog ofta plånboken som talar när man står där i disken och skall välja kotletter till middagen och det är skillnad prismässigt mellan inhemskt och importerat kött helt klart. För att en förändring skall ske måste vår betalningsvilja för inhemskt kött öka, alternativt att transportkosnaderna rakar i höjden vilket nog förr eller senare lär ske.
Published with Blogger-droid v1.6.5

3 kommentarer:

  1. Visst vore det trevligt om vi i detta land enbart exporterade och slutade att importera något. Vad är skillnaden på att importera kött och exportera massa. När vi är turister äter vi med glädje dom lokala produkterna men när vi kommer hem så är det inte annat än fel på dom. Visst kan det vara trevligt med lite lokalpatrotism men det närmar sig ofta en otäck brun nyans av nationalism.
    Livsmedelsverket vill ena dagen att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen, inget smör den andra. Höga chips den tredje. Det är bara att konstatera att näringslära är ingen vetenskap, utan bara lite allmänt tyckande.

    SvaraRadera
  2. Kanske uttryckte mig lite dumt. Jag ser inga problem med att vi importerar mat frå utlandet under förutsättning att vi också exporterar dvs handeln är inget problem i sig. Dvs att vi har en liten netto import/export. Det blir dock ett problem om gapet växer kraftigt när det gäller mat vad gäller nettonivå. Ett av europas mest glesbefolkade länder bör nog kunna föda sin befolkning.

    SvaraRadera
  3. Det mesta av vår köttproduktion äter kraft foder gjort på sojamjöl eller fiskmjöl. Detta produceras nästan uteslutande i sydamerika. Det bästa för miljön är om vi föder upp boskapen på plats i sydamerika och sedan transporterar upp det färdiga köttet, istället för att transportera hit fodret.

    Det stora problemet är inte att vi i Sverige inte är självförsörjande på kött. problemet är att vi importerar en stor mängd energi i form av olja. Om olje importen minskar så kommer vårt jordbruk att kollapsa.

    När Cuba inte kunde köpa billig olja från sobjetunionen så minskade BNP med nästa 50%. Befolkningen minskade sin kroppsvikt, men medellivslängden ökade.

    /Helena Bengtsson

    SvaraRadera

MediaCreeper