tisdag 12 augusti 2008

Gräva där man står


Häromdagen läste jag på tåget i pappers –DI en intervju med Gustaf Adelswärd som är VD och arvtagare för Baroniet Adelswärd som ligger utanför Åtvidaberg. För ett Baroni finns givetvis en synnerligen anrik Historia och traditionsbunden verksamhet med ett ansvar för kommande generationer samtidigt är det givetvis så att Baroniet måste drivas professionellt som vilket annat företag som helst. Baroniet Adelswärd har idag sin huvudsakliga verksamhet i Jord och skogsbruk men även fastigheter, uthyrning av en golfbana, aktieförvaltning och snart också vindkraft men också delägare i något mindre mera nystartat företag i trakten. Egentligen skulle man kunna säga att det är en form av privat diversifierat investmentbolag som förvaltar en ganska stor förmögenhet som Baron Adelswärd har att ta sig an.

Gustaf Adelswärd verkar helt klart vara en man med fötterna på jorden och med en stor portion ödmjukhet inför uppgiften att föra arvet vidare och samtidigt också vetskapen om att man måste förändra och ta vara på de investeringsmöjligheter som efter hand dyker upp och en omvärlds som givetvis också påverkar ett företag som Baroniet. Däremot verkar han ha en klar uppfattning om att de investeringar som görs skall genomföras i den geografiska närhet till där Baroniet verkar och i intervjun ställde han sig ganska frågande inför investerare som investerade passivt så långt bort geografiskt i diversetillväxtländer att man knappat begriper vad man investerar i.

I bjärt konstrant till Baronen står Avanzas sparekonom Clas Hemberg som i en artikel på avanzas slår ett slag för sparande i mäklarfirmas BRIC paket med fonder. Dvs en fond vardera i Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Detta är fonder som enligt herr Hemberg kommer ge den bästa avkastningen de kommande åren. Motivet är att det är här tillväxten finns och det är här som man då skall investera för att det är här som det kommer gå upp, ja ni har nog hört det förut. Några direkt argument för att det skulle vara en fördelaktig prislapp eller synnerliga goda företag man investerar i görs inte. Pardoxen att en hög BNP tillväxt inte alls historiskt sett givit den bästa avkastningen från aktier snarare har mycket hög BNP tillväxt skapat ganska medioker långsiktig avkastning från aktier och desto mer framgångsrikt verkar länder med låg stabil BNP tillväxt kombinerat med låg inflation och stabil politisk grund. Sverige har historiskt sett visat sig vara ett mönsterland för investeringar vilket inte minst så väl många "Gasellföretag" som svenska börsnoterade storföretag visat de senaste åren.

Jag tror personligen man har mycket att vinna på att gräva där man står dvs att man främst investerar i det som man oftast har förhållandevis god insyn och kunskap om. Det finns egentligen inga direkta skäl att man skall springa benen av sig för att investera i en Kinafond eller någon fastighetsinvestering i Balkan framför att investera i motsvarigheten här hemma.

Jag tror man tvärt om vinner en del på att få god insikt i det lokala näringslivet. Inte heller blir det då allt för ovanligt att man då har en förhållandevis god kunskap om börsnoterade företag som verkar i den geografiska närheten och detta företags kunder och underleverantörer. Kanske har man vänner som arbetar på företag som man kan få god upplysning om hur det går för firman, kanske kan man ha möjlighet att göra studiebesök eller kanske så medverkar företagen i olika former av investeringsträffar som t.ex. Aktiespararna anordnar.

Det finns flera exempel på mycket stora förmögenheter såväl i aktieportföljer som investeringar i andra typer av tillgångar som haft stor anknytning till "hembygden". Hur många aktiemiljonärer lär det inte finnas i Sandviken? Hur många Göteborgare har inte gjort sig stora pengar på Volvoaktier? Eller skåningar som investerat i Öresund och Trelleborg? För att inte tala om Norrköping och Lundbergs. Mao finns det många som genom en stor kunskap och insikt i dessa företag tagit del av det långsiktiga värdeskapandet med utgångspunkten till vad som egentligen funnits runt husknuten. Dessutom har ju många lokala företag som Sandvikens Jernverk och Trelleborg vuxit ut till internationella storföretag som även dom kommer gynnas av den goda utvecklingen i BRIC länderna. Trots allt finns det ju bara två företag i Kina som omsätter mer än "Göteborgsföretaget" Volvo, båda dessa är oljebolag.

På bild, undertecknad nere i skidtunneln i Torsby (både surrealistiskt och rätt långt hemifrån dock)

3 kommentarer:

  1. Tackar för en återigen intressant blogg hur hinner du skriva så mycket?

    SvaraRadera
  2. Stockman är tågpendlare till sitt arbete som han skrivit om i tidigare inlägg. Det är bara att tacka och ta emot för oss läsare att han skriver så flitigt

    SvaraRadera
  3. Anonym> tack!
    Anonym>Så riktigt så, SJ har en del i mina möjligheter att skriva. Helt klart otroligt mycket skönare att åka tåg till arbetet än att köra bil i alla fall

    SvaraRadera

MediaCreeper