tisdag 11 december 2007
Ratos fyller på i tomtesäcken
Precis som man själv gärna lägger undan en slant för lite julklappsköp nu i juletid så gäller det också för börsbolag att fylla på kassan inför kommande julklappsutdelningar till aktieägarna. Ratos är ett av bolagen som nu har skapat en ordentlig buffert i moderbolaget.
Senaste två veckorna har Ratos beslutat om två stycken inlösen och refinansieringsprogram. I slutet av November beslutades om en refinansiering i innehavsbolaget DIAB som är underleverantörer till bla. vindkraftindustrin och nu några veckor senare är det dags för det norska företaget Arcus som är sprittillverkare att lätta på kassan som gör ett inlösenprogram. I fallet DIAB är refinansieringen ett resultat av en mycket stark utveckling under året med bra orderingång, omsättning och resultat och i fallet Arcus Gruppen är inlösenprogrammet ett resultat av en "sale-leease back" transaktion med fastigheter där man sålt egen ägda fastigheter till ett fastighetsbolag och istället blivit hyresgäster med lite mer pengar på banken.
Refinansiering (dvs där man antingen "byter" eget kapital mot belåning och delar ut pengar genom utdelning eller att man avvecklar ett aktieägarlån och ersätter detta med ett banklån motsv.) och Inlösenprogram (nedsättning av aktiekapitalet och utdelning av dessa pengar)
är något som inte påverkar Ratos resultat eller finansiella ställning som koncern då det är en intern transaktion med pengar men aktiviteter som dessa fyller en mycket viktig funktion i Ratos affärsmetod med att man överför pengar skapade av innehavsbolagens resultat till Ratos moderbolag. Enkelt förklarat så blir det bokförda värdet på innehavet lägre medan pengarna som Ratos har på banken blir mer summa summarum blir det lika mycket. Men det viktiga är att frigjorda pengar är trevligare än "bundna".
Pengar som "frigörs" från innehavsbolagen kan Ratos använda antingen till nya investeringar eller som utdelning till Ratos aktieägare. I dessa två senaste fall frigörs 500Mkr (hänsyn tagen till Ratos ägarandel) från DIAB och 460Mkr från Arcusgruppen (hänsyn tagen till Ratos ägarandel) dvs knappt 1Mdr totalt sett i dessa transaktioner. Inte så lite pengar inte, inte ens för Ratos.
Ratos har som policy att moderbolaget normalt sett skall vara obelånat medan man ofta i gengäld använder sig av ganska hög men förhoppningvis kontrollerad skuldsättning i många innehavsbolag. I senaste rapporten som hade brytdag sista september så hade Ratos en nettokassa på 980 Mkr och pengar investerade i innehavsbolag för 10626 Mkr. Summan av dessa två transaktioner blir att innehavsbolagens värde skrivs ner med ca. 1 Mdr medan Ratos centrala kassa nu uppgår till ca. 2 Mdr. Tilläggas till detta värde skall också läggas de pengar som innehavsbolagen tjänat under de senaste månaderna samt räntan på moderbolagets kassa minus centrala kostnader.
Med 2 Mdr på banken har Ratos en synnerligen stabil sitaution men inte närmeslsevis så stor kassa som man hade vid föregående årsskifte när kassan uppgick till nästan 4 Mdr. Kassan har minskat av det skälet att Ratos under året varit nettoinvesterare och köpt mer bolag än man sålt samt att man genomförde en extra utdelning. Man har gått från 17 till 20 större innehav plus att extra utdelningen till aktieägarna var på 870 Mkr. Detta har varit en vald strategi att växa och söka tillväxt genom främst fler innehav.
Jag tycker ändå det är ett lysande resultat att man lyckas ha nettoköpt tre bolag plus delat ut 1,7 mdr i utdelning och nu ändå kommer ha runt 2 mdr på banken plus att det bokförda värdet på innehaven har ökat med några miljarder. Det finns såldes skäl att tro att även den kommande aktieutdelningen från Ratos blir ganska generös på kanske 7kr per aktie men jag tror inte att det i år blir någon extra utdelning å det defacto finns 2 mdr mindre på banken och en extra utdelningen skulle försvåra att göra ett större köp vilket man lite har signalerat om kan tänkas vara på väg med anledning av att man höjt investeringsintervallet. Det hade varit lite trevligare om Bisnode hade tillfört lite i julklappskassan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mycket intressant Cristoffer. Som alltid. Som du vet så tror jag det svårt att köpa och sälja aktier med tajming. Jag har ångrat att jag inte köpt Ratos i två år (speciellt i majdippen 2006, då jag var på köpknappen på dryga 100-ringen), när jag så sakterliga har jag förstått deras upplägg.
SvaraRaderaMen jag lyckades att få till ett köp på 161 kr vid dippen nyligen.
Mycket kortsiktigt var det ett riktigt bra köp och långsiktigt verkar detta att var en kanonaktie. Och det är ju det som är det viktiga. Buffet brukar ju säga att köper man bra bolag spelar det inte så stor roll om man köper dem dyrt - om man bara behåller dem över lång tid kommer de att vara strålande investeringar. H&M är ett bra exempel. Dåliga och billiga bolag är inget vidare att äga över lång tid,t ex Stora Enso.
Ratos placerar nu in sig som en av mina större invsesteringar. Det är många investmentbolag i den skaran, men också enskilda kvalitetsbolag. Skall bli kul och se om 10 eller ännu roligare 20 år hur Ratos klara sig mot t ex H&M och SHB.
#Rsikminimeraren
Ratos är ett av de intressantaste bolagen samt mycket aktieägarvänliga .Har legat i min portfölj flera år.
SvaraRaderaLäste att de är sugna på delar av vin och sprit som komplement till Norska Arcus detta kommer ju bli en riktigt stor affär tveksamt om de klarar av att vinna den budgivningen, tror ni det blir en bra affär eller?
Jo det är många som tror att Ratos kan tänkas bjuda på V&S (minus Abslout). Men det kan också vara på det sättet att Ratos kanske också står på säljsidan och försäker sälja in Arcus som ett komplement till V&s.
SvaraRaderaSjälv tippar jag att Diego köper Absolut och det blir en svensk köpare av "rest-V&S".
Tror inte Diageo köper Absolut. De har redan världen största vodka-märke - Smirnoff.
SvaraRaderaMin gissning är att det blir en industriell köpare, och om jag ska peka ut någon så är det amerikanska Fortune Brands. Bacardi har jag som "tvåa".
Absolut passar perfekt i Fortune, både rent produktmässigt och det faktum att de redan har ett gemensamt distributionsavtal i Nordamerika. Samtidigt vill Fortune växa inom sprit-delen för att väga upp den svaga hem-delen.