tisdag 18 december 2007

Snart skattedags


Årsskiftet närmar sig med stormsteg och med detta stängs också böckerna för året för börsbolagen. Försäljning, vinster och kassaflöden skall räknas samman och snart kommer också styrelsens förslag för årets aktieutdelningar som oftast presenteras i bokslutskomuniken som för de flesta bolag kommer ut under perioden mitten av januari till början av mars. Jag tror att även i år så kommer många bolag ge frikostiga aktieutdelningar till oss ägare den finansiella oron till trots.

Även för privatpersoner så stängs bokslutet vid årsskiftet och det är transaktioner och inkomster fram till årsskiftet som utgör grunden för din deklaration som dyker upp i brevlådan om några månader. Så även om det är långt till deklarationsdags så är det nu du skall ha kolla på skatteläget.

När det gäller placeringar är det min uppfattning överlag att det läggs alldeles för mycket kraft och tankemöda på skatten. Det är min uppfattning att vi inte skall fokusera på att betala så lite i skatt som möjligt utan vi skall fokusera det mesta av vår energi på att göra så bra investeringar som möjligt. Gör vi bra investeringar spelar det liten roll om vi gör investeringarna inom en kapitalförsäkring eller en vanlig depå som ett exempel, det viktiga är ju att vi gör bra investeringar. Men såhär i elfte timman kan man ändå tänka sig se över skattesituationen idag för kapitalinkomster för att spara några tusenlappar från skatteverket.

För det första skall du räkna samman kapitalvinsten från försäljningar av aktier och fonder. Detta går normalt snabbt att se i din internetbank eller nätmäklare. Gör du en hejdundrans massa affärer så har många näklare och banker och en service med färigifyllda K4 blanketter för en struntsumma. Lägg samman dina vinster/förluster och försök sedan "optimera" skatten så gott det går.

Nedan följer några mycket enkla "skatteexempel for dummies". För de flesta är detta säkert inget nytt men det är kanske någon läsare som uppskattar informationen.

Du sålde en Kinafond i våras med 20 000kr i vinst och sedan har du sålt dina Ericsson aktier med en förlust på 6000kr. Då har du en beskattningsbar vinst på 14 000kr. Du tittar sedan i din depå och ser att den sista tidens ras på börsen har gjort att dina ganska nyköpta AlfaLaval aktier ligger på minus 8000kr i övrigt ligger du bara med vinster. Du har stort förtroende för AlfaLaval på sikt och vill behålla aktierna. Men av skatteskäl kan det vara smart att sälja aktierna så du säljer dina aktier och tar på så sätt fram ett avdrag på 8000kr vilket gör att årets kapitalvinst sjunker till 6000kr. Sedan är det ju inget som hindrar dig att du köper tillbaka dina AlfaLaval aktier (bör göras dagen efter, så inte skatteverket blir misstänksamma). Summan är att du har kvar aktierna men minskat din skatt med 2400kr minus courtage.

Du har kommit ganska sent in på aktiemarkanden och har i år gjort två försäljningar båda med förlust på sammanlagt 15000kr. Du äger nu tre stycken aktier så alla ligger på minus plus en gammal Allemansfond från början av 90-talet med en vinst på 50 000kr. I detta läge kan det vara smart att sälja så mycket av allemansfonden att din reavinst blir någon tusenlapp större vinst än förlust, allt för att spara lite av vinsten till kommande år. Och dina förlustaktier behåller du om du fortsatt ha förtroende för dess företag.

Du har under året inte gjort några försäljningar förutom att du tagit emot aktieutdelningar från dina aktier som alla ligger på plus. Däremot passade du i början av året på att köpa Nibe aktier. Aktier som nu har gått ned med 20 000kr. I detta läge är det bäst ur skattesynpunkt att inte göra någonting alls utan att "spara" reavinsterna och förlusten till nästkommande år. Men om du nu sitter och funderar på att sälja dina ABB aktier som du har en stor vinst på så kan det då vara på sin plats du också samtidigt säljer Nibe aktierna så att förlusten kvittas på ett effektivt sätt och du kan då också om du fortsatt vill behålla Nibe köpa tillbaka aktierna dagen efter som i första exemplet.

Generellt bör man alltid eftersträva att inte redovisa en total kapitalförlust då detta då inte lika avdragsgillt som om man använder förlusterna som ett avdrag på vinster. För den som är långsiktig i sina placeringar och behåller aktier och fonder i många är detta normalt inget problem att löpande år för år deklarera kapitalvinster oavsett hur börsen går. Många aktiesparare med ett mera kortsiktigt handlande upplever tyvärr att reavinsterna blir stora under goda år och omvänt deklarerar man oftast förluster under dåliga börsår. Ur skatteperspektiv är detta inte optimalt och jag tycker nog att "trejders" är de som främst drar nytta av en kapitalförsäkring.

Tänk också på att det finns stora fördelar med att istället för att betala skatt i år betala skatt i framtiden. Så länge du inte säljer aktier med stora vinster behöver du inte betala någon skatt alls, mer än på utdelningar då. Detta ger en skattekredit och bättre ränta på ränta effekt. När sedan aktierna har gått upp med så mycket som 400% så inträder mer förmånliga skatteregler vilket gör kommande vinster utöver detta blir lägre beskattade. Det ligger således också skattevinster i att följa den gamla klokskapen att sälja aktier som går dåligt och behålla aktier som gått bra kan låta enkelt men är ack så svårt då vi många gånger tycker det är bra att ta hem en vinst (så man kan skryta lite hur duktig man är på aktier för grannen och arbetskamraterna) men gärna vill glömma bort en förlust.

Det finns heller inget skäl enligt mig att behålla gamla vinster av skatteskäl om du inte tror att dessa aktier och fonder kommer ge bra avkastning framåt. Har du t.ex. en gammal allemansfond som du vill bli av med men som du ändå behåller bara av skatteskäl så skall du självfallet sälja är min uppfattning. Har du i år kapitalförsluster hitills i år kan det vara ett bra säljläge just nu men har du mycket vinster kan man vänta till efter årsskiftet så får du i alla fall ett års skattekredit. Men gå inte på myten att omplacera en allemansfond med stor vinst till en indexfond tex. Avanza Zero. Den fonden kommer ung. bara gå 1-2% bättre om året än allemansfonden och en vinst på t.ex. 400% med tillhörande skattekostand kommer då ta förskräckligt många år att arbeta i kapp. Men plocka för den delen gärna ut utdelningen från fonden som kontanter istället för återinvestering så du inte bygger på problemen.

När det gäller beskattningen av kapitalförsäkringar så genomförs det en liten skatteförändring vid årsskiftet. Tidigare fungerade en Kapitalförsäkring så att insättningar och återköp/delåterköp (dvs uttag) är skattebefriade förutom avkastningskatten som är 30% av genomsnittlig statslåneränta medan en försäljning av kapitalförsäkringen var klassad som vanlig kapitalvinst. Detta lilla kryphål som snart stängs medför att man faktiskt kunde kvitta fram ett förlustavdrag om man säljer hela kapitalförsäkringen om du ligger med en förlust. Te.x. till sin partner. Efter nyår så omöjliggörs denna transaktion då försäljning av kapitalförsäkring blir skattefri precis som återköp. En bra förändring enligt mig som gör sparande i kapitalförsäkring mer begripligt och enklare skattemässigt.

Men om du idag tillhör dom som ganska nyligen eller kanske år 2000 tecknat en kapitalförsäkring och nu ligger med en större förlust i denna pga av börsfallet samtidigt som din partner har pengar på banken som gör att han/hon kan köpa din kapitalförsäkring så skall du nog överväga att sälja kapitalförsäkringen. Speciellt med tanke på att många också kanske har sålt gamla fondinnehav med betydande vinster tidigare under året. Det finns ju heller ingenting som hindrar dig från att köpa tillbaka försäkringen efter årsskiftet. Men tänk på att alla transaktioner och pappersexercis måste vara klar innan årsskiftet så i detta fall är det nog bråttom.

Men mitt största råd är att inte fokusera allt för mycket på att betala så lite som möjligt i skatt utan fokuseringen skall ligga på att göra bra investeringar vilket är det som har betydelse.

6 kommentarer:

  1. Bra tips som jag lägger bakom örat! :-)

    SvaraRadera
  2. Funderade på en sak... Mina aktier har sjunkigt rejält sedan inköp men jag har valt att behålla dem för att jag tror på dem - på lite sikt. Min fråga är nu; är det en god idé att sälja dem nu innan årsskiftet och köpa tillbaka dem 2008?? Just för att dra av förlusten??? Eller får jag "bara" kvitta del av förlust mot vinster om jag hade gjort några? Man kanske inte får dra av bara förluster i deklarationen?

    //KM

    karriarmorsa.blogspot.com

    SvaraRadera
  3. Hej Stockman!

    Du har ju skrivit en hel del om investmentbolag tidigare. Det vore intressant att läsa några av dina synpunkter på det danska jättekonglomeratet A.P. Möller - Maersk, vars aktiekurser har fallit rejält på sistone.

    /Läsare

    SvaraRadera
  4. Det går alldeles utmärkt att få skattereduktion på förluster. 21 % får du tillbaka på skatten.

    SvaraRadera
  5. Jo visst får man skattereuktion p åförluster men det är mycket bättre avdragmöjligheter på förlusterna om man kan kvitta förlusterna mot vinster

    SvaraRadera
  6. Jo, men jag har inga aktievinster att kvitta mot i år (har en son som är 1 år ;0))
    Jag har dock lite vinster från fondförsäljningar!
    I deklarationen, använder man samma blankett som för vinster då? Men redovisar bara förluster? Dom 21% skriver man själv i summan för 21% eller skriver man hela förlusten i rutan och de använder bara 21% av den?
    Jag har faktiskt aldrig haft övervägande förluster...

    //KM

    SvaraRadera

MediaCreeper