Själv tillhör jag den allt mer utrotningshotande skaran av individer som fortfarande äger en spargris (egentligen har jag tre men två är samlarobjekt) i vilken jag med jämna och ojämna mellanrum brukar lägga några växelpengar som ändå mest tar plats i plånboken. Och När "grisen" sen är full så tar man med den till banken för plundring och insättnings på ett sparkonto. Min bank verkar förövrigt också vara en av få banker som än i alla fall inte tar betalt för att lämna in mynt. Sicket (dialekt ja vet..) knepigt påfund att reta sina kunder med att ta betalt för sätta in pengar. Jag tänker i alla fall slåss för min rätt att ha kvar spargrisen och samla mynt.
Häromdagen läste jag att ett stort hot nu börjar uppenbara sig mot spargrisen när banken Nordea nu inför en elektronisk spargris. "Spargrisen" fungerar på så sätt att när man handlar med sitt plastkort så avrundas köpeskillingen upp till närmsta 10, 50 eller 100kr och skillnaden mellan ex. 44kr och 50 kr sätts automatiskt in på ett sparkonto. Dvs när man konsumerar s måste man också spara. Jag tycker detta är ett behjärtansvärt exempel på en mycket bra tjänst, inte minst
Om jag själv skulle haft barn så skulle jag själv tycka detta vore ett alldeles utmärkt ungdomskort, Bra initiativ Nordea!
Hur skall du då kunna tömma grisen och få present och ballong?????
SvaraRaderaAnonym: Oj! I min familj var det då inga presenter och ballonger vid spargristömning. Fast det kanske var banken som ordnade det för dig?
SvaraRaderaJag tycker e-spargrisen verkar jättesmart faktiskt. Bra initiativ.
Ungefär hur mycket pengar brukar det vara när den är full och du tömmer?
SvaraRaderaErik> En intressant frågeställning. Nu är min spargris ganska liten så den rymmer inte speciellt mycket pengar och summan är varierande med antalet guldtior etc. Men i runda slängar så brukar den rymma ca. 700kr.
SvaraRaderaJag har också en "gris" men mitt problem är att den aldrig blir full så jag kan inte tömma den. Jag "rånar" alltid den på busspengar, frukost bullar etc.
SvaraRadera