måndag 18 augusti 2008

Pensionssystemet mer jämställt än vad länsförsäkringar tror


I förra veckan så presenterade försäkringsbolaget Länsförsäkringar en rapport om män och kvinnors pensioner. Länsförsäkringar är ett bolag som jag personligen har ganska högt förtroende för, man har bla. Många konkurrenskraftiga erbjudanden på pensionsområdet och dessutom blir man ju som kund också delägare i firman då länsförsäkringar är ett kundägt bolag. Utan att vara allt för insatt i frågan så tror jag faktiskt idag att det pågår en debatt om att omvandla länsförsäkringar till ett vanligt aktiebolag som mycket väl skulle platsa på börsen. Är man då kund hos länsförsäkringar så kommer man i ett sådant fall troligtvis bli tilldelad en liten skvätt gratisaktier precis som Föreningsbankens gamla kunder idag äger ett antal gamla gratis aktier i Swedbank.

Länsförsäkringar rapport ang män och kvinnors pensioner är helt klart angelägen idag. Säkerligen kommer det nog nästan ta en generation av svenskar innan vi förstår de stora förändringar som vi gjort i pensionssystemet och hur detta påverkar våra liv. Enligt mig är förändringar i pensionssystemet oftast till det bättre då förändringarna skapar mer stabila statsfinanser än ex. Grekland och Frankrike som troligtvis om några år kommer ha ytterst dåliga statsfinanser enbart pga ett allt för frikostigt pensionssystem. Reformation av pensionssystem är popuära frågor att ta beslut om men i längden är det nödvändigt. 30-50-talister har levt i en gräddfil som deras barn inte kommer göra. Vi svenskar behöver alltså lära oss mer om pensionen och hur våra val påverkar desamma det är en samhällsviktig fråga. Främst handlar ju valen inte om att byta ppm fonder från tillväxtmarknadsfonder till vattenfonder till räntefonder till guldfonder i rätt tid utan betydligt mer jordnära frågor såsom pensionsålder, hur vi väljer att studera, hur vi väljer att vara föräldralediga, om vi är sparsamma eller slösaktiga osv. Detta är frågor som är mycket viktiga för det handlar om för de flesta om din försörjning under ganska många år. För att kunna vara en klok konsument när man köper olika varor så måste man ju som sagt kunna göra medvetna val. Även om länsförsäkringas rapprt säkerligen mycket syftar till att skrämma oss svenskar till att spara mer i pensionsförsäkringar. Mer om mina tankar om detta kan du läsa i följande inlägg.

I Länsförsäkringars rapport slås det an en ton att just kvinnliga löntagare kommer få det mycket knapert på ålderns höst och överskriften på pressmeddelandet som länsförsäkringar spred ut till landet var "Kvinnor är dubbla förlorare på pensionsdagen". Först belyser man problematiken med att kvinnor har lägre löner än män och då jag själv arbetat med lönekartläggningar (krav på arbetsgivare med mer än 10 anställda enligt jämställdhetslagen) kan jag bekräftfta att så är fallet båda när det gäller lika (dvs samma jobb) och likvärdigt jobb (dvs av arbetsgivaren lika lönemässigt värderat jobb). Kvinnliga anställda får helt enkelt idag på de flesta arbetsplatser idag inte lika bra betalt som sina manliga kollegor. Utöver detta har vi ju också problematiken att många kvinnor tyvärr har valt att arbeta inom många yrken med lägre lönenivåer. I Sverige har vi tyvärr också en form av systematisk lönediskriminering av individer som arbetar med vård, skola och omsorg då dessa sektorer i samhällsekonomin i stort sett förbjudits att tjäna pengar vilket självklart drabbar lönen. Då dessa sektorer har haft stor andel kvinnor så har denna indirekta diskriminering drabbat just kvinnor.

Dessa alla jämställdhetsproblem gör att vi idag har ganska stora löneskillnader mellan män och kvinnor tyvärr. Vad som däremot är än mer anmärkningsvärt i Länsförsäkringar rapport är att även om kvinnor haft samma lön som män så får man en lägre pension!

Hur kan det nu vara så? Har vi inte kommit längre idag år 2008 än att vi medvetet i vårt pensionssystem skall diskriminera kvinnor utöver lönediskrimineringen? Eller är det helt enkelt på det sättet att kvinnor är sämre än männen på att välja PPM fonder? Varför annars denna ojämställda tillvaro på ålderns höst?

Skillnaden beror inte alls på pensionssystemet utan självklart på jämställdheten i samhället. Trots att det i en familj är så att två makar tjänar exakt lika mycket så väljer kvinnan i genomsnitt idag att studera längre, vara mer föräldraledig, gå ned på deltid för att få ihop livspusslet, i högre utsträckning än män ta hand om sjuka barn osv osv. Jag är den första att förespråka att dess a val skall vara familjens egna och tycker oftast illa om kvotering och jämställdhetstvingande bestämmelser men å andra sidan så tror jag innerst inne att inte så många kvinnor egentligen vill ha sämre pension.

En dag här, en dag där, en timme här, en timme där det kanske inte är så mycket? I längden blir det väldigt mycket. En enda (!!) förlorad tusenlapp i lön för några timmars frånvaro 30 år innan pensionen betyder faktiskt att din pension sänks med ung 6,50kr i månaden om du tar ut pensionen under 10år (3,59kr i dagens penningsvärde med en antagen inflation om 2%). Förutsättningarna för denna kalkyl är pensionsuppräkningar på 3% per år i den allmänna pensionen, en 6% avkastning på PPM fonder och en lika likvärdig 6% avkastning på en avtalspensionsavsättning om 4,5% av lönen. Gå man under några år ner på deltid så blir det ganska många tusenlappa och ganska mycket lägre pension. De familjer som vill ha en jämställd pension bör således i sitt familjeliv vara jämställda.

En annan tråkighet idag är ju också att vi har regler för sparande (aktiebaserat) till pensionen som i stort sett missgynnar individer med låg lön idag med det är subventionerat om man börjar komma upp till lite högre löner. Har du låg lön är det nog mer fördelaktigt att amortera om du har lån på ditt boende eller rent sparande i aktier än att sätta in pengar i pensionsförsäkringar. Jämställdheten i samhället idag i kombination med pensionssystemet utformning visar ändå vikten av inkomstneutrala avdragsrätter för pensionssparande och gärna möjligheten till pantförskrivningen på någondera partnern med tanke på skilsmässostatistiken. Just för att familjerna själva kan kompensera den partnern som går ner i tid, är hemma med sjuka barn, är mer föräldraledig osv. Idag är detta mycket svårt tråkigt nog.

Så sammanfattningsvis pensionssystemet i sig är mycket jämställt men våra egna val i livet gör pensionerna ojämställda. Vad tänker du göra åt det?

Min förhoppning är att Länsförsäkringar har HELT FEL och att både män och kvinnor i min egen ålder är lika mycket förlorare på pensionsdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper