torsdag 25 oktober 2007

Lugn alla, aktier ger bra avkastning på lång sikt


Senaste veckan har jag läst en del artiklar och blogginlägg om aktiers långsiktiga avkastningspotential. Bland annat Jonas Lindmarkers välskriva artikel på morningstar.se och ett blogginlägg av skribenten Skilling Banco. Jag är väldigt förtjust i artiklar och inlägg som dessa som pratar om långsiktiga trender på aktiemarknaden och inte minst att man tar hänsyn till inflationen som på lång sikt är en oerhört viktig faktor att relatera till. Jag tycker nog att det är betydligt roligare att fundera på aktier på mycket lång sikt än vad som kommer hända den kommande veckan.

Lindmarker varnar för att aktier kanske inte alls är det bästa alternativet på lång sikt räntebärande placeringar kan mycket väl visa sig vara bra placeringar. Detta håller jag fullständigt med om det är inte alls givet att aktieindex är en bättre placering är obligationsindex. Självfallet beror det på till vilket pris man har köpt aktier eller obligationer för!

Tyvärr i många artiklar om aktiemarknadens långsiktiga avkastning missas ofta en mycket viktig punkt. Skribenter ställer sig inte frågan, vad är en aktie?

Just det var är en aktie? Skulle vi ställa denna fråga till 1000 olika ekonomijournalister så tror jag vi skulle få ganska många olika svar. nej aktier är ingen knapp i en internmäklare. Aktier är givetvis en andel av ett företag, en andel som man kan utnyttja som rösträtt på bolagsstämman, en andel av alla företagen framtida vinster osv. Men det absolut viktigaste är att aktier är en andel av ett företags egna kapital.

Alla som har försökt sig på att bedriva någon form av företagsverksamhet från grunden vet hur det fungerar. Man satsar en viss summa pengar och köper t.ex. ett 100 klockor för 100 kr styck och sedan så säljer man dessa klockor för 200 kr styck. Hux flux så har vi en vinst på 100kr per klocka vi har också ökat vårt egna kapital från 10 000kr till 20 000kr, bra jobbat!. Sedan kanske vi tycker detta är en superidé att sälja klockor så vi funderar på att öka insatsen lite och säga upp oss från jobbet och starta en klockaffär. Efter de senaste klockaffärerna så har vi 100 000kr på bankboken som vi nu väljer att sätta in ett aktiebolag och starta en klockaffär för. 100 000kr räcker tyvärr inte så långt då vi måste köpa in ett betydligt större lager och vi måste dessutom köpa in ett gäng märkesklockor som vi tror kommer gå som smör i småland. Med mössan i hand så går vi till banken och ber om ett lån för att kunna köpa in 1000 klockor för 500kr styck. Våra egna sparpengar använder vi för en reklamkampanj i lokaltidningen och köpa in alla andra saker vi behöver för att kunna starta en klockaffär. Efter att ha fått banklånet köper vi nu in klockor för en halv miljo kronor. Vår förhoppning är givetvis att tjäna storkovan på detta men samtidigt är ju också bankens förhoppning att tjna en slant på vår verksamhet genom att ta ut ränta, rntan sätts utifrån risken i vår verksamhet. Och det viktigaste är ju att vi får avkastning på vårt satsade kapital dvs de 100 000 kronor som vi satsade. En avkastning på 30 000kr per år i ren vinst efter att vi har betalt lön till oss själva som är en utgift för företaget och alla andra andra utgifter vore väl mumma? Detta gör ju också att vi nästa år kan statsa lite mer på marknadsförningen och finare klockor osv.

Hängde ni med? och vad tusan har detta med aktier och obligationer att göra? Jo det är just detta som aktier och obligationer är i detta fallet är det vi som sitter på aktierna och banken som sitter på obligationen. Om det tar mycket lång tid för oss att sälja våra klockor samtidigt som vi måste ta ut lön och betala räkningar och räntor då kommer vi inte kunna få 30 000kr i vinst kanske knappt något alls efter bankens dyra ränta. Banken å sin sida ser nog helst att vi inte går i konkurs och är nöjd om man tjänar 6% i ränteinkomster på 500 000kr. Å andra sidan om vi är riktigt duktiga så kanske vi kan tjäna ännu mer och banken lika mycket eller tom mer om vi lånar mer pengar i framtiden. Efter hand som företaget utvecklas och blir större blir det allt viktigare att få en god räntabilitet dvs avkastning på våra egna pengar. Dvs en mycket viktig faktor att ta hänsyn till är ju att varje investering som vi gör i företaget måste ge bättre avkastning än vad räntan är på ev. lån. Dessutom måste ju investeringen vara mer lönsam än om vi bara skulle ta våra pengar och sätta in på banken där vi idag säkert kan få 3,5% i säker avkastning dessutom vill vi också att inflationen skall täckas. I runda slängar måste vi minst tjäna 7-8% med dagens inflation gärna mer.

Dessa kloka investeringar som företag gör visar på att avkastningen på eget kapital oftast blir klart högre än ränteutgifter. Dvs våra "aktier" utvecklas bättre än bankens obligationer. Framgångsrika företag kan få mycket hög avkastning på det egna kapitalet. Kanske tom upp mot 30%(!). Om vi nu när vi byggt upp ett framgångsrikt klockimperium som har en räntabilitet på 30% där det egna kapitalet har växt till 10 Mkr så vill vi sälja företaget och dra oss tillbaka och dricka gott vin istället för att sälja klockor. Hur mycket skulle vi sälja företaget för? För de ynka 10 millarna som finns på banken? knappast...

Det finns en köpare som är villig att betala 30 miljoner vilket ger ett p/e tal på 10. Vi säljer våra aktier...

Den nya köparen har nu betalat 30 miljoner för 10 mijonor kronor på banken och ett framgångsrik klockimperium. Det kommer såldes ta fler år innan han får igen sina pengar då vinsterna från företaget (3 millar) bara ger en avkastning på 10% per år på satsat kapital. Nu börjar vi närma oss obligationsräntan.

Vi tänker nu att räntorna stiger och konsumenterna bli mindre sugna på att köpa klockor. Detta betyder nog att klockimperiumet blir mindre lönsamt och med tanke på att köparen har satsat 30 miljoner och nu vinsten kanske krymper till bara 1,5Mkr per år då tjänar den nya aktieägaren bara 5% per år. och värre är nog att ingen nu skulle ara beredd att köpa klockimperiumet för 30 Mkr utan snarare för 15 Mkr. Ve och fasa han kan göra en förlust!! Men bankens obligationer är lika mycket värda och ger 6% per år.

Men den nya köparen är en klok man som förstår att det kommer en hög konjunktur även i framtiden och bara om ha gör bra affärer där avkastningen blir minst inflation+ränta så kommer detta också bli lönsamt. Så han köper upp den jämstora klockkoncernen för 15Mkr (avkastning på 10%). Sedan blir det återigen högkonjunktur och klockor blir åter i ropet och den nya ägaren tjänar åter igen 30% på eget kapital. Och på lång sikt blir ofta avkastningen för aktierna allt närmare räntabiliteten även om han köpte lite dyrt.

Så just det! På lång sikt blir aktier mer lönsamma än obligationer om företag gör bra investeringar även om vi köper aktierna till så dyrt om 3 ggr det egna kapitalet. Däremot om vi köper våra aktier för 50 ggr det egna kapitalet som japanska aktier år 1989 eller IT aktier runt 99-00 ja då får vi skylla oss själva...då kommer det ta enormt lång tid att få igen pengarna i dessa lägen är räntebärande placeringar mycket bättre då dom ger bättre avkastning fram till dess att priset på aktier återigen blir attratikvt (vilket dom garanterat kommer att bli på ett eller annat sätt dvs kursfall troligt).

Men den genomsnittliga avkastningen sett som ett genomsnitt bortsett toppar och bottnar hamnar ofta runt 7-8% per år. Om däremot inflationen hamnar upp mot dessa nivåer blir det allt svårare att få bra real avkastning. Även obligationer blir en mycket dålig avkastning i en höginflationsekonomi då inkomsten från inflationen äter upp avkastningen. I sådana fall blir lätt både obligationer och aktier "dåliga" placeringar

Därför är et föredömligt att många av världens ekonomier idag har inflationsmål som t.ex. Sverige som har ett inflationsmål på 2%. Så lugn Jonas Lindmarker och Skilling Banco även om aktier under många perioder inflationsjusterat ger medioker avkastning så ger alltid aktier den bästa avkastningen på lång sikt då de allra flesta företag gör bra investeringar och om dom inte gör det så kommer priset på aktierna anpassas så att dom ger en blir investering pga av kursfall. Att börsen går ned är såldes det bästa för framtida investeringar som jag skrivit om tidigare.


1 kommentar:

  1. Synd att inte alla inser aktiers långsiktiga potential utan köper och säljer i panik fler gånger i veckan.
    Är själv mycket långsiktig

    SvaraRadera

MediaCreeper