tisdag 16 oktober 2007

Det hängde som sagt på marginalen..."De historiska marginalerna kommer inte tillbaka"
"Ericssons marginal halverad -på ett kvartal"
"ERICSSON: LÄGRE ANDEL HÖGMARGINALPRODUKTER I NÄTVERKSAMHET 3KV"

Gårdagens bloggskrivning om marginaler och effekten på ett företags värdering fick minst sagt en viss aktualitet idag då Ericsson, Sveriges till igår största företag i börsvärdering mätt kommer med en vinstvarning om svaga marginaler och aktiekursen dyker nästan 30%.

Min uppfattning som alltid grundar sig på fundamentala faktorer är att när det inträffar extraordinära händelser som denna är att man bör hålla huvudet kallt och analysera "situationen från sidan". Oavsett om ett företag stiger eller sjunker stort är det inte säkert att bolaget är sådär köpvärt eller säljvärt för att kursen har rört sig 20-30%. Det är lätt att man låter känslorna tar överhanden och man känner att ett bolag är köpvärt bara för att det har gått ned eller är säljvärt bara för det sjunker. Precis som för andra investeringsbeslut handlar det om att utifrån dagens värdering försöka utröna om värdet på företag är högre än priset. Vilken kan tänkas vara den långsiktigta genomsnitltiga tillväxten? Vilka kan tänkas bli de genomsnittliga marginalerna? Hur ser balansräkningen ut?

Personligen har jag aldrig ägt några Ericssonaktier mer än indirekt via investmentbolag som Industrivärden. Orsaken är att jag aldrig riktigt förstått mig på hur dom tjänar pengar, och när bolaget väl tjänar pengar så brukar å andra sidan kassaflödet vara dåligt. Någon vidare teknologiskt geni som kan analysera vilken teknik som är framtiden vinnare är jag inte heller så jag har bedömt att jag inte är rätt ägare för Ericsson.

För Industrivärden kan tyvärr Ericssons kraftiga kursfall ställa till med lite bekymmer om man fortsatt att nettoköpa aktier i t.ex. Volvo. Skuldsättningen kan tänkas bli ganska hög om så är fallet. Kanske betyder detta att Industrivärden trycker på för att respektive styrelse i Volvo, SHB och ev. SCA genomför inlösenprogram som en motverkade faktor mot den ökande skuldsättningen?

3 kommentarer:

 1. Har för mig att jag läste igår att Industrivärden hade köpt på sig en hel del Volvo för att Handelsbanksfären skall kunna blocka ev problem från Cevian.

  Varför köpte de inte aktier tidigare när Volvo handlades betydligt billigare innan Gardell?

  SvaraRadera
 2. Ang. tidigare Volvoköp kan jag bara instämma. Själv var jag förvånad att man inte köpte mer aktier under 2005.

  Skrev om det i ett tidigare inlägg:
  http://cristofferstockman.blogspot.com/2007/08/r-maktkamp-i-volvo-rtt-vg-att-g-fr.html

  SvaraRadera
 3. Intressant resonemang kring Industrivarlden. E/// fallet kan nog utlosa en del aktiviteter precis som du papekar. Sarskilt om SCAs och Volvos marginaler borjar dala ocksa.

  Jag gjorde en jamforelse (och ett blogg inlagg) mellan ABB och E/// i januari dar jag sa att E/// skall ner och ABB upp. Jag kopte da ABB och hittills har det varit bra. E/// justeras nu ner nagot samtidigt finns inget som tyder pa att marginalerna blir battre i kv4.

  Eftersom jag arbetar inom telecom (dock ej E///) brukar jag generellt unvika att skriva om branschen for att unvika "Conflict of Interest".

  Man blir dock forvanad hur daliga de flesta sk proffsanalytiker. For mycket flockbeteende och for lite egna sunda kommersiella tankar.

  SvaraRadera

MediaCreeper