lördag 16 augusti 2008

Är den tilltagande värdepapperiseringen bra eller dålig?


De senaste året har det varit en klar trend att antalet värdepapper blir allt fler detta både för instiutionella placerare och även för oss privatpersoner. Det är bara och gå i på i stort sett vilken banks hemsida som helst och man köper överösas av erbjudanden om at köpa de mest allehanda värdepapper. oavsett om man vill ha trygga placeringar eller värdeppaper med kraftig hävstång så finns det allt till salu. I min egen depå kan man numera handla de mest besynnerliga värdepapper.

Värdepperiseringen för privatpersoner verkar också följa trender på de finansiella marknaderna och så fort som det i media skrivs o olika tillgångar som åker upp och ned så dröjer det inte många veckor innan det dyker upp olika värdepapper där man kan dra nytta av den senaste utveklingen oavsett om det handlar om guldpriset, aktieindex i långt-bort-i-stan, kokosbönor eller zinkpriset. Utifrån dessa värdepapper skapas det sedan nya värdepapper som kanske innehåller olika garantier om att få tillbaka en del av satsat kapital oavsett hur markanden utvecklas för att attrahera även placerare som vill ta lägre risk.

Det skapas ju också en mängd värdepapper av olika banktillgångar såsom ex. bostadslån där bankerna sinsemellan säljer olika bostadslån som obligationer. och säkerligen dröjer det inte många år innan man som privatperson kanske kan köpa upp grannens bostadslån...

Allt fler värdepapper har också motpartsrisker dvs att värdepappret inte har en inteckning i något (ex. en andel av ett aktiebolag) utan istället så "garanteras" värdet av en utställare vilket oftast är en bank av något slag. Går banken i konken så är mao "värdepappret" inte värt någonting då banken inte kan uppfylla sitt åtagande. Mest intressant blir ju detta i vissa fall. Jag läste ex. en "analys" igår som förutsåg att den nu pågående finans och bankkrisen skulle resultera i investmentbankernas död och de flesta större skulle tvingas gå i konken. Analysförfattarens placeringsförslag var då "det säkraste som finns", guld och den bästa direkta placeringen tyckte författaren var guldcertifikat garanterat av en holländska investmentbank.....här hade nog författaren behövt tänka en liten bit till.

Motpartsrisker är något som det enligt mig läggs alldels för lite vikt vid. Aktieindexobligationer som numera var och varannan svensk placerar i marknadsförs som att pengarna alltid är säkra oavsett hur det går på marknaden. Vad som däremot inte berättas är attprodukten garanteras av banken och några andra garantier finns inte...Flera svenska banker säljer ju dessutom andra bankers strukturerade produkter. Svenska Erik Penser fondkomission har t.ex. sålt strukturerade produkter från Bear Stears som var på vippen att gå omkull. Ett lågrisksparande belv helt plösligt ganska mycket högrisk.

Motpartsriskerna medför ju också att banken som garanterar värdeppapret kommer skydda sig mot riskerna genom att själ handla i olika marknander. Om bankens kunder köper en säljwarrant på oljepriset så kommer banken själv att gå in och sälja olja på termin på en råvarubörs. Det som du själv gör i din aktiedepå med warranter på ex. olja påverkar mao indirekt vad priset på bensinpumpen står i.

Vad tycker ni om den allt mer tilltagande värdepapperiseringen? är det bara av godo då det öppnar möjligheterna till att tjäna pengar på majspriset eller är det ett problem att det på allt fler marknader blir en allt mer tilltagande spekulation genom olika värdepapper? Skulle det behövas regleringar?

På bild, mitt största värdepapper, min fru.

5 kommentarer:

  1. Man skall inte gifta sig med sina aktier är ju en gammal regel. Hur fungerar det med ditt största värdepapper din fru???


    Jag tycker det är synd att bankerna har lyckats lura alla privatpersoner till att köpa strukturerade produkter istället för rena aktier. Bra för oss som äger bankaktier men dåligt för alla småsparare som går miste om bättre billigare kursutveckling på sikt

    SvaraRadera
  2. De första ord som kommer för mig är Vansinnigt! Kanske för starkt men passar merparten av den uppsjö av svår- eller obegripliga villkor på papper som vi dagligen erbjuds. Ännu värre är väl villkorn för de papper som finanssktorns aktörer handlar sinsemellan. Dessa papper är farliga och vi behöver dom inte. Jag håller f.ö. med "anonym" beträffande strukturerade produkter. En kombination av fastränteplacering och aktier är i princip alltid bättre om man skyddar sig för extrema kursfall med stop-loss.

    SvaraRadera
  3. Det du tar upp med att värden som garanteras av olika banker och institutioner är tänkvärt och ngt., måste jag motvilligt erkänna, inget jag ens ägnat en tanke åt tidigare. Men företeelsen som sådant att det är möjligt att spekulera i allt fler råvaror etc. ser jag - ännu åtminstone, man vet ju aldrig var detta slutar - inte ngt. problem med. Men kommer det dithän att vi via Avanza och NordNet kommer att kunna köpa och sälja organ mellan högkostnads- och lågkostnadsländer, köpa och sälja adoptvivbarn från fattiga till rika länder - ja då kommer ju mer grundläggande moraliska aspekter att tvinga oss att fundera över hur långt vi kan, och bör, gå med vårt spekulerande. Men inget är ju heller statiskt, vad som var etiskt tvivelaktigt på medeltiden, tex. att låna ut pengar mot ränta, är ju idag helt ok. Likadant kommer förmodligen vissa företeelser som vi idag finner moraliskt tveksamma att om en generation kanske att vara okontroversiella.

    SvaraRadera
  4. Var det Warren Buffet som kallade derivata-instrument för "weapons of mass destruction"? Och det är ju det vi har sett exempel på nu i USA enligt vad jag förstår.

    Det bästa vore ju om banker och investerare insåg faran i att äga något som är ganska abstrakt, svårförståeligt och långt ifrån något verklig "substans". Mitt svar på din fråga är : Det är dåligt!

    SvaraRadera
  5. Ett stort problem med derivat produkter är ju det faktum att många "handlar över sin nivå" man ställer ut 20 kontrakt HM där och köper 10 Kontrakt här, rullar osv osv Utan att förstå att man håller på att bollar med miljonbelopp med depåer av inte riktigt den kalibern.

    Däremot kan derviat uppfylla många viktiga funktioner på finansmarknaden.

    Personigen tycker jag man skall invester ai så rena produkter som möjligt dvs aktier, obligationer (vanliga hederliga) eller reala tillgångar. Resten är egentligen för 99% av inverterarna överkurs och produkter som Aktieindexobligationer är något som gemene man inte har kundskapen att kunna värdera.

    SvaraRadera

MediaCreeper