tisdag 19 augusti 2008

Skördetider


Den här tiden på året är det skördetider för spannmålsbönder på norra halvklotet och jag tror att de flesta som vistas på landsbygden har nu säkert sett en och annan skördetröska ute på sädesfälten. Spannmålsodling är minst sagt en riskfylld verksamhet och i normalfallet så sår man på våren och skördar på hösten och under denna tidsperiod kan mycket hända. Vädret kan gäcka många bönder och i år verkar det som svenska spannmålsbönder får en ganska beklagligt år i största allmänhet då växtperioden varit mycket varm och torr och nu så här i skördetider så har det mest regnat hela tiden. Dessutom så är det inte bättre att skördarna på många andra platser på det norra halvklotet i år verkar ganska bra. De senaste åren uppgång på spannmålspriser (främst vete) har även gjort att jordbruket har fått ett ordenligt uppsving de senaste åren med större skördar som följd och givetvis så har många spannmålsbönder då också givetvis satsat på just vete. Dessa samverkande effekter samt säkerligen också ett visst mått av finansiell spekulation har i år lett till sjunkande vetepriser i år. Således dubbel olycka för just svenska bönder detta år.

Men bönder är ett härdat folk och många bönder har säkerligen lagt undan en hel del i ladorna för sämre tider även om jordbruksinvesteringarna gått upp kraftfullt inte minst de sista två åren. För ett antal år sedan så läste jag också faktiskt att just lantbrukare tillhör en av de yrkesgrupper där aktieägande (börsaktier) är allra vanligast.

Några bönder som också har skördat friskt den senaste tiden är Kinnevik och Vostok Naftas jordbruksföretag Black Earth Farming. Medierapporteringen runt detta bolag har i mångt och mycket kretsat runt två frågor dels priset på jordbruksmark som varit billig i Ryssland (mycket billigt för att relatera till Sverige) samt veteprisets utveckling då företaget är kraftfullt exponerat mot detta. Lite trist så har jag knappt läst en enda artikel/analys etc. om företagets egentliga kärnverksamhet, att bedriva jordbruksverksamhet.

De senaste åren har företaget med hjälp av pengar från ägarna expanderat mycket kraftigt och man har försökt få kontroll över så mycket mark som möjligt samt för säsong de senaste åren . Mycket av marken har också varit i närmast uselt skick och i många fall helt legat i träda och det svåraste av allt har säkerligen varit att få tag i anställda som kan jordbruk, få till en fungerande infrastruktur runt rörelsen, inventarier och maskin osv osv. Mao stora möjligheter men även stora risker och en verksamheter som kräver mer kapital än vad företaget har i intäkter. Därav nyemissionerna.

Men åter till just kärnverksamheten att bedriva jordbruk och mycket av "triggern" i bolaget är om man lyckad med konststycket att omvandla en mycket lågproducerande jordbruksverksamhet till högproduktiv. Idag så gav bolaget ut ett pressmeddelande om att ung. halva årets skörd nu är bärgats och man har därför preliminära skörderesultat. Till idag har drygt halva årets skörd bärgats och resultaten tyder överlag på att avkastningen i jämförelse med förra året ökar betydligt. Dels är ju förklaringen att man denna säsong sått 3 ggr så mycket åkermark, ung. 150 000 ha mot fjolårets ung. 50 000ha åkermark. Desto mer glädjande är också att man till denna säsong lyckas förbättra skördarna sett som avkastning i ton/ha. Årets resultat tyder på avkastningar på runt 4,4ton/ha för vete (förra årets lyckades man bara med 3 ton/ha) och för korn är det i år prognoser på 3,3ton/ha. Precis enligt vad bolaget skrev i sin årsredovisning ang. förväntningar på resultatet. Prognosen är sedan att bolaget skall lyckas med konsttycket att omvandla jord i i stort sett träda till jord av högsta europeiska standard med hjälp av mordern teknik som det varit ont om i Ryskt jordbruk.

Med svenska mått mätt så är fortfarande avkastningen synnerligen blygsam men i förhållande till fjolåret så tyder det på att skördarna blir ung. 30-60% bättre i år än fjolåret. Mao kommer intäkterna bli betydligt mycket högre än fjolåret. Nu är det ju givetvis också så även utgifterna som bolaget har är betydligt större i år än förra året så det återstår att se om bolaget kan visa vinst detta år. Troligtvis inte men mycket pekar faktiskt åt rätt håll för bolaget och det återstår och se om bolaget klarar av att bygga upp andra inkomster vid sidan av spannmålsproduktionen ex. kött eller mjölkproduktion.

Runt Black Earth Farming så finns mycket stora politiska risker och det är nog ingen som med riktig säkerhet kan säga hur Kreml kommer hantera utländska investerare som "lägger beslag" på den bästa ryska svarta jorden. Med tanke på den ryska historien så bör man vara beredd på att det kan bli en mycket skumpig resa även om såväl Kinnevik som Vostok Nafta har gjort affärer i ryssland i många år och säkerligen har bra upparbetade politiska kanaler. Putins gamle judokompis har också knutits till bolaget och kanske är en sådan sak viktigare än man tror.

Det finns många faktorer som gör Black Earth farming till en mycket för att inte nästan säga extremt svårvärderad aktie. Vilka ägarförhållanden finns egentligen på marken?, vilket värde skall åsättas marken? Vilka spannmålspriser kommer gälla? Vilken är den långsiktiga avkastningen som man kan förvänta sig från åkerarealen? Hur kommer bolagets kostnadsutveckling se ut? Hur kommer infrastrukturen fungera? Hur kommer den inhemska ryska marknaden prissätta spannmål? Missväxt? Vad har huvudägarna för långsiktig plan för bolaget? Osv. osv

Så skall du köpa Black Earth Farming så tycker jag det skall vara i små doser men helt klart är det spännande med ett jordbruksföretag på börsen.

På bild, ja vilka sädesslag är det som undertecknad höll i sin hand för några månader sedan då skörden ännu inte var mogen?

4 kommentarer:

 1. vete och korn?

  SvaraRadera
 2. Klockrent inlägg Cristoffer! Som alltid är du väldigt nyanserad i dina analyser och fokuserar mer på nackdelar än fördelar. Tack för det.

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg, började faktiskt för något år sedan läsa boken "Svart jord" som handlar om just Black Earth Farming. Tyvärr var den lite seg så jag kom bara halvvägs. Sen är ju frågan hur man ska resonera kring etik och principer när man väljer bolag att investera i! Jag är själv starkt för ekologisk odling dvs utan konstgödsel och bekämpningsmedel, vilka på lång sikt förstör jorden och använder stora mängder fossila resurser. Samtidigt kan man ju resonera som så att - aktien finns där, varför inte tjäna pengar på den? Vore intressant att läsa dina funderingar kring de moraliska aspekterna av aktieägande! För övrigt en grym blogg (har nyss upptäckt den och håller som bäst på att beta av alla dina lärorika inlägg).

  SvaraRadera
 4. Intressant med någon som skriver om BEF. Har själv tidigare haft mindre investeringar i Black Earth Farming, men har sedan gjort mig av med hela mitt innehav.

  Vad tror du om detta bolag idag/framtiden?

  Kan man hoppas på att du skriver ytterligare något inlägg om Black Earth Farming?

  SvaraRadera

MediaCreeper